Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.10.2015, 15:12

Україна в Радбезі ООН. Міф та реальність

Політичний експерт, експерт аналітичної групи "Левіафан"

Коли більш-менш рядовий успіх у зовнішній політиці видають за перемогу в битві під Гавгамелами, то висновок може бути тільки один. В держави або все надто добре та нудно, або занадто великі проблеми.

Надання тимчасовогочленства України у Раді безпеки ООН, супроводжувалось переможними реляціями українськоїсторони, про повернення Криму та міжнародне визнання.

Щоб зрозуміти,що це черговий міф, яким годують український народ хотів би зазначити, що доповноважень Радбезу ООН згідно Статуту відносяться:

а)розслідувати будь-який спорів або ситуацій, які можуть призвести до міжнароднихконфліктів або викликати спір, для визначення того, чи не може продовженняцього спору або ситуації загрожувати підтримці міжнародного миру і безпеки (ст.34);

б) визначатиіснування будь-якої загрози миру, будь-якого порушення миру або акту агресії іробити рекомендації або вирішувати, які заходи слід вжити для підтримки абовідновлення міжнародного миру і безпеки (ст. 39);

в) вимагативід зацікавлених сторін виконання тих тимчасових заходів, які Рада знайденеобхідними або бажаними;

г) вирішувати,які заходи, не пов'язані з використанням збройних сил, повинні застосовуватисядля виконання його рішень (ст. 41);

д) робити такідії повітряними морськими або сухопутними силами, які виявляться необхіднимидля підтримки або відновлення міжнародного миру і безпеки (ст. 42).

Виходячи зпрямого аналізу тексту доволі складно зрозуміти, яким чином Україна збираєтьсяповертати Крим, якщо взяти до уваги принцип прийняття цим Радбезом своїх рішень.

Отже, прийняттябудь-яких рішень, окрім процедурних, не можливо без одностайного голосування п’ятипостійних членів Радбезу ООН (Великобританія, Китай, Російська Федерація,Франція, США).

Щодо так розпіариногоскасування права вето п’яти постійних членів Радбезу ООН, то воно можливо лишешляхом внесення змін до Статуту ООН. Але окрім того, що за такі зміни маютьпроголосувати не менше 2/3 країн-членів ООН, ці зміни одноголосно маютьпроголосувати всі постійні члени Радбезу ООН, Росія в тому числі.

Якщо жторкнутись питання позбавлення Росії членства в ООН, це також процедурно майжене можливо Адже призупинити або позбавити членства в ООН не можливо лише заподанням Радбезу ООН. Хтось вірить, що Росія проголосує проти себе?

На будь-якерішення в обхід існуючих міжнародних процедур жодний із сильних міжнароднихгравців зараз не наважиться.

І до речіпочинаючи з 1991 року Габон та Руанда ставали тимчасовими членами РБ ООН чотирирази, але говорити про їх вирішальний вплив навіть у регіон, не говорячи вжепро світові процеси  м’яко кажучи зарано. 

І відповіднотих українців, які хоч трошки повірили у ріст впливу України у світі або ж вте, що за рахунок членства в Радбезі ООН Україна зможе повернути Крим,  чекає нове розчарування, а потім черговий міфвід Банкової. Яким він буде, побачимо.

Отже і Україніслід більш тверезо дивитись на свої можливості, а краще зрозуміти, що хоча миінколи виграємо на зовнішньополітичних фронтах, на внутрішньому фронті, з часівЯнуковича, без змін.

Останні записи