Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.01.2016, 13:53

Конституція на службі Мінських угод

Політичний експерт, експерт аналітичної групи "Левіафан"

Українська влада в черговий раз продемонстрував повну відсутність інстинкту самозбереження і не розуміння того, що Революція відбулась не через те, що в Президента було прізвище на літеру "Я", а через небажання колишніх еліт поважати свій народ та Закон.

Сьогодні Парламент проголосува в за внесеннязмін до Регламенту Верховної Ради України щодопроцедури внесення змін до Конституції України. Одні політики заявили, що цеконституційний переворот у кращих традиціях Януковича, інші, - що цеудосконалення процедури.

Каменемспотикання стало внесення змін до ч.3 та ч.8 ст. 149 Регламенту. Цими змінамизокрема передбачається:

1)надати право новообраній Верховній Раді України «розглядати питання проприйняття законопроекту про внесення змін до Конституції України, якийвідповідно до статті 155 Конституції України був попередньо схваленийВерховною Радою 7-го скликання, але голосування щодо прийняття якого непроводилося;

2)надати право Верховній Раді можливість «якщо законопроект про внесення змін доКонституції України (на який є висновок Конституційного Суду України, що вінвідповідає вимогам статей 157, 158 Конституції України) був попередньосхвалений Верховною Радою і не був розглянутий на наступній черговій сесіїпісля попереднього схвалення, то такий законопроект розглядається ВерховноюРадою на наступній за нею черговій сесії».

Відповіднодо статті 155 Конституції України «законопроект про внесення змін доКонституції України, крім розділу I "Загальні засади", розділу III"Вибори. Референдум" і розділу XIII "Внесення змін доКонституції України", попередньо схвалений більшістю від конституційногоскладу Верховної Ради України, вважається прийнятим, якщо на наступнійчерговій сесії Верховної Ради України за нього проголосувало не менш,як дві третини від конституційного складу Верховної Ради України». Зі змісту наведеногоприпису Основного Закону  випливає, щозаконопроект про внесення змін до Конституції України має розглядатись підчас роботи парламенту в рамках одного, а не двох скликань. Адже черговістьсесій встановлюється для парламенту кожного скликання окремо.

КонституційнийСуд України у своєму Рішенні від 17 жовтня 2002 р. (справа №1-6/2002) зазначив,що «Питання про внесення змін до Конституції України має бути розглянуте івирішене на двох чергових сесіях Верховної Ради України послідовно (стаття 155Конституції України)» (п. 3 мотивувальної частини Рішення).

Відповідно до положення проекту Закону про внесення змін до статті 149 Регламенту Верховної Ради Українипропонують грубо порушити Конституцію України на користь мінливій політичнійситуації.

Звичайно, головноюпричиною цього законопроекту є неспроможність Банкової переконати 300 депутатівпроголосувати за зміни до Конституції України в частині децентралізації, і відповідно- пояснити західним партнерам, чомуУкраїна не може виконати ті зобов’язання, які вона взяла на себе підписавшиМінськ-2.

Колись славнозвісний Віктор Янукович теж змінював Конституцію на власнийсмак в угоду власних амбіцій та ситуації. Як пам’ятаємо, свій шлях в українськійполітиці він закінчив не дуже весело. Ну що ж, подивимось, як закінчить вже цяпиката еліта?  

Останні записи