Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.12.2016, 11:14

Прокрустове ложе оздоровлення

Політичний експерт, експерт аналітичної групи "Левіафан"

У часи Стародавньої Греції був такий собі злодій на ім’я Прокруст. Він заманював подорожуючих до свого дому, клав їх на ліжко, прив’язкував та підганяв подорожуючого під стандарт свого ліжка. Тобто, тому, хто був трохи довшим, він відрубав виступаючі части

На недавнійпресконференції Петро Порошенко на питання журналіста, чому ж все такиПриватбанк націоналізовують, а не застосовують стандартну процедуру«оздоровлення», зазначив, що не можна для найбільшого банку Українизастосовувати «Прокрустове ложе оздоровлення».

Я не знаю, чито спічрайтер в нашого Президента виявився з почуттям гумору, чи то Президентнарешті вирішив чесно сказати, в чому ж полягає зміст державної політики вбанківській сфері. Але слід віддати належне, порівняння було підібранеідеально. Нарешті Президент чесно сказав, що сенсом всього, що робить Валерія Гонтарєва,є не допомога «подорожуючим» (у нашому випадку банкам), а протиприродній підгінпід існуюче бачення ідеального світу. А єдиним наслідком такого підгону є лишеповільна та не дуже приємна смерть того, до кого прийшло «оздоровлення».

Націоналізація«Приватбанку» є лише наслідком прокрустового оздоровлення банківської системиза останні два роки. І єдиним наслідком цього оздоровлення стали смертідесятків банків та розвиток банків, які афільовані зі структурами безпосередньоГонтарєвої та Порошенко. НБУ провів ідеальну зачистку ринку, вкладаючи банки упрокрустове ложе життя по-новому і вбиваючи довіру населення до банківськогосектору, яка відновиться не скоро. Є, звичайно, і позитивні моменти. Коли наринку вакуум, то в нього, зазвичай, намагаються увійти нові гравці, у нашомувипадку це мають стати банки з іноземним капіталом. От тільки є одна проблема.Черги з іноземних банкірів на вулиці Інститутській, де знаходиться Центральнийофіс НБУ, чомусь ніхто не спостерігає. Без розвинутого банківського сектору небуває кредитування в реальний сектор економіки, а без реального сектору небуває здорової економіки. І відповідно, попри всі запевнювання урядовців,наступний рік не стане роком відбудови України.

Хоча, знаєте,Україні дуже повезло, що Валерія Гонтарєва очолює НБУ. Врешті, поки вонадобиває банки, у інших галузей економіки є шанс вижити.

Останні записи