Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.12.2015, 13:35

Пам’ятка підприємцю із зони АТО

На жаль, на сьогоднішній день, перед підприємцями із зони АТО постала проблема створення та збереження власного бізнесу. Для більшості підприємницька діяльність залишається єдиним джерелом доходу та можливістю існування.

На жаль, на сьогоднішній день, перед підприємцями іззони АТО постала проблема створення та збереження власного бізнесу. Длябільшості підприємницька діяльність залишається єдиним джерелом доходу таможливістю існування. 

Чомутака проблема існує?
Перш за все, підприємці стикнулись із пасивністю тамалою підтримкою з боку держави. Адже, коли підприємець хоче оформити пільги,преференції, державні службовці згадують про неможливість їх застосування черезколізії законодавства або відсутність механізму. 
По-друге, власна необізнаність у змінахзаконодавства, призводить до летальних наслідків для бізнесу. 
Варто пам'ятати, що якщо Ви провадите підприємницькудіяльність на території, яка знаходиться в стані збройного конфлікту та на якійпроводиться антитерористична операція, Вас будуть тимчасово обслуговувати  в інших податкових інспекціях. 
З  перелікомадрес відповідних територіальних органів, Ви можете ознайомитись у Наказі ДФСвід 07 грудня 2014 року № 256. 
Особи, зареєстровані на території проведення АТО,які бажають здійснити реєстрацію ФО-П, зможуть зробити це без великих зусиль.Законодавство України передбачає, що провести таку реєстраційну дію Ви зможетеза місцем свого тимчасового проживання без обов’язкової наявності реєстраціїпро місце проживання за місцем проведення реєстраційних дій. 

Якіновели законодавства повинен знати підприємець із зони АТО?
1.Зміна місцезнаходження ЮО або місця проживання ФО-П.
Змінити місцезнаходження/місце проживання Ви зможетезвернувшись до реєстраційної служби в областях та в м. Києві. 

2.Подання податкової звітності.
Ви, як платник податків можете звернутись доподаткового органу за своїм місцезнаходженням із заявою про продовженняграничних термінів подання податкової звітності у зв'язку з неможливістю їїподання внаслідок дії обставин непереборної сили. Заява подається протягом 30календарних днів, наступних за днем закінчення дії таких обставин, у довільнійформі з обґрунтуванням підстав з документальним підтвердженням. Єдиним тадостатнім таким документом є сертифікат Торгово-промислової палатиУкраїни.     
 
3.Сплата грошових  зобов'язань
Державною казначейською службою України забезпеченоможливість сплачувати грошові зобов'язання на рахунки, відкриті у розрізітериторіально-адміністративних одиниць Донецької області. 
З інформацію про реквізити бюджетних рахунків длясплати податків і зборів (обов'язкових платежів) відповідно доадміністративно-територіального устрою України Ви можете ознайомитись наофіційному порталі Державної фіскальної служби України в рубриці "Бюджетнірахунки" (http://sfs.gov.ua/byudjetni-rahunki). 

4.Відстрочка (розстрочка) та списання податкового боргу.
Зверніть увагу, на те, що Ви маєте право наотримання відстрочення (розстрочення таких грошових зобов'язань (податковогоборгу). 
Перелік обставин, які є підставами відстрочкигрошових зобов'язань (податкового боргу), та підтверджуючі документи, наведеноу Постанові КМУ від 27 грудня 2010 року №1235. 
Крім цього, податковий борг, може бути списаний як безнадійний,якщо він виник внаслідок обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин). 
Для цього Ви повинні звернутися за місцем облікуборгу та/або місцем обліку як платника податків з заявою із зазначенням сумиподатків і зборів, які підлягають списанню. 

5.ЄСВ
Слід пам'ятати, що штраф, фінансові санкції тавідповідальність за невиконання не своєчасне або не належне виконанняобов’язків, у період з 14 квітня 2014 року до закінчення антитерористичноїоперації до платників ЄСВ, які не пізніше 30-ти кал.днів, наступних за днемзакінчення антитерористичної операції, подали до фіскального органу заяву тасертифікат Торгово-промислової палати, не застосовується. 
Однак, обов'язки щодо нарахування, обчислення ісплати ЄСВ, подання звітності тощо, не скасовуються, а лише надає можливість невиконувати їх на період проведення антитерористичної операції. 
Тобто, вищезазначені обов'язки повинні бути виконаніплатниками ЄСВ після закінчення АТО. 

6.Плата за користування земельною ділянкою.
Під час проведення антитерористичної кампаніїсуб'єкти господарювання, які провадять діяльність на її території, звільняютьсявід сплати за користування землями державної та комунальної власності. Однак,на сьогоднішній день, ще не розроблено порядку застосування податкових пільг тане внесені зміни до ПКУ.
Останні записи