Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.02.2017, 16:40

"Блокада"

Політичний експерт, експерт аналітичної групи "Левіафан"

Не можу оминути найбільш очікувану, логічну та одночасно провокативно-протизаконну річ -«блокаду» ОРДЛО. З вашого дозволу я не буду влазити в деталі, на скільки постраждає населення окупованих територій від того, що видобуте в копанках вугілля більше не по

Не можу оминути найбільшочікувану, логічну та одночасно провокативно-протизаконну річ - «блокаду»ОРДЛО. З вашого дозволу я не буду влазити в деталі, на скільки постраждаєнаселення окупованих територій від того, що видобуте в копанках вугілля більшене потраплятиме в Україну, як волинське. А хочузосередитись на тому, які питання порушує ця блокада та чим вона можескінчитись для нашої багатостраждальної України.

Для того, щоб дати хочнапівадекватну оцінку того, чим закінчиться блокада ОРДЛО, треба розібратись, вякому статусі зараз знаходиться трикутник Україна-ОРДЛО-Росія

  Варіант 1. Війна

Якщо Україна дійснознаходиться у стані війни з Російською Федерацією, про що так полюбляютьговорити всі коаліційні політики від Яценюка до Порошенка, то блокадакомунікацій з ворогом - це завдання держави, і те, що громадськість у виглядіветеранів АТО допомагає у цьому державі, не має знаходити позитивний відгук усерці кожного українця, а держава має всіляко допомагати патріотам, ізаохочувати табельною зброєю та іншими нагородами.

Варіант 2. АТО

Україна ведеАнтитерористичну операцію з терористами, які називають себе ЛНР та ДНР, Росіяне є країною, яка підтримує цих терористів, але сама не воює. На жаль, такою єлогіка Мінських домовленостей (хто не згодний - готовий обґрунтовано пояснити)та останніх заяв Міністерства з питань окупованих територій. У такому випадкублокада території ОРДЛО є сумнівною, але виправданою мірою, при збереженнігуманітарних поставок продовольства для того, щоб «заручники» цих терористівдожили до моменту їх звільнення. Але, яким чином вагони і металобрухткореспондуються з їжею для нужденних заручників, особисто я не здогадуюсь.Отже, якщо держава не справляється, їй на допомогу знову ж таки приходять«волонтери» і на волонтерських засадах допомагають перекривати залізниці, алезона такого блокування обмежується лише лінією зіткнення адмінкордонів Українита ОРДЛО. У цьому варіанті, знову ж таки, «активних громадян» слід нагородити,розцілувати і виділити по 10 соток та 2 раба на колись звільнених територіях.

  Варіант 3. Громадянський конфлікт

ОРДЛО – «наші українці, якіпросто мають альтернативний погляд», Росія – партнер у вирішенні складноїситуації на Сході України. У цьому випадку, будь-яка блокадаадміністративно-територіальних одиниць є протизаконною, нелогічною і недоцільноу наш ліберальний час. Відповідно дії «активістів» підлягають кримінальнійвідповідальності.

А от тепер простоподумайте, що ж зараз в Україні: війна чи світське бієнале?

У ситуації із «блокадою»завжди можна знайти, як плюси так і мінуси.

 Плюс для Банкової:

1)                   Атошників, як ртуть,збирають в більш менш оформлені структури для того, щоб налагодити діалог такудись діти їх енергію, і другий, доволі не поганий варіант - відправити всіх вбік Луганська померзнути замість того, щоб вони в Києві били відгодовані рожіпрокурорів та заважали судити «торнадо».

2)                   Можна тиснути на ОРДЛО,використовуючи методи РФ. «Вам не подобається, що блокуємо, то не ми, томісцеві мешканці, а автомати, вибухівку і протитанкові йожи вони у воєнторзікупили»

Ризики:

1)                   Ветерани АТО доволіупереджено відносяться до постмайданної правлячої кліки, і, якщо щось піде нетак, тобто тих, хто сьогодні блокує залізничне сполучення на Сході почнуть«закривати», або ЛНР деблокують силою, то буря гніву може знести цю кліку прямодо Дніпра;

2)                   далеко не дурні люди, і «блокада» можебути розцінена, як зрив Мінських домовленостей, і ця відповідальність цілковитоляже на Київ, що стане формальним приводом для деяких, дружньо налаштованих доросійського капіталу, країн зняти з Росії санкції.

Плюси для Семенченка:

1)                   Вдала піар-акція

2)                   Повернення іміджу бойовогокомандира, «сильного лідера», і, як результат, електоральна підтримка у правомусегменті;

Ризики:

1)                   Якщо акція не погоджена зБанковою, то Семен може просто «догратись» і доволі легко та невимушенопозбавитись мандату;

Для суспільства:

Плюси

1)                   Трансформація з дискусії«як звільняти Донбас?» на «давайте визначимо, що відбувається на Сході?»

2)                   Законодавче врегулюванняситуації в ОРДЛО;

Ризики:

1)                   Загострення ситуації наСході і активізація бойових дій;

2)                   Влада не йде на дискусії тапочинає заганяти в централізоване русло всі волонтерські добровольчі та іншіорганізації;

 

Як би там не було, війна не скінчиться завтра, на Сході Українибудуть продовжувати гинути люди, і єдиний шанс України вистояти у цьомуконфлікті – це остаточне визначення напрямку руху. Від того, куди ми будеморухатись, чи то до перемоги чи то до миру, від того і будуть залежати дії владита суспільства. «Блокада» лише порушила питання, але не дала жодної відповіді.

Останні записи