Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.12.2016, 16:16

Розмір зарплат чиновників і корупція. Чи існує пряма залежність?

Член Національної ради з питань антикорупційної політики при Президенті України, уповноважений Міжнародного комітету захисту прав людини

Скільки повинен заробляти чиновник? Чи є пряма залежність між розміром зарплати в сфері держуправління та рівнем корумпованості держави? Не давши відповіді на ці запитання, ми не зможемо зрозуміти, як вибудовувати коректну політику держави в сфері доходів

Скільки повинен заробляти чиновник? Чи є прямазалежність між розміром зарплати в сфері держуправління та рівнемкорумпованості держави? Не давши відповіді на ці запитання, ми не зможемозрозуміти, як вибудовувати коректну політику держави в сфері доходів держслужбовцівв тому числі і в якості інструменту боротьби з корупцією.

В Україніпобутує думка, що майже всі проблеми корумпованості державних службовцівпов'язані з їх невеликим доходом. Мовляв маленькі зарплати спонукають їх шукатидодаткові джерела заробітку, в тому числі й використовуючи наявні у нихповноваження.

Чи такамаленька вже зарплатня у українських чиновників? Середній дохід в країні вжовтні 2016 року становив 5350,00 грн. Доходи всфері державного управління і оборони за той же період склали 6065,00 грн. Тобтосередній показник доходів державного сектора вище ніж в середньому поекономіці. Для порівняння в сільському господарстві ця цифра дорівнює 3841,00грн., в промисловості - 5748,00 грн., на транспорті - 5670,00 грн.

Зрозуміло,що це дуже усереднені цифри, які відображають «середню температуру по лікарні».Але, тим не менш, вони описують певний тренд та співвідношення.

6065,00 грн.- багато чи мало? Риторичне запитання. Дивлячись з чим порівнювати. Якщо забсолютними показниками західних країн, то зовсім небагато. Наприклад, середнязарплата чиновників в сусідній Польщі - 4500злотих (майже 28 тис. грн.). Різниця більш ніж в 4,5 рази. Але, якщо бративідносні показники, то в Україні не все так погано.

Давайте незабувати, що, на жаль, обсяг української економіки (в розрізі ВВП на душунаселення) ще дуже далекий від найскромніших показників країн Європейськогосоюзу. Якщо порівнювати з тією ж Польщею, різниця становить 4,8 рази.

Виходить, втій же Польщі чиновник, у відносних цифрах, заробляє практично такий самийшматок від загального пирога, що й український чиновник в Україні. Простодержава багатша, тому й шматок у кожного більший.

Якщовідносні показники доходів чиновників в Україні і тій ж Польщі приблизнооднакові, то рівень корумпованості незрівнянно різний. За даними останньогодослідження Transparency International за показником корумпованості Польщазнаходиться на 30-му місці, а Україна аж на 130-му (чим вище місце, тим меншекорупції в країні).

Сказатиоднозначно, що існує пряма залежність між рівнем оплати праці чиновників ірівнем їх корумпованості не можна. У нас в цілому в країні є проблема здоходами і бідністю всього населення. Тому не може бути в бідній країні багатихчиновників. Їх зарплата це результат роботи країни в цілому. І це чеснийпідхід.

Чи допоможев боротьбі з корупцією підвищення окладів держслужбовців, яке планується узв'язку зі збільшенням мінімальної заробітної плати у 2017 році? Думаю, що ні.

Зарплатидержавних службовців повинні бути конкурентними. Питаннями розміру окладівдержава вирішує завдання якості управління. Проблеми з корупцією пересікаються ізпитанням доходів, але напряму їх не вирішують.

Передчиновниками різних рівнів (так само як і перед будь-якою іншою людиною) завждиіснує маса спокус. І, як показує світовий досвід, величина зарплати тут не єнадійним запобіжником від зловживань.

Яскравийтому приклад президент Південної Кореї Пак Кин Хе. Щомісячна зарплата в 18 тис.доларів США не стала страховкою від корупції. 9 грудня парламент Кореї виніс їйімпічмент за звинуваченням у зловживанні службовими повноваженнями такорупцією.

Проблемизловживань вирішить не розмір доходів, а воля, публічність та чіткістьпроцедур. Будь-який чиновник повинен знати про невідворотність та суворістьпокарання за зловживання. Процедури прийняття рішень в сфері держуправління,внутрішні інструкції повинні бути максимально виписані і в них зведена домінімуму можливість вирішення «або-або», «дорожче-дешевше»,«швидше-повільніше». В ідеалі ми взагалі повинні прагнути, аби роль людськогочинника тут наближалася до нуля.

Всі рішеннячиновників повинні стати максимально публічними, а значить і доступними дляконтролю суспільства. Ефективніше має працювати й уся антикорупційнаінфраструктура (такі спеціалізовані органи як НАБУ, НАЗК, САП, антикорупційнісуди тощо) та інструменти громадського контролю (публічні фінанси, громадськіради та ін.). Також потрібно проявляти максимум політичної волі, щоб навести вцій сфері порядок. Лише так ми зможемо викорінити іржу тотальної корумпованостів нашій країні.

Я не противеликих зарплат для чиновників (тільки «за»), але, впевнений в цьому, вони не єефективним інструментом боротьби з корупцією.

Останні записи