Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.07.2017, 22:01

СЕА ПДВ та фінансова реструктуризація

Адвокат, непрактикуючий аудитор, практикуючий внутрішній аудитор, LLM, керуючий партнер АО "АТТОРНЕЙС"

Просто про зв'язок податкової реформи та перерозподілу власності.

 

Коли експертиговорять, що СЕА ПДВ блокує тільки «скрутчиків» та «махінаторів», а ми бачимо,що страждає реальний бізнес,виникає логічне запитання для чого цей цирк?

З однієї сторониіснує нагальна потреба відшкодувати ПДВ експортерам. 

З іншої сторони,якщо подивитися глибше, то можна побачити, які безмежні можливості відкриваєСЕА ПДВ для перерозподілу власності в країні, особливо в контексті аграрноїспрямованості країни та перспектив відкриття ринку землі.

В Україна діє ЗУ«Про фінансову реструктуризацію». Відповідно до цього закону боржник може реструктуруватисвої зобов’язання перед кредиторами, одним з яких має бути фінансова установа.

Тепер пропоную насолодитисякрасою СЕА ПДВ як інструменту перерозподілу власності.

Крок 1.Підприємство, яке має основні засоби, для прикладу фермерське господарство,  нормально працює та не попадає під дію СМКОР.Але у липні постачальнику заводу заблокували податкову накладну. Покипостачальник буде розблоквовувати накладну, фермерське господарство проавансуєбюджет. На цьому етапі у підприємства виникає нестача обігових коштів, поки щовона незначна.

Крок 2. Фермерськегосподарство продовжує роботу, але оскільки СЕА ПДВ блокує податкові накладніпо ланцюжку, вже в серпні кількість заблокованих накладних зросте. Таким чиномзросте і нестача податкового кредиту заводу, бо все менше і менше продавцівзможуть реєструвати податкові накладні. А блокування ніхто не припинить,оскільки експортерам треба буде відшкодовувати ПДВ. На цьому етапі у господарствавиникає значна нестача обігових коштів.

Крок 3. Черезпостійну нестачу коштів у фермерського господарства формується недоїмка зподатків. Ця недоїмка зростає. І тут фермерському господарству пропонуютьувійти в фінансову реструктуризацію.

Крок 4. Фермерськегосподарство входить в фінансову реструктуризацію. Наслідок: власники такерівний орган втрачають контроль над господарством; власники та керівний органрозкривають всіх пов’язаних осіб( в тому числі двоюрідних братів/сетерчоловіка/жінки, які взагалі можуть не мати жодного стосунку до них);власники/керівний орган можуть вийти з ситуації тільки шляхом продажу власногомайна. На цьому етапі формується правильна ціна за фермерське господарство таправильна заборгованість. Якщо заборгованість за мала, в Законі передбаченадоволі жорстка сітка штрафів за кожне порушення.

Крок 5. Змінавласника. Фермерське господарство вже належить новому власнику.

Окремо слідзауважити, що подібно СЕА ПДВ, яке нівелювало статтю 4. Податкового кодексуУкраїни(принцип правомірності рішень платника податків), норми ЗУ «Профінансову реструктуризацію» превалюють над іншими законами; в тому числі ЗУ«Про фінансову реструктуризацію» закріплює свій арбітраж, де розглядаються всіспори, які виникли в межах реструктуризації.

Отже СЕА ПДВ дає прекрасну можливість задопомогою адміністративного ресурсу перерозподілити ласі об’єкти, призупинивширеєстрацію податкових накладних постачальників.

Останні записи