Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.11.2015, 13:28

Етапи проведення «спрощеної» процедури банкрутства

На сьогодні існує декілька варіантів процедури банкрутства: загальна та спрощена (за рішенням власника). На перший погляд, так звана «спрощена» процедура може здатися кращим варіантом для власника підприємства припинити свою діяльність, адже вона дозволяє


На сьогодні існує декілька варіантів процедурибанкрутства: загальна та спрощена (лише за рішенням власника на підставі ст.95ЗУ «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» навідмінну від минулої редакції закону, який також передбачав спрощену процедурубанкрутства відсутнього божника). 
На перший погляд, так звана «спрощена» процедураможе здатися кращим варіантом для власника підприємства припинити своюдіяльність, адже вона дозволяє оминути деякі етапи загальної процедури,ліквідувати його у стисліші строки. Однак, аналізуючи практику, не можна незвернути увагу на існування цілого ряду помилок, зокрема, невідповідність нормзаконодавства встановленій процедурі та інших питань, які підкреслюютьскладність процедури ліквідації для власника підприємства. 
Перед поданням позову до господарського суду дляпорушення справи про банкрутство, боржник, не повинен забувати, про дотриманнязагального порядку ліквідації юридичної особи. 

Щоб правильно провести відповідну процедуру,найкраще її розділити у кілька етапів, а саме:

1.Прийняттярішення про ліквідацію ЮО.
Вже на першому етапі власнику потрібно звернутиувагу на порядок прийняття відповідного рішення враховуючи організаційно-правовуформу господарського товариства. 
Приватне підприємство: Рішення приймаєтьсявласником, оформляється рішенням, розпорядженням або наказом підприємства. 
ТОВ,ТДВ, Повне та Командитне товариства: Рішенняприймається зборами учасників, оформлюється протоколом зборів учасників. 
Акціонерне товариство: Рішення приймається зборамиакціонерів, оформлюється протоколом загальних зборів акціонерів. 
Окрім рішенняпро ліквідацію в протоколі слід вирішити питання про: 
  • обранняліквідаційної комісії;
  • строк, порядок,заявлення вимог кредиторами  (не меншеніж 2 міс. з дня публікації повідомлення про припинення ЮО);
  • затвердженняпорядку, строків ліквідації (не менше ніж 2 міс., з врахуванням часу, якийнеобхідний для задоволення вимог кредиторів):
  • порядокзатвердження ліквідаційного балансу;
  • інші питання.
2.Внесеннязапису до ЄДР ЮО та ФО-П, про те, що ЮО перебуває в процесі припинення.
Згідно зі ст. 34 ЗУ «Про державну реєстрацію ЮО таФО-П», необхідно подати  державномуреєстратору (рекомендованим листом з описом вкладенням) нотаріально засвідченукопію рішення щодо припинення ЮО. 
Слід нагадати, державний ресторатор не має прававимагати інші документи, не передбачені Законом. За відсутності підстав длязалишення документів без розгляду, державний ресторатор вносить до ЄДР записщодо припинення ЮО. 

3.Публікація оголошення про ліквідацію у офіційному друкованому ЗМІ.
Відповідно до ЗУ "Про державну реєстрацію ЮО таФО-П» повідомлення про  внесення  запису до ЄДР щодо прийняття рішеннязасновників (учасників) юридичної особи, про припинення  юридичної особи оприлюднюється на офіційномувеб-сайті центрального органу виконавчої влади, що  реалізує  державну політику у сфері державноїреєстрації юридичних осіб та фізичних осіб  -  підприємців. 
З цьогомоменту юридичні особі забороняється: 
  • проводити державну реєстрацію змін до установчих документів;
  • вносити зміни до ЄДР про відокремлені підрозділи, крім відомостей про їхзакриття;
  • проводити державну реєстрацію юридичної особи, засновником (учасником) якої єюридична особа, щодо якої прийнято рішення щодо припинення.
4.Зняття з обліку в органах ДФС і ПФУ та закриття всіх банківських рахунків.
Протягом 3-ох днів з дня внесення відомостей в ЄДРюридична особа-платник податку повинна подати в органи державної фіскальноїслужби у якій він перебуває на обліку вичерпний перелік документів, а саме:заяву про припинення платника податків за ф. № 8-ОПП; копію розпорядчогодокумента (рішення) про припинення; копію розпорядчого документа про утвореннякомісії з припинення (ліквідаційної комісії). 
Органи пенсійного фонду та фіскальної службипризначають та розпочинають документальну позапланову перевірку у строкпротягом 10-ти робочих днів з дати публікації повідомлення про рішення про ліквідацію. Як показує практика,органи фіскальної служби та пенсійного фонду строків не дотримуються. 

5.Проведення інвентаризації, оцінки майна юридичної особи, складанняліквідаційного балансу.
Наказом Міністерства фінансів «Про затвердженняПоложення про інвентаризацію активів та зобов'язань» від 02.09.2014 № 879передбачений обов'язок власника провести інвентаризацію в період та в порядкувизначений даним документом. Варто нагадати, що цю процедуру слід проводитиперед складанням проміжного ліквід.балансу. 
Висновки щодо виявлених розбіжностей між фактичноюнаявністю активів, зобов'язань і даними бухгалтерського обліку, які наводятьсяв звіряльних відомостях, та пропозиції щодо їх врегулювання відображаютьсяінвентаризаційною комісією у протоколі, який затверджується керівникомпідприємства протягом 5 робочих днів після завершення інвентаризації.Результати відображаються у бухгалтерському обліку та фінансовій звітності тогозвітного періоду, у якому закінчена інвентаризація. 
Що стосується процедури оцінки майна, то вона єтакож обов’язковою згідно з Законом України «Про оцінку майна, майнових прав тапрофесійну оціночну діяльність в Україні», так як майно — одне із джерелпогашення боргів перед кредиторами. За результатами оцінки виноситься звіт (актоцінки майна). 
Наступним кроком є проміжний ліквідаційний баланс. 
Згідно з ст. 111 ЦК України  він складається ліквідаційною комісією таповинен містити відомості про склад майна ЮО, Перелік вимог кредиторів тарезультати їх розгляду. 
Майнові претензії задовольняються з майна ЮО, щоліквідується. Якщо вартості майна не достатньо - ліквідатор (ліквідаційнакомісія) звертається до господарського суду із заявою про порушення справи пробанкрутство. 

Поданнятакої заяви і буде наступним 6-тим етапом спрощеної процедурибанкрутства. 

7.Порушення справи про банкрутство.
Господарський суд за результатами розгляду заяви пропорушення справи про банкрутство виносить постанову про визнання божникабанкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру та призначає ліквідатора. Суд може покластиобов'язкиліквідатора на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежновід того чи наявна в нього ліцензія. Вирішення питання про визнання банкрутомздійснюється у судовому засіданні, яке проводиться не пізніше 14-ти днів післяпорушення провадження у справі. 
 
8.Залучення кредиторів до судового процесу.
Протягом 1 міс. з дня офіційного оприлюдненняповідомлення про визнання банкрутом на офіційному сайті ВГСУ, кредитори маютьправо заявити свої вимоги до боржника. Строк поновленню не підлягає. Особи, якізаявили свої вимоги після закінчення строку, або які взагалі не заявлені, не єконкурсними кредиторами, та погашаються в 6-ту чергу. 
 
9.Винесення господарським судом постанови про затвердження ліквідаційногобалансу.
Підводячи підсумки, можна зазначити, що спрощенапроцедура має як і переваги, так і недоліки. Тому, вибираючи процедурубанкрутства, власнику слід кілька разів подумати, який спосіб буде вигіднимсаме для нього.
Останні записи