Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.11.2015, 00:50

Результати розслідування падіння AIRBUS A321

Науковий співробітник відділу проблем міжрегіонального співробітництва Інституту економіко-правових досліджень НАН України

Стаття спрямована на всі, без винятку, сегменти читачів. Основна мета: донести до пересічних громадян необхідність формування критичного мислення, шляхом зіставлення фактів. В якості прикладу обрано розслідування причин падіння лайнеру в Єгипті.

Сталася трагедія.

  31 жовтня у 5:49 ранку Airbus A321[1, 2]вилетів з аеропорту Шарм эль Шейх, що в Єгипті, в напрямідо Санкт-Петербургу. В 6:13 літак зник з радарів, двома хвилинами пізніше йогоуламки впали на Синайському півострові в радіусі 20 . В результаті падіння загинуло 224 особи,з них: 217 пасажирів, 7 членів екіпажу, 199 дорослих і 25 дітей. Сталасянаступна трагедія в якій постраждали ні в чому не повинні люди. Невгамовнийбіль стискає груди. Перед очима фото загиблих окремих осіб, цілих сімей. Вголові не вкладається, що люди повернулися з відпочинку саме так. Яке горе, якістрашні емоції і болюча реальність рідних загиблих. Мучить тільки одне питання,як таке могло статися? Новина облітає весь світ, збираються екстрені наради,рапортують експерти, політики. Прості смертні в очікуванні результатів. Напочатку розслідування вже стає зрозумілим, що кожна сторона буде відстоювати тупозицію, яка буде їй максимально вигідною, вже таке проходили. Пропоную разомпровести своє власне розслідування спираючись на ту інформацію яка є увідкритому доступі. І сформувати особисту думку. 

Думки експертів: Чому розбився Російський літак?   

Шукаючи відповідь на запитання, розглянемо версії, експертіврізних країн. В день трагедії 31 жовтня 2015 року за заявою France Press літак збилибойовики «Ісламської держави». Російське керівництво, в особі Міністратранспорту Росії Максима Соколова, відкинуло будь які припущення, відносноподібних стверджень. В заяві телеканалу Sky News Аравії, зроблено припущення, що це терористичний акт,який було здійснено з землі. Трохи згодом Російське агентство ТАСС, заявило, щоперед зникненням літака, командир лайнеру запросив посадку у зв’язку знесправностями радіостанції.

2 листопада 2015 року Авіакомпанія «Когалим Авіа»констатувала – причина катастрофи – ураження зовні. Цього ж дня, телеканал Sky News Аравії, заявив, що Каїр відкидає можливість зовнішньоговпливу на лайнер.

3 листопада 2015 року телеканал CBS передає, що Американськісупутники зафіксували тепловий спалах у момент катастрофи. В цей же деньросійська агенція ТАСС повідомила, що на місці трагедії, виявлено елементи, якіне належать до конструкції літака. На каналі BBC президент Єгипту Абдул-Фаттах Халил Ас-Сиси , назвав інформацію про теракт – пропагандою.

4 листопада 2015 року CNN повідомили про перехоплення переговорів ісламістів, якісвідчать, що саме вони заклали вибухівку в літак. Єгипетське видання «Аль-МасріАль-Яум», заявило, що причина катастрофи – вибух в одному з двигунів. А наресурсі COUCASREVIEW булорозміщено відео, на якому бойовики ІДІЛ заявили, що літак знищено, черезросійські атаки в Сирії. Трохи пізніше, Міністр закордонних справ ВеликоїБританії констатував, що катастрофу спричинив вибуховий пристрій, якийзнаходився на борту літака.

5 листопада 2015 року представник Білого Дому Джош Ернестнадав таку версію, що авіалайнер розбився через вибух бомби. Прес-секретар президентаРосії – Дмитро Пєсков, наголосив, що не можна виключати жодної версії, оскількице може зробити лише компетентні органи, будь які припущення, він назвавспекуляцією. В цей же день відбулася розмова президента Росії Володимира Путіната Прем’єр Міністра Великої Британії а. В розмовіпрезидент Росії підкреслив, що при оцінці причин трагедії, необхідно спиратисяна інформацію, яку буде отримано в ході розслідування.

6 листопада 2015 року Радіостанція «Эхо Москви» тафранцузький телеканал France 2, надали інформацію від «не названого» експертарозслідування в Єгипті, ніби то на записі бортових самописців, чути звуквибуху, це створює підстави для вивезення російських туристів з територіїЄгипту. В. В. Путін, погодившись с ФСБ, дав згоду на евакуацію росіян зСинайського півострова. Спікер Пісков Д. надав коментар, в якому заявив, щотаке рішення ні в якому разі не пов’язано з катастрофою А321.

8 листопада 2015 року в прямому ефірі «Шустер LIVE » виступив доктортехнічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, ректор Національногоавіаційного університету Кулик Микола Сергійович [ 3 ]. Він припустив дві версії: Перша – це теракт, Друга – несправності двигуна. У своєму виступі професор повідомив, що у літака Airbus A 321 у2001 році, була несправність пов’язана з тим, що у Бейруті він зачепився забетону огорожу. В результаті чого літак було відправлено на капітальний ремонт,який по суті передбачає повну розбірку судна і заміну всіх силових елементів,особливо високонавантажених. Потім було досліджено кожен елемент окремо,різними способами, тому після такого ремонту не можливо припустити тріщину, абоякісь ще несправності чи деформації, які б не можливо було не замітити. Враховуючи,те що відпав цілий сегмент повинні були бути суттєві пошкодження. Але як сказавМикола Сергійович, цікаве інше. Чому екіпаж не встиг відреагувати? Можнаприпустити, що відбувся вибух, причому як у хвостовій так і носовій частинах.За статистикою, хімічні, диверсійні вибухи на літаках трапляються кожного року,але не один випадок не призводить до таких наслідків. Екіпаж завжди маєможливість відреагувати та боротися.

  Розслідування: Що відбувається коли причиною падіннялітака є не справність літака або помилки екіпажу?

  Розглянемо на прикладах нюанси падіння літаків за двомаверсіями, які було висунуто експертами: не справність літака чи помилки екіпажуабо вибух (теракт). Катастрофа Ту-154 на Шпіцбергені (також відома як Інцидентбіля гори Опера). Авіакатастрофа сталася 29 серпня 1996 року. АвіалайнерТу-154М авіакомпанії «Внуковські авіалінії» виконував рейс VKO 2801 за маршрутомМосква – Лонгйір. Але при заході на посадку в аеропорту Свальбард лайнер вкерованому польоті врізався в гору Опера на острові Шпіцберген в 14,2 км відаеропорту [4].

Як все відбувалося? У 07:55 UTC- Coordinated Universal Time (9:55CEST- часовий пояс Central European Summer Time ) екіпаж запросив інформацію про видимість для того, щобпочати зниження до Лонгйіра, але  зв'язокз центральним управлінням повітряного руху (далі ЦУПР) був відсутній і цяінформація не була отримана.

У 7:56 була отримана інформація від диспетчерів Лонгйірпро те, що розташування інших повітряних суден дозволяє зниження до висоти 1800метрів. Екіпаж спробував запросити дозвіл на використання злітно-посадковоїсмуги (далі ЗПС №10), але цей запит був неправильно переведений. Повторнийзапит на використання ЗПС №10 був знову не зрозумілий через нерозуміння терміна«Runway In Use», який означає, що ЗПС активна і використовується для зльотів іпосадок, але буквально може бути переведений як «зайнята». У зв'язку з цимекіпаж вирішив використовувати ЗПС №28 [5, 6]. Починаючи з висоти 3000 м і домоменту катастрофи зниження проходило в умовах інструментального заходу напосадку з автоматичною стабілізацією, навігація вироблялася штурманом.

У 8:10 UTC лайнер знизився до 1524 метрів. 8:15:32 UTC лайнервиконав розворот і у 8:16:28 ліг на курс 160°. Поки екіпаж пристосовувався донапрямку вітру, стався збій електронного механізму управління тангажу, що в8:15:58 змусило пілота відключити канал управління тангажу сервоприводомсистеми управління. Знову включений він був у 8:16:42 UTC.

У 8:17:08 екіпаж розпочав виконання розвороту до 300° відкурсу з відхиленням 155°. У 8:17:57 штурман сказав: «Ах, на траверзі, видалення8 миль», на що диспетчер через 2 секунди відповів: «Правильно». Це була останнярозмова між екіпажем і диспетчером. У 8:18:30 пілот відключив канал автопілота.Надалі автопілот був включений тільки на крен. Після того як літак перетнув глісадуі відхилився на курс 290°, в екіпажі виникла суперечка про те, чи вчасно бувздійснений розворот.

8:19:06 другий пілот висловив свій сумнів. В результатібуло скоєно маневрування і рейс 2801 ліг на курс 306°. Замість повернення накурс екіпаж продовжував рухатися правіше, рухаючись майже паралельно курсу.

У 8:20:17 командир повітряного судна наказав виконатирозворот до 291° і в результаті пориву вітру літак ліг на курс 300°. Рейс 2801почав зниження для посадки в 8:20:24. У 8:21:13 був початий і через 11 секундзакінчено коригувальний маневр, після чого був зайнятий курс 300°. Літакзнижувався зі швидкістю 5-7 м / с. У 8:22:05 він почав виконувати лівийрозворот і відразу ж увійшов в зону турбулентності, створювану оточуючимигорами. Під час заходу на посадку неодноразово спрацьовувала сигналізаціянебезпечного зближення із землею, що означало висоту від землі менше 750 м. Востанній раз сигнал звучав 9 секунд і тривав до моменту зіткнення з горою. У8:22:23 UTC (10:22:23 CEST) рейс VKO +2801 врізався в гору Опера на висоті 907метрів в 14,2 км від аеропорту Шпіцбергена і правіше на 3,7 км від посадковогокурсу. Він був повністю зруйнований, всі 130 пасажирів і 11 членів екіпажузагинули, з яких 72 особи – українці. Враховуючи, те, що зниження почалося у07:55, а зіткнення з землею трапилося у 08:22, минуло 27 хвилин, майже півгодини.

  Що відбувається коли причиною падіння літака є теракт?

  Рейс PA103 вилетів з Лондона у 18:04 UTC і взяв курс наНью-Йорк. Трагічні події на борту «Діви морів» розвивалися стрімко. У 19.02 вбагажному відсіку літака стався вибух. У зовнішній обшивці утворилася дірадіаметром близько 10 дюймів. Перш ніж пасажири встигли збагнути, щовідбувається, вийшло з ладу електрообладнання, і салони занурилися в темряву.Поперек фюзеляжу, перед лівим крилом утворилася тріщина. Під тиском зустрічногоповітряного потоку передня частина фюзеляжу розлетілася на шматки. Пасажирів зперших рядів кинуло в безодню, деяких разом з кріслами засмоктало в турбіну двигуна.У пасажирських салонах на ілюмінаторі миттєво утворився лід. Дихати на такійвисоті неможливо - не тільки через холод, а й через декомпресію, і людизнепритомніли. Сильний вітер зніс розвалений лайнер на схід, і через 36 секундпісля вибуху ця махина, включаючи чотири працюючих на повній потужність,авіаційних двигуна, впала на містечко Локербі, на південному заході Шотландії.

Як згодом встановили фахівці міністерства транспортуВеликобританії, носова частина літака фактично була відірвана від фюзеляжупротягом трьох секунд з моменту вибуху, її задерло вгору і розвернуло вбікхвостової частини, після чого вона відлетіла назад, збила третій двигун і впалана землю на деякій відстані від міста Локербі. Основна частина фюзеляжупродовжувала рухатися вперед та вниз, а досягнувши висоти 5800 м, перейшла впрактично прямовисне падіння [7], при цьому фюзеляж розвалювався на частини.Першою впала центральна секція з крилами. Ще один великий уламок фюзеляжуврізався в житловий будинок в півмилі на північний схід. Незабаром з'ясувалося,що вибух стався з лівого боку багажного відсіку, де розміщувалися дві вантажніплатформи і дванадцять контейнерів. У результаті катастрофи загинуло 270 осіб(259 на борту літака і 11 на землі).

  …А тим часом життя йде своєю чергою

  Виходячи з фактів власного «розслідування» не складно сформуватисвою особисту точку зору. І для цього не обов’язково бути експертом. Достатньопідняти матеріли попередніх розслідувань і спів ставити, не в хитрий спосібподії. …А тим часом життя йде своєю чергою. Політики розповідають казочку просолом’яного бичка. Донбас, здригається від снарядів. Активісти виборюють місцепід сонцем. Родичі загиблих самотужки долають біль втрати. І від всього, щовідбувається моторошно.

 

Список використаних джерел:

 

1.  

2.   France -Mulhouse - Airbus A320 Crash during auto landing [Electronic resource] -Access:

3.   «Шустер LIVE » спутниковыйтелеканал 3S.TV (Amos 2/3, at 4.0°W) [Електроннийресурс].- Режимдоступу: http :// show - online . tv /108- shuster - live -2014- telekanal - inter . html

4. Вікіпедія[Електронний ресурс] - Катастрофа_Ту-154_на_Шпицбергене

5.    На месте Авиакатастрофы Ту-154 (Шпицберген) 1996 год [ Электронный ресурс] - Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=b0ri4w4yRxI

6. Расшифровка речевого самописцасамолета Ту-154М RA-85621, выполнявшего 29 августа 1996 г. рейс 2801Москва-Лонгйир (Шпицберген): [ Электронный ресурс] - Режим доступу:

7.   1st EditionTheir Darkest Day : The Tragedy of Pan Am 103 and Its Legacy of Hope[Electronic resource] - Access:http://www.ebay.com/itm/1st-Edition-Their-Darkest-Day-The-Tragedy-of-Pan-Am-103-and-Its-Legacy-of-Hope-/221882598759

Останні записи