Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.05.2016, 23:43

Професійно-технічна освіта. Всі сили на порятунок галузі

Депутат Київської обласної ради, голова постійної комісії з питань бюджету та фінансів КОР

Напруга в суспільстві хоч й трохи спала, проте це не дає права "заговорити" проблему.

Боротьба за професійно-технічну освітутриває. Як і обіцяла, доповідаю про проведення першого засідання робочої групи,до складу якої я була запрошена. Отже, тиждень тому під головуванням народногодепутата України, першого заступника голови Комітету Верховної Ради України зпитань науки і освіти Олександра Співаковського відбулося перше засіданняробочої групи з підготовки проведення парламентських слухань на тему:«Професійна освіта як складова забезпечення кваліфікованого кадровогопотенціалу України: проблеми та шляхи вирішення».

До складу робочої групи увійшли народні депутати України, члени КомітетуВерховної Ради України з питань науки і освіти, представники секретаріатуКомітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, Міністерства освіти інауки України, Національної академії педагогічних наук, обласних, міських рад,обласних державних адміністрацій, керівники вищих навчальних закладів І-ІІ рівнівакредитації, професійно-технічних навчальних закладів, науково-методичнихустанов, громадських організацій. Члени робочої групи розглянули пропозиції,надані Міністерством освіти і науки України та Національною академієюпедагогічних наук.

Зазначу два важливих аспекти. Перше: у всіх без виключення членів робочоїгрупи є розуміння необхідності формування реальної Стратегії реформуваннягалузі.

Друге: таксамо однозначно всі долучені до співпраці наголосили – закладипрофесійно-технічної освіти МАЮТЬзалишитися в державній власності, незалежно від рівня акредитації, цевідповідальність держави. Також є повне взаєморозуміння між усіма учасниками вбаченні того, як повинно  відбуватисянаповнення та формування державного замовлення на спеціалістів.

Щодо бюджетних питань: коли суспільство матиме напрацьовану модель реформигалузі, розпочнеться робота над механізмами бюджетного фінансування йвідповідні зміни до бюджетного кодексу та поточних бюджетів на місцях. Якісубвенції будуть розглядатися з державного бюджету а які з міжрегіонального,  трансферти, - необхідно задіяти усі наявнізасоби задля забезпечення повноцінне навчання того чи іншого рівня замовлення.Але! Дуже багато професійних педагогів зазначили, необхідність існування стратегіїгалузевого забезпечення професійними кадрами від міністерства економіки.Скільки треба слюсарів, електриків – все це повинно стратегічно плануватися на3-5років, тому, а подібні напрямки розвитку економіки формує міністерствоекономіки, адже саме в зазначеному міністерстві фіксуються галузеві потреби.

Таким було перше засідання, наступне відбудеться орієнтовно за два тижні,але першого червня вже мають відбутися комітетські слухання в Верховній Радіщодо даного питання й наша робоча група має ці напрацювання подати на майбутніслухання.

Останні записи