Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.07.2017, 22:25

СЕА ПДВ. Де гроші?

Адвокат, непрактикуючий аудитор, практикуючий внутрішній аудитор, LLM, керуючий партнер АО "АТТОРНЕЙС"

Або як зірвати банк на ПДВ.



01 липня 2017 вУкраїні діють нові правила ведення бізнесу для платників: запровадженопрезумпцію винуватості та презумпцію неправильності рішень платника ПДВ.

 Теперфіскальна служба може в будь-який момент заблокувати повністю роботу будь якогоплатника просто зупинивши реєстрацію податкової накладної.  

Трагедія тут втому, що параліч буде і у того, хтопродає, і у того, купляє.  

Всі експерти водин голос кричать, що реальні підприємства не потраплять під моніторинг СЕАПДВ, тому не постраждають.

Вже сьогоднібагато реальних підприємств, які туди потрапили, констатують, що це брехня.

Підприємства, якіне зазнали втрат через СЕА ПДВ у липні, успішно зроблять це пізніше. Справа втому, що ПДВ передається по ланцюжку від постачальника до постачальника і такдо кінцевого покупця. Тобто, якщо підприємству не заблокують податковунакладну, то це не факт, що це підприємство не позбавлять права на податковийкредит шляхом блокування податкової накладної постачальника. 

Якщо обірвати цейланцюжок «перший постачальник-кінцевий покупець», то вийде, що один і той самийПДВ буде сплачено декілька разів, як приклад: 

1.      Коли постачальник, якомузупинять/відмовлять в реєстрації податкової накладної, заплатить позитивнурізницю за декларацією до бюджету.

2.      Коли покупець, який своєчасно не отримаєподатковий кредит, поповнить ПДВ рахунок.  

Чим частіше буде блокуватися реєстрація податковоїнакладної в ланцюжку, тим більше ПДВ буде сплачено/нарахвано до бюджету.  

Як один заргументів на користь цієї новації експерти зазначають збільшення надходжень добюджету з ПДВ. ДФС постійно звітує про перевиконання плану по надходженнямкоштів з ПДВ. Можна впевнено сказати, що звіт за липень буде платиновим. Але,проблема в тому, що зараз багато реальних компаній левову частину  обігових коштів кинуть на сплату ПДВ.

По суті платники,яким блокують податкові накладні, проавансують бюджет. Також проавансуютьбюджет і покупці цих платників. Чим більше податкових накладних в одномуланцюжку буде заблоковано, тим більше разів бюджет буде проавансовано.

Тадам…За якікошти закуповувати витратні матеріали, утримувати персонал, чим платитизаробітну плату? Експерти забули напевно про це.

До 01 липня 2017року діяв принцип, закріплений в ст.4 Податкового кодексу України : принциппрезумпції правомірності рішень платника податків. Тепер цей принцип наче діє,наче для всіх, та не для тих, хто платить ПДВ, має виробництво, будівництво,транспортування, великі товарні залишки або просто купляє щось у неплатниківПДВ  і перепродає цей товар.

Тепер, оскількинеобхідно поповнювати бюджет, всі платники ПДВ наперед винуваті та маютьдоказати свою доброчесність.

Просто звернуувагу, що у правовій державі кожен виконує свою функцію: слідчий розслідує,прокурор здійснює процесуальне керівництво та представляє державу в суді, судсудить, свідок свідчить. В Україні тепер склалася унікальна ситуація, коликомісія, склад членів якої невідомий, перебрала на себе функцію і слідчого, іпрокурора, і суду.

Вже сьогодні можнапобачити в мережі заклики щодо оскарження цієї податкової новели в судовомупорядку, в тому числі як не правової. Адміністративні суди будуть закидані позовами або про зобов’язаннязареєструвати податкову накладну або про незаконність новації.

 Весь цей час бізнес буде нести збитки. Якнаслідок, бізнес аби вижити буде оптимізувати свої витрати: менше закупатитоварів, послуг; економити на собівартості; звільняти найманих працівників. 

Останні записи