Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.04.2016, 13:29

Порядок сплати податку на нерухомість за новими правилами

З початком весни українці почали отримувати платіжки для сплати податку на нерухомість за 2015 рік, у зв'язку зі змінами до Податкового кодексу. Тому, важливо знати яка ж ставка та пільги встановлюються на нерухоме майно, як нараховується, сплачується пода


Зпочатком весни українці почали отримувати платіжки для сплати податку нанерухомість за 2015 рік, у зв'язку зі змінами до Податкового кодексу. 
Вартонагадати, що згідно з угодою про Асоціацію з Євросоюзом, Україна зобов’язуєтьсяпривести своє законодавство у відповідність з європейськими нормами. І одним знайважливіших факторів повноцінної співпраці з ЄС є введення податку нанерухоме майно громадян. Аналогічна вимога була і у МВФ, для надання кредитнихкоштів. 
Тому,важливо знати яка ж ставка та пільги встановлюються на нерухоме майно, якнараховується, сплачується податок та яка відповідальність передбачена за його несплату. 

Ставкиподатку - не може перевищувати 3% мін.зарплати, встановленої на 1 січнявідповідного звітного року. 
Встановлюєтьсяорганом місцевої влади. Ставки податку усіх місцевих рад ви можете знайти насайті Державної фіскальної служби. 
У разі неприйняття рішення про встановленняставок з податку на нерухоме майно мінімальною ставкою такого податку є 0% (листМГУ ДФС від 23.12.2015 р. №27682/10-28-10-06-11). 
Наприклад,у місті Києві встановлено ставку у розмірі 1% від мін.зарплати. Тож,за 2015 рік у 2016 році фізичні особи будуть сплачувати за ставкою у розмірі12,18 грн (1% * 1218 грн) за кожний кв.м бази оподаткування цим податком. 

Базаоподаткування - загальна площа як житлової так і нежитлової нерухомості. 
Дляфіз.осіб база оподаткування визначається податковим органом на підставі данихДержреєстру речових прав на нерухоме майно або на підставі оригіналіввідповідних документів платника податків, зокрема документів на правовласності. 
Прицьому відповідна база оподаткування об'єкта/об'єктів житлової нерухомості, втому числі їх часток, що перебувають у власності фіз.особи, зменшується: 
а)для квартири/квартир незалежно від їх кількості - на 60 кв. м; 
б)для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - на 120 кв. м; 
в)для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разіодночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир тажитлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), - на 180 кв. м. 
Тожвід податку на нерухоме майно звільняються фіз.особи, які у власності маютьперелічені об'єкти нерухомого майна в межах вказаної площі. 
Дляінших фіз.осіб на зазначені розміри кв.м буде зменшуватися база дляоподаткування податком на нерухоме майно. Таке зменшення надається один раз закожний базовий податковий (звітний) період (рік). 

Пільгиз податку - дозволяється встановлювати органам місцевої влади. 
Однак,не слід забувати, про перелік об'єктів нерухомості, які не підлягаютьоподаткуванню податком на нерухоме майно. пп. 266.2.2 ПКУ.
 
Порядоксплати 
Дляслати податку за 2015 рік фізичним особам за їх місцем реєстрації до 1 липня2016 року буде надіслано повідомлення-рішення. Строк сплати протягом 60 днівз дня вручення. 

Відповідальністьза несплату податку 
Оскількисума грошового зобов'язання розраховується податковим органом, відповідно до п.54.5 ПКУ фіз.особа не несе відповідальності за своєчасність, достовірність іповноту нарахування такої суми, проте несе відповідальність за своєчасне таповне погашення нарахованого узгодженого грошового зобов'язання і має правооскаржити зазначену суму в порядку, встановленому ПКУ. 
Обчисленнясуми податку здійснюється податковим органом виходячи із загальної площікожного з об'єктів нежитлової нерухомості. 
Податковимкодексом встановлено інші особливості обчислення суми податку. А саме: 
а)за наявності у власності платника податку одного об'єкта житлової нерухомості,в тому числі його частки, податок обчислюється, виходячи з бази оподаткування,зменшеної  на відповідні кв.м відповіднодо пп. "а" або "б" пп. 266.4.1 ПКУ та відповідної ставкиподатку; 
б)за наявності у власності платника податку більше одного об'єкта житловоїнерухомості одного типу, в тому числі їх часток, податок обчислюється виходячиіз сумарної загальної площі таких об'єктів зменшеної на відповідні кв.м.відповідно до пп. "а" або "б" пп. 266.4.1 ПКУ тавідповідної ставки податку; 
в)за наявності у власності платника податку об'єктів житлової нерухомості різнихвидів, у тому числі їх часток, податок обчислюється виходячи із сумарноїзагальної площі таких об'єктів, зменшеної відповідно до пп. "в" пп.266.4.1 ПКУ та відповідної ставки податку; 
г)сума податку, обчислена з урахуванням пп. "б" і "в" пп.266.7.1 ПКУ розподіляється контролюючим органом пропорційно до питомої вагизагальної площі кожного з об'єктів житлової нерухомості. 
Занаявності у власності об'єкта (об'єктів) житлової нерухомості, у тому числійого частки  із загальною площею понад300 кв. м (для квартири) та/або 500 кв. м (для будинку), сума податку,розрахована відповідно до пп. "а" - "г" пп. 266.7.1 ПКУзбільшується на 25000 грн. на рік за кожен такий об'єкт житлової нерухомості(його частку). 
 
Останні записи