Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.06.2013, 11:51

Чисто не там де прибирають, а де не смітять

Адвокат, партнер ЮК "Перітус Консалтинг"

Продовження дискусії про дотримання прав адвокатів та огляд проблеми ст. 397 КК України - втручання в діяльність захисника чи представника особи.

Золоті слова, що мають зерно раціональності. Не сміти іне треба буде прибирати. Десь в такому ж дусі любить формувати нашаправоохоронна система погляд на стан злочинності в Україні. Воістину, такаказуїстика гідна похвали самого Ігнація Лойоли. Авжеж, всім, можливо, відомеформулювання позиції радянської правоохоронної системи до організованоїзлочинності та бандитизму в постсталінську епоху – ніхто не притягується довідповідальності за статтею «бандитизм» тощо, тому що в розвинутомусуспільстві, яке до речі в 1980 році мало дійти до комунізму, такого явищанемає і бути не може. Подивіться як в нас чисто, бо ніхто не смітить…. Схожаситуація повторилась на зламі 2011 та 2012 років. Я не буду категоричний,хочете вірте цьому, хочете ні, але розповідали мені про один випадок. На одній знарад при Януковичу, при доповіді генеральний прокурор Пшонка озвучивстандартні статистичні показники злочинності. Коли президент почув, що вУкраїні існує організована злочинність, та ще й у таких великих розмірах,заявив: «У нас має проходити Євро-2012, ми цивілізована держава, йдемо доЄвропи, покращення життя вже сьогодні….в нас не може бути такої злочинності». Прицьому показник виявлення ОЗГ по Україні був штучно знижений. Дежавю –подивіться як в нас чисто, бо ніхто не смітить.

В продовження попередньої статті щодо порушення правадвокатів та адвокатської таємниці хотів би підняти дискусію щодо ст. 397 ККУкраїни «втручання в діяльність захисника чи представника особи». Відтакзадався запитанням – чи смітять в Україні цим «сміттям» (згідно диспозиції ст. 397КК) і чи в такому випадку хтось «прибирає».

Дякувати Богу, надворі 21 сторіччя і сучасні засобиінформатизації дозволяють змалювати хоч якусь картину. Найбільш об’ємною тавідносно деталізованою інформацією нас може «пригостити» веб-сайт МВС ( http://mvs.gov.ua ) , де розміщено статистичні відомості щодо стану таструктури злочинності в Україні за 2005-2012 роки. Отож, що ми можемо побачитиу цій статистиці. Багато чого, однак, нажаль, деталізації за ст. 397 КК Українине знайдемо там, бо очевидно МВС не вважає цей злочинактуальним. Сумно, але факт. Цікавою для нас буде інформація про потерпілих відзлочинів. З цього розділу звітності можна переконатись, що адвокати присутні вокремій категорії потерпілих – на рівні з працівниками ОВС, суду, прокуратуритощо. Звітність вказує, що за кількістю адвокати займають друге місце, післяспівробітників ОВС, по вчинених відносно них злочинах. Згідно статистичногозвіту за 11 місяців 2012 року (це найсвіжіший звіт) бачимо таку картину:

Категорія

2011

2012

О В С

1162

774

прокуратури

100

80

судів

56

53

адвокатури

147

132

С Б У

47

49

 

Звичайно, співробітники ОВС лідирують у цьому списку,однак потерпілих від злочинів адвокатів чимало. Логічно було б припустити що зцих 132 фактів повинна знайтись і наша стаття – 397 КК України, хоча про ценевідомо і з цих даних інформації не отримати.

Наступний спосіб пошуку інформації – Єдиний реєстрсудових рішень. http://www.reyestr.court.gov.ua/ .  Вводимо в контекстнеменю пошуку «397 КК» і отримаємо пошукових результатів – 194. Це ж часуіснування реєстру – тобто 2007 – по теперішній час. З них - всі рішення судів,де вирішується чиясь скарга за відмовою в порушенні кримінальної справи чи набездіяльність слідства, чи де вирішується заява учасника судового засідання,який заявив про злочин, передбачений ст. 397 КК України. І жодного, зауважте –жодного вироку. Еврика!.....У нас чисто, бо не смітять!? У нас за ст. 397 КК Україниніхто не притягується до відповідальності, бо адвокатам ніхто не перешкоджає!?Звичайно реєстр не є повним, не все в ньому відображено, але, як казавЛ.М.Кравчук – маємо те, що маємо. І це при цьому, що, наприклад, у Львівськомуслідчому ізоляторі щодня порушується адвокатська таємниця, що також є складомзлочину, передбаченого ст. 397 КК України. Про це я розповідав у своїйпопередній статті. І до уваги деяких «дописувачів» та «коментаторів» - я подавзаяву про злочин до прокуратури.

Однак, повернімось до теми дискусії. У зв’язку із незовсім повними даними, які я зміг отримати самостійно, мною було скерованозапит в МВС про надання публічної інформації щодо кількості порушенихкримінальних справ за ст. 397 КК України та кількість притягнутих до кримінальноївідповідальності за цією статтею осіб за період 2001-2013 років. Тому конкретнівисновки про те чи «смітять» і чи «прибирають» можна буде зробити, отримавшивідповідь.

 

П.С. Трохи хотілось би відхилитись від теми і знову повернутись дозвітності МВС. Хто дотичний до питань звітності в МВС має знати, що в переліку «контрольнихзлочинів» в перших рядах поруч з депутатами та журналістами знаходяться…. листоношіта працівники пошти. В час перебування на посаді начальника слідчої частинищомісячно я подавав десяток різноманітних бюрократичних звітів до СлідчогоУправління, одним із яких була звітність по злочинах вчинених відноснопрацівників пошти. Хочу зауважити, що по адвокатам такої звітності ніхто не вимагав.Це свідчить про те, хто є важливішим для держави. Це є моя суб’єктивна думка.Відтак відповідати кожному на риторичне запитання – «хто має вести Україну доєвропейської спільноти та сучасних цінностей – пошта чи адвокатура?». Вирішувативам.

Останні записи