Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.11.2015, 12:59

Гроші в борг за розпискою

В умовах нашої нинішньої фінансової ситуації, поширеною стала практика отримання грошей у позику за розпискою без підписання договору позики. Чи вважається така розписка підтвердженням укладення договору? Чи можна передати гроші за розпискою під проценти?


В умовах нашоїнинішньої фінансової ситуації, поширеною стала практика отримання грошей упозику за розпискою без підписання договору позики. Чи вважається така розпискапідтвердженням укладення договору? Чи можна передати гроші за розпискою підпроценти? 

 Відповідно доЦКУ за договором позики одна сторона(позикодавець) передає у власність іншій стороні (позичальникові) грошові коштиабо інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов’язуютьсяповернути позикодавцеві таку саму суму грошових коштів (суму позики) або такусаму кількість речей того самого роду та такої самої якості. 
Цивільне законодавство вимагає, аби договір бувукладений письмово у 2-ох випадках: 
  1. Якщо сума позикине менше як у 10 разів перевищує НМДГ (170 грн. і більше);
  2. Колипозикодавець- ЮО.
Розписка проотримання в борг грошових коштів – документ, який боржник видає кредиторуза договором позики після отримання коштів. Вона підтверджує не лише фактукладання та зміст умов договору, але й факт передання грошової сумипозичальнику. 
Передання грошей може не збігатися з датою складаннярозписки, яка посвідчує цей факт. Однак, боржник видає кредитору розписку лишепісля отримання коштів. Тому, будь-яка обіцянка позикодавця надати позику вмайбутньому не має юридичного значення, оскільки саме факт передання коштівповинен бути підтверджений розпискою позичальника. 
Отже, розписка, свідчить про дотримання письмовоїформи договору позики. 
Проте, не будь-яка розписка підтверджує укладеннядоговору позики, а лише та, яка засвідчує факт отримання грошових коштів у боргі містить умови про їх повернення. 
Тобто в розписці варто вказувати: 
  1. сумупозичених коштів;
  2. дату їхньогоотримання;
  3. умови надання;
  4. обов'язокповернення коштів;
  5. підпис позичальника.
Якщо ж у ній відсутня умова щодо обов'язкуповернення коштів – ця розписка не буде доказом укладення договору позики. Таківисновки висвітлені в Постанові ВСУ від 13.05.2015 р. у справі № 6-144цс153. 
Що стосується отримання процентівза користування грошовими коштами, то таке право наявне у позикодавця. Проте, є2 імперативних випадки (сторонинавіть за своїм погодженням їх не зможуть змінити), коли договір позики вважається безпроцентним, а саме:
  1. Коли договір укладений між ФО насуму, яка не перевищує 50 НСДГ (850 грн) і не пов'язаний із здійсненнямпідприємницької діяльності хоча б з однією стороною.
  2. Коли передано речі, визначеніродовими ознаками.
Варто пам'ятати, що плата закористування позикою встановлюється у формі процентів від суми позики, тому встановленнясторонами плати у твердій валюті буде неправомірним. 
 
 Отже, як і боржнику так і кредитору, вартосумлінно поставитись до оформлення розписки, так як це зменшить ризик втратигрошей майбутньому.
Останні записи