Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.12.2016, 16:08

Спроба скасувати е-декларування в КСУ. Переворот не пройде!

Член Національної ради з питань антикорупційної політики при Президенті України, уповноважений Міжнародного комітету захисту прав людини

Поки всі відволіклися на питання націоналізації «Приватбанку» та прийняття державного бюджету-2017, в Україні може відбутися подія, яка перекреслить усі зусилля по створенню ефективної антикорупційної системи.

Поки всівідволіклися на питання націоналізації «Приватбанку» та прийняття державногобюджету-2017, в Україні може відбутися подія, яка перекреслить усі зусилля постворенню ефективної антикорупційної системи.

22 грудня вКонституційному суді України запланований розгляд е-декларування на предметвідповідності Конституції. Фактично можна говорити про спробу рейдерської атакина е-декларування.

Зпередісторії питання. Трохи менше року тому в Конституційний Суд надійшлоподання (№04-03 / 6-857 від 30 грудня 2015 року) за підписом 48 народнихдепутатів про визнання неконституційними деяких положень Закону України «Прозапобігання корупції».

До чогоконкретно претензії у цих «слуг народу»?

- Просятьскасувати обов'язок декларувати майно членів сім'ї, об'єкти незавершеногобудівництва, цінне рухоме майно, гроші, фінансові зобов'язання, відомості просуттєві зміни в майновому стані та відомості про об'єкти декларування, щоналежать третім особам, але якими користуються декларант або члени його родини;

- Хочутьзаборонити Національному агентству з питань запобігання корупції: користуватисяреєстрами та інформаційними базами для перевірки декларацій; визначати точністьоцінки задекларованих активів при повній перевірці декларацій; проводитимоніторинг способу життя за заявами громадян, зі ЗМІ та інших джерелінформації;

- Заважаєдепутатам й наявність доступу антикорупційних органів до Єдиного державногореєстру декларацій. Тому вимагають його заборонити;

- Такожхочуть скасувати кримінальну відповідальність за декларування завідомонедостовірних відомостей у деклараціях.

Іншимисовами: ви там ведіть боротьбу зі своєю корупцією, а нас та наші сім'ї нечіпайте. Однак найбільш цинічним є те, що всі ці «претензії» подаються підсоусом захисту конституційних прав громадян. Ніби наявність у антикорупційнихорганів вище наведених повноважень порушують «принципи верховенства права,правової визначеності, законності, індивідуальної відповідальності, заборони навтручання в особисте життя і поширення конфіденційної інформації».

І це притому, що саме проведення першого етапу е-декларування продемонструвало, що цеефективний інструмент у боротьбі з корупцією. На основі декларацій у антикорупційнихорганів з'явився матеріал для перевірки чиновників різного рівня на предметзаконності походження їх «непосильно нажитого майна та коштів».

Реалізаціюпроекту е-декларування за своїм масштабом можна порівняти хіба що зпроголошенням акту про незалежність. Було дано старт в життя одному знайважливіших механізмів контролю суспільства над державним апаратом. Відкриласязавіса над такою сакральною таємницею як доходи осіб, які живуть на утриманнідержави.

ЯкщоКонституційний суд стане на сторону заявників, можна сміливо говорити прореалізацію сценарію корупційного перевороту в Україні. Сподіваюся, суддіКонституційного суду будуть розглядати це подання не тільки з формальної точкизору, а й візьмуть до уваги реальну ситуацію в країні, необхідність вичищатиавгієві стайні хабарництва, кумівства, крадіжок...

На кону сьогодні нетільки честь суддівських мантій, а й доля очищення країни від хвороби  корупції.

Останні записи