Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.11.2015, 16:22

Пам'ятка платникам Єдиного Податку

Якщо, Ви обрали Спрощену систему оподаткування та являєтесь платником Єдиного податку ця пам'ятка буде корисною та пізнавальною. Адже, обізнаний, значить озброєний!


Відповідно до ПК України за максимальним обсягом річних доходів такількістю найманих працівників платникиєдиного податку (далі - ЄП) поділяютьсяна 
4 групи:
1група (ФО-П): 300 000 грн., кількість найманих працівників: 0. 
2група (ФО-П): 150 0000 грн., кількість найманих працівників: 10. 
3група (ФО-П+ЮО): 5 000 000 грн., кількість найманих працівників:необмежена. 
4група (с/г виробники): 75 % (частка с/г виробництва).  

СтавкиЄП:
1,2 група : Фіксовані – 
до 10 % розміру мін.з/п (137,80 грн.);
до 20 % розмірумін. з/п (275, 60 грн.).
3група : Відсоткові –
Платники ПДВ: 3% доходу+ ПДВ;
Не платники ПДВ:  5% доходу. 

Податковий(звітний період):
Звітний періодпочинається з першого числа першого місяця звітного періоду і закінчуєтьсяостаннім календарним днем останнього місяця звітного періоду.
Для 1, 2 групи: Календарний рік, для 3 групи: Календарний квартал. 

Звітність і облік:
Платники ЄП 1, 2 групи та 3 група (ФО-П), які не є платниками ПДВ, ведуть Книгу облікудоходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображенняотриманих доходів. 
Зверніть увагу – при внесеннізмін, виправленні помилок, потрібно зачеркнути неправильну суму, написати поручправильну та поставити свій підпис. Якщо, така вимога не дотримується – штрафу неуникнути. 
Платники ЄП 3група ФО-П, які є платниками податку на доданувартість, ведуть облік доходів та витрат за формою та в порядкузатвердженим Міністерством фінансів України 
Платники ЄП 3група ЮО, які є платниками податку на доданувартість, використовують дані спрощеного бухгалтерського обліку щододоходів та витрат з урахуванням положень ПКУ 
Платники ЄП 1 та 2 групи подають до контролюючого органу податкову Деклараціюплатника ЄП щорічно, 3 група (ФО-П) –щоквартально. Важливо дотримуватись строків подачі Декларації! 
Реєстраторирозрахункових операцій (далі - РРО) для 1 групи не застосовуються. Платники ЄП 2 групи (з 1 січня 2016 р.) та3 (ФО-П) групи (з 1 липня 2015 р.) застосовують РРО у разі перевищення вкалендарному році обсягу доходу понад 1 000 000 грн. 
Важливо пам'ятати, щоРРО застосовують при роботі з готівкою (готівкові). 

Строкисплати:
За місцемподаткової адреси платники податку сплачують ЄП: 
1,2 група : шляхомздійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця. 
3група : протягом 10 кал. днівпісля граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний)квартал. 

Відповідальність:
Несплата(неперерахування) ФО-П-ом авансових внесків ЄПв порядку та у визначені строки, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 50% ставки ЄП, обраної платником ЄП. 
За  неподання,  несвоєчасне  подання,  подання не  за встановленою формою звітності по ЄСВ- штраф врозмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів  громадян за  кожне  таке неподання,  несвоєчасне подання або  подання не за встановленою формою. 
За несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) ЄСВнакладається  штраф  у розмірі 20 % своєчасно не сплачених сум.
Останні записи