Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.03.2017, 09:24

Слова є, дій не спостерігається

Член Національної ради з питань антикорупційної політики при Президенті України, уповноважений Міжнародного комітету захисту прав людини

На мою думку, НАЗК - центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом, МАЄ ЗАБЕЗПЕЧУВАТИ формування та реалізацію державної антикорупційної політики, а не створювати чергову «концепцію-стратегію» розбудови власне самого себе!

Я неодноразово схвальновідгукувався на кожен крок, що наближав громадськість до формування, утвореннята перших дій низки як правоохоронних, так і превентивних органів,покликаних  запобігати корупції.

Ось і цими днями з цікавістюознайомився з перебігом консультацій посадовців Національного агентства  з питань запобігання корупції спільно зекспертами Данської агенції з міжнародного розвитку ( DANIDA ) таМіністерства закордонних справ Данії. Обговорювалося  формування Стратегії розвитку НАЗК, щовідбувалося у формі swot -аналізу та семінарів-практикумів, у ході яких експерти вивчали сильні таслабкі сторони проекту, з'ясовували ризики, що здатні спричинити загрози підчас реалізації НАЗК своїх повноважень.

Заступник голови агентства Р. Рябошапказвернувся до представників інститутів та організацій громадянськогосуспільства, експертів з пропозицією щодо надання зауважень до Стратегіїрозвитку Національного агентства з питань запобігання корупції, і визначивдокумент, як не лише "дорожню карту" агентства до 2020 року,"але й публічні зобов'язання перед суспільством, державою,партнерами".

Скориставшись пропозицією, хочуподілитися деякими думками  з приводу виправданихочікувань суспільства від діяльності антикорупційного агентства.

Як і у переважної більшостінебайдужих громадян, у мене виникла стурбованість тим, що НАЗК досі не почалопрацювати на повну потужність. Повірте, я не прагну звинувачень у саботажі.Проте, агентство працює вже майже рік. Сформовано кваліфікований та непогановмотивований апарат. Чи не час вже проаналізувати стан справ  з виконанням Закону України «Про засади державної антикорупційної політики в Україні(Антикорупційна стратегія) на 2014-2017 роки» ( №1699-VII 14.10. 2014 р.)? А необговорювати стратегію розвитку самого органу?

На мою думку, НАЗК - центральнийорган виконавчої влади зі спеціальним статусом, МАЄ ЗАБЕЗПЕЧУВАТИ формування тареалізацію державної антикорупційної політики, а не  створювати чергову «концепцію-стратегію»розбудови власне самого себе!

Така стратегія і так є, воназакріплена законодавчо два з половиною роки тому. Її мета – посилити не насловах, а конкретними діями спроможність новостворених антикорупційнихінституцій і зміцнити зовнішній контроль за процесом реформ з боку ВерховноїРади, громадянського суспільства та медіа.

Останні записи