Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.06.2016, 15:06

Разом нас багато - нас не подолати …

Науковий співробітник відділу проблем міжрегіонального співробітництва Інституту економіко-правових досліджень НАН України

15 червня 2016 року в місті Києві відбувся пікет наукової спільноти. "Дайте працювати і заробляти!" - таку вимогу учасники намагалися донести до Уряду.

У зв'язку з катастрофічним станом фінансування науково-технічної сфери,насамперед академічної науки і вкрай негативними соціальними наслідками упитаннях зайнятості і оплати праці, працівники НАН України та іншихнаціональних галузевих академій наук 15 червня 2016 р. вийшли на чергову масштабнуакцію протесту і мітинг біля Кабінету Міністрів.


Пікетувальники вимагали: невідкладного прийняття законопроекту № 4477 щодозбільшення фінансування НАН України і національних галузевих академій наук позагальному фонду Державного бюджету України 2016 р. на 621,782 млн грн., атакож врахування під час підготовки проекту Державного бюджету України на 2017рік ст.36 і ст.48 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність»щодо оплати і стимулювання праці наукового працівника та фінансового забезпеченнянаукової і науково-технічної діяльності з урахуванням етапів, визначенихприкінцевими і перехідними положеннями.

Збір учасників акції протесту було організовано Профспілкою працівників НАНУкраїни. Він розпочався на Майдані Незалежності, звідти о 9:30 відбулася ходадвох колон: вул. Хрещатик і Грушевського та вул. Інститутською до КабінетуМіністрів України, де відбувся мітинг.


Серед виступаючих були директори наукових установ, народні депутати, науковіспівробітники, представники профспілок НАНУ.

З промовою до науковців звернувся директор ІЕПД НАНУ Устименко В.А.. Підчас свого виступу він зробив акцент на тому, що серед науковців є такожвимушено переміщенні особи, які мають не аби який потенціал та готові пліднопрацювати задля розбудови європейського майбутнього України. Окрім цьогоВолодимир Анатолійович запропонував змінити цільове призначення грошовихкоштів, а саме: гроші які планується урядом, виділити на програму популяризаціїакадемії наук, перерозподілити на підтримання матеріально-технічної базинаукових установ.


Під час мітингу, представників наукової сфери було запрошено на зустріч доКабінету Міністрів. З боку уряду у переговорах взяли участь міністр освіти інауки України Гриневич Лілія Михайлівна , віце-прем'єр з гуманітарних питань та міністр культури України КириленкоВ’ячеслав Анатолійович, заступник Міністра фінансів України Марченко СергійМихайлович. Домовилися про внесення змін до бюджету, який буде розглянуто у третьомукварталі 2016 року, з урахуванням вимог наукової спільноти.

Останні записи