Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.05.2019, 11:12

Як НКРЕКП обманює споживачів

Енергетичний експерт, член громадської організації "Союз учасників лібералізації газового ринку"

Регулятор (НКРЄ) діє в інтересах монополістів-облгазів та захищає їх незаконні інтереси

«Паразити знайшли спосіб маніпуляції людьми з використанням різноманітних технік, заснованих на брехні. Вони мабуть вважають себе дуже розумними, але насправді вони не розумні, а боягузливі, хитрі та підлі.

І це абсолютно різні речі…»

Наом Хомський

Професор Масачусетського технологичного інститута

 

17 травня 2019 року НКРЕКП своїм рішенням зробив «європейський» крок до забезпечення 100% обліку природного газу – скасував необхідність в такому обліку.

Регулятор це робив під гасла про захист споживачів-підприємців малого бізнесу, з «великою» турботою за гроші  малого бізнесу і з головною тезою – що сьогодні встановлення лічильника це дуже дорого.

На засіданні малий підприємець Володимир Чумак з Чернігівщини розказав про всі біди, з яким стикаються невеликі підприємці по всій Україні, коли їм потрібно встановити або замінити лічильник, і не дай Боже цей лічильник буде «розумним» (з дистанційною передачею даних в режимі реального часу).

Пан Володимир щиро дяковував Регулятору за роз’яснення щодо вартості встановлення лічильника. Як з’ясувалось, такий лічильник з проектом, роботою  та самим лічильником повинен коштувати не більше 10000 грн.

А потім почалось найцікавіше, облгаз, до якого звернувся шановний пан Володимир за встановленням  «розумного» лічильника сказав, що 10000 грн це тільки вартість проекту встановлення лічильника, а ще потрібно заплатити за модем, лічильник і ЗА окремий проект з’єднання лічильника з модемом (!). І це все буде коштувати щонайменше 25000 грн.

Саме із-за дороговизни, «турботливий» Регулятор прийняв рішення про скасування необхідності встановлювати «розумні» лічильники малим підприємцям.

Що такого цінного в «розумному» лічильнику? Навіщо його встановлювати і чим він кращий від звичайного лічильника?

Одним з головних постулатів Третього Енергетичного Пакету відображеного в Законі «Про ринок природного газу» – це абсолютна і своєчасна інформованість споживача про його споживання. Це можливо досягти виключно за допомогою лічильника.

 Із запровадженням добового балансування споживач повинен тричі на добу передавати інформацію облгазу про своє споживання ( о 7.00 за попередню добу, о 14.00 та 18.00 за поточну добу), тобто такий підприємець повинен жити біля лічильника, а не займатись роботою, щоб нагодувати свою сім’ю.

Саме для роботи в системі добового балансування запроваджувалась необхідність мати «розумний» лічильник, який самостійно передає дані про спожитий газ в облгаз та своєму господарю на телефон в режимі реального часу.

Якщо ви не маєте «розумного» лічильника, то облгаз вважає вас споживачем, який не вимірюється щодобово. Ваші прогнози споживання на добу облгаз вносить не реальними обсягами запланованими вами, а  за середньозваженими, розрахованими облгазом за три останні роки. На практиці таки розрахунки відрізняються від реалій щонайменше в 2-5 разів.

За новим правилами добового балансування, якщо ваш прогноз відрізняється від вашого фактичного споживання за добу  - ця різниця називається небалансом і споживач за це платить значно більшу ціну.

Получається, коли ти не маєш «розумного» лічильника, то отримуєш «зпрогнозовані» облгазом небаланси і платиш за це.

Є «розумний» лічильник – не маєш небалансів, не платиш зайвого, а маєш точний і своєчасний облік.

Але це точно не влаштовує облгази, як же тоді вони будуть розподіляти «лівий» газ, отриманий за рахунок захмарних норм споживання газу без лічильників, «соціальних» норм по субсидіях та невідповідної якості газу?

Тому і виставили такі шалені ціни на роботи, проектування та придумані послуги, накшалт, ПРОЕКТУ ЗА З’ЄДНАННЯ ЛІЧИЛЬНИКА З МОДЕМОМ. Щоб встановлення «розумного» лічильника стало непідйомним для споживача. Ще б вимагали гроші за навчання, як знімати показники лічильника.

Є декілька важливих моментів, які потребують нашої уваги:

- хто є джерелом такої проблеми?

- яка роль Регулятора в такому питанні?

- що повинен робити НКРЕКП коли до нього прийшов споживач з такою проблемою?

По-перше, реальними противниками «розумного» лічильника - є облгази. Як наслідок, споживач отримує фантастичні розцінки на вартість проекту, робіт і сам лічильник та в результаті цих незаконних дій облгазів –не в силах оплатити захмарно дорогий лічильник. І тому, наш споживач  буде вимушений або сидіти кожного дня біля лічильника, або наймати людину, який буде платити гроші щоб вона сиділа біля лічильника і тричі на добу передавала дані в облгаз. Але головне, при цьому постійно платити зайве за штучно створені облгазом  небаланси.

Цьому монопольному зловживанню міг би завадити Регулятор, але він замість того аби відрегулювати дії монополіста, щодо вартості «розумного» лічильника - ніжно і ласкаво пропонує споживачу просте рішення - підтримати скасування необхідності встановлювати такий лічильник.

Висновок сумний, наш «європейський» Регулятор діє в інтересах монополістів-облгазів  та захищає їх  незаконні інтереси від споживачів.

По-друге, свідомий Регулятор, у разі звернення до нього з фактичною усною скаргою споживача на нереальні розцінки   встановлення «розумного» лічильника повинен був би оформити таку скаргу, як письмове звернення та відреагувати, як личить європейському Регулятору.

Встановити чіткі граничні ціни на отримання технічних умов та проектування. Але наш Регулятор не є «європейський» і тому може собі дозволити обманювати нашого споживача, хоча це робить ніжно і ласкаво.

По-третє, до цього засідання НКРЕКП долучились депутати центральної та місцевої рад, які теж підтримували НКРЕКП та знайшли свою користь для різних бюджетів.

Якщо не витрачати гроші на «розумні» лічильники, то можна підтримати молодь.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100003077851558

Це правильно, молодь треба підтримувати, але не за рахунок пограбування малого бізнесу. Який багато заплатить зайвого в добовому балансуванні при відсутності «розумного» лічильника.

Щось треба змінити в системі нашої влади, щоб система та її органи захищали споживачів, а не обманювали та не боролись з ними.

http://www.nerc.gov.ua/?id=40786

Останні записи