Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.01.2017, 15:15

Український бізнес: корупція – серед основних проблем

Член Національної ради з питань антикорупційної політики при Президенті України, уповноважений Міжнародного комітету захисту прав людини

26 січня відвідав зустріч, організовувану Європейською Бізнес Асоціацією під назвою UKRAINE'S BUSINESS CLIMATE - GLOBAL OUTLOOK.


26 січня відвідавзустріч, організовувану Європейською Бізнес Асоціацією під назвою UKRAINE'SBUSINESS CLIMATE - GLOBAL OUTLOOK. Основними спікерами були запрошені менеджерипровідних українських компаній. Зокрема, Томаш Фіала (Dragon Capital), ВолодимрЛавренчук (Raiffeisen Bank Aval), Дмитро Крепак (Visa), Мацєй Томаш Зєліньскі (SiemensUkraine), Тарас Лукачук (Президент EMEA - Jacobs Douwe Egberts (Jacobs Ukraina),Владислав Рашкован (SD Capital).

Оскількизахід був присвячений насамперед питанням розвитку економіки та бізнесу, тоосновні тези виступів гостей торкалися саме цієї проблематики. Загалом можнасказати, що вітчизняні підприємці обережно-оптимістично дивляться наперспективи України в 2017 році.

Якщо 2016рік називається роком зародження позитивних тенденцій, то від 2017–го очікуютьподальшу стабілізацію та, хоча й не великого, але сталого зростання. Це стосуєтьсяяк реального сектору, так і фінансової сфери.

Аналізуючиперспективи розвитку країни, майже кожен (!) спікер у своїй промові робивнаголос на необхідності подолання корупції. Хоча український бізнес за 25 роківнезалежності й звик працювати в будь-яких умовах, тим не менш він покладаєпевні надії саме на реформи в сфері боротьби з корупцією.

Такі думкизвучали і у контексті залучення іноземних інвестицій і як передумова збільшенняфінансування від глобальних фінансових донорів, і як інструмент підвищеннякраїни в глобальних рейтингах легкості ведення бізнесу.

Вітчизняніпідприємці із зацікавленістю та певними сподіваннями дивляться на процеси, яківідбуваються в сфері боротьби з корупцією. Адже це безпосередню впливає на якістьведення бізнесу в країні, відкриває нові горизонти залучення додаткових коштів назовнішніх ринках, дає певні стимули та гарантії розвитку. Успіхи в боротьбі зкорупції збільшують капіталізацію і окремих компаній, і держави загалом.

Середконкретних кроків, які необхідно зробити для покращення ситуації в цьомунапрямку у 2017 році, називається створення системи антикорупційних судів. Безних подолати корупцію, на думку бізнесу, буде неможливо. Адже, корупційнісправи, потрапляючи у звичайні недореформовані суди (з усіма їх хворобами та«традиціями»), ризикують звести нанівець усю роботу, яку проводять ті ж НАБУ,НАЗК, Антикорупційна прокуратура.

Стабілізація, обережний оптимізмта реальне подолання корупції – основні тези, якими можна описати настрійукраїнського бізнесу на 2017 рік. 
Останні записи