Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.04.2020, 19:26

Ворог з Китаю: як Дональд Трамп збирається перемогти на виборах

Керівник спецпроектів комунікаційного агентства RMA

Якщо ти не здатен вирішити проблему, знайди винного десь далеко. Ця надзвичайно проста, але дієва технологія успішно була використана Трампом ще на попередніх виборах. Стане в нагоді і зараз.

Америка думає над тим, щоб виставити рахунок Китаю, заявив напередодні президент Сполучених Штатів. І в цій заяві набагато більше важливих новин, ніж може здатися на перший погляд.

Постраждалі американці

Виглядає, що Трамп визначився з головною стратегію на майбутніх Президентських виборах. І це стратегія «Китай повинен заплатити за епідемію коронавірусу». Вибори мають відбутися за півроку. Оглядачі кажуть, що діючому Президенту не позаздриш – адже доведеться боротися з двома надпотужними конкурентами – це кандидат від демократів Джо Байден і корнавірус.

США найсильніше у світі потерпають від епідемії. Кількість людей, що захворіли, перевищила мільйон – кожен третій випадок коронавірусу зафіксований у Штатах. Понад шістдесят тисяч людей померли. Але навіть на тлі цих трагічних повідомлень, зведення з економічних фронтів вражають ще більше. Щотижня на біржу праці виходять мільйони нових безробітних американців. Протягом карантину роботу втратили понад 26 мільйонів людей. У другому кварталі очікують, що найбільше економіка світу може обвалитися на 20-30 відсотків. Так погано США не почувалися з часів Великої Депресії.

Зовнішній ворог

Якщо ти не здатен вирішити проблему, знайди винного десь далеко. Ця надзвичайно проста, але дуже дієва політична технологія з успіхом була використана Трампом на попередніх виборах. Він десятки, якщо не сотні разів на численних зустрічах, мітингах, інтерв’ю повторював як папуга: «Ми побудуємо стіну з Мексикою, і Мексика заплатить за неї». Треба віддати Трампу належне – він страшенно крутий переговорник – він вміє говорити так, щоб йому повірили. І хоча переконати Мехіко заплатити за перекриття спільного кордону не вдалося, важливіше переконати свого виборця, що обіцянку виконано. І це 45 американському Президенту, схоже, вдається блискуче.

Вашингтон тільки у січні закінчив тривалу епопею по укладанню з Пекіном торговельної угоди. США зменшили деякі мита на китайські товари, а Китай узяв на себе зобов’язання купляти американську сільгосппродукцію. Так закінчилася півторарічна торговельна війна. Саме вона і мала бути однією з яскравих ілюстрацій того, як Дональд створює нові робочі місця. Але все зіпсував коронавірус. Тож Китай тепер виступає не партнером, а ледве не головним ворогом.

Байден

Трамп напряму звинувачує Пекін у підтримці Джо Байдена. І також не забуває про китайські бізнес-інтереси його сина Хантера Байдена. У роликах, які республіканці запустили якраз напередодні, політику Байдена відносно Китаю називають надто м’якою, а сам Джо на цих відео виглядає, як насамперед прокитайський політик. Тож для кампанії діючого Президента Китай – це подвійне комбо.

Китайський МЗС відреагував на вимогу компенсацій. Там назвали це переслідуванням і абсурдним політичним фарсом, але наголосили, що підтримують широке міжнародне співробітництво у вивченні джерел коронавірусу. Але Трамп вже встиг неоднозначно заявити, що арсенал наслідків є дуже широким і він «може багато». Тож готуйте попкорн, бо епопея з тим, хто винен у поширенні «китайського вірусу» (як його вже і охрестив сам Трамп) обіцяє бути надзвичайно видовищною.

Останні записи