Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.12.2016, 17:46

Публічний бюджет - ефективний інструмент боротьби з корупцією

Член Національної ради з питань антикорупційної політики при Президенті України, уповноважений Міжнародного комітету захисту прав людини

Наближається до свого логічного завершення бюджетна епопея 2016 року. Ще трохи і ми побачимо фінансові апетити України на наступний рік у вигляді затвердженого документа. Як і будь-який бюджет він, напевно, буде недосконалий, в ньому буде не стільки грошей

Наближаєтьсядо свого логічного завершення бюджетна епопея 2016 року. Ще трохи і ми побачимофінансові апетити України на наступний рік у вигляді затвердженого документа.Як і будь-який бюджет він, напевно, буде недосконалий, в ньому буде не стількигрошей скільки хотілося б. Але не буває досконалих бюджетів. Це завждикомпроміс між бажаннями і можливостями.

Але в ційстатті будемо акцентувати увагу не на цифрах. Хотілося б поговорити про такийаспект як прозорість та контрольованість публічних фінансів з боку суспільстваі громадянина.

  Публічний бюджет: що, як, навіщо?

  За своєюсуттю державний бюджет - це документ, що розподіляє блага, які заробили усіжителі України. Це наші спільні гроші. Тому цілком природним є прагнення знатихто, скільки і як їх витрачає. Одним словом, бажання контролювати наші спільнівитрати - це таке ж фундаментальне право, як право голосу, свобода слова тощо.

Це питаннянабуває все більшої актуальності в контексті боротьби з корупцією. Ні для когоне секрет, що саме в сфері витрачання бюджетних коштів «живе» величезнакількість зловживань, корупційних дій. І дуже часто це відбувається саме черезкулуарність.

Як заразвиглядає видаткова частина бюджету України? Це таблиця, де просто вказано назвурозпорядника коштів, зазначена сума, яку планується витратити, яка, в своючергу, розбита на кілька (вісім) складових. Цього достатньо, аби розумітиапетити конкретного відомства (органу влади), але мало для того щобконтролювати адекватність і прозорість витрачання коштів.

Для більшоїпрозорості бюджету, як мінімум в частині витрат, повинна бути можливість бачитибільш деталізовано під які проекти і статті розподілені кошти, що виділяються.Я все-таки вірю, що в бюджетній сфері витрати планують, тому таке розумінняобов'язково повинно бути присутнім.

Видатковачастина бюджету повинна перетворитися в інформаційну систему, розбиту на статтіз оборотами, інформацією про контрагентів, ПІБ одержувачів коштів. Кожнесписання коштів з статті бюджету має супроводжуватися прикріпленим до нього договором(додатками, доповненнями і т.п.) про закупівлю, умовами та результатамитендерів, актами, рахунками. І відображення цих операцій має бути у вільномудоступі для всіх громадян через інтернет.

Чому цеважливо? Тільки розуміючи, на рівні конкретного договору або фінансовоїоперації, як і на що були витрачені кошти можна судити про чесність, адекватністьта відкритість витрат. Зараз, дивлячись на бюджет, це зрозуміти неможливо. А,перефразовуючи відоме прислів'я «чорт криється саме в фінансових деталях».

Томубюджетні витрати мають бути абсолютно прозорими. Будь-який житель України, прибажанні, повинен мати можливість стати «ревізором» витрачання коштівдержбюджету. «Домовитися» з одним-двома ревізорами можна. Але якщо ревізорівбуде кілька мільйонів, то приховати факти нецільового використання та корупціїбуде неможливо.

  Публічні фінанси. Що зроблено?

  Не можнасказати, що в цьому напрямку нічого не зроблено. За останні два роки Україназначною мірою просунулася в питанні створення публічного бюджету. Як мінімум,політична воля в цьому питанні є.

Так, в 2015році був прийнятий закон «Про відкритість використання публічних коштів». Уньому прописані умови створення та роботи публічного бюджету. Вони, якщопорівнювати з ситуацією кількарічної давності, дуже прогресивні. У Законі прямовказується на необхідність створення «Єдиного веб-порталу використанняпублічних коштів» (ст.2).

Цей порталвже навіть створений (spending.gov.ua). Правда працює він поки що тільки втестовому режимі. Інформація на ньому не дозволяє в повній мірі деталізувативитрати держави, державних та комунальних підприємств.

Зволікання зреальним стартом роботи публічного бюджету стали можливі через те, що сам Законмістить ряд моментів, які дозволяють затягувати його втілення в життя. Особливоце стосується частини відповідальності за порушення, де максимально можливепокарання - штраф розміром у 850 грн.

Длястимулювання більш оперативної реалізації проекту публічного бюджету, необхідновнести зміни до Закону. Наприклад, заборонити списання коштів з рахунків безвідображення цих операцій на «Єдиному веб-порталі використання публічнихкоштів». Думаю, більш ефективного інструменту наповнити портал інформацієюпридумати не можна.

Природно, щонеможливо реалізувати ідею публічного бюджету абсолютно у всіх сферахсуспільних фінансів. Особливо це стосується галузі національної безпеки йоборони. Але там, де це можливо - це повинно бути застосовано в повній мірі.Хіба ми не в праві знати, скільки заробляє директор (та й будь-якийспівробітник) казенного заводу, комунального підприємства, суду і т.п.? За якоюціною було закуплено сировину або послуга, чи були там дотримані тендерніпроцедури? Маємо повне право! Тому що ми громадяни цієї держави! І це нашеспільне майно та фінанси!

Проекти, яківідкривають доступ до публічних фінансів повинні бути максимально реалізовані.Тільки включаючи «світло публічності», ми створюємо умови для ефективноїборотьби з корупцією. А це важливий крок на шляху до розвитку та процвітання.

Останні записи