Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.11.2011, 12:19

Профспілки отримали статистику заборгованостей по «лікарняних»

Голова Національного форуму профспілок України

Найбільшими боржниками по виплаті допомоги у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності є області, де декларується найбільше економічне зростання, що створює загрози для створення в Україні соціально орієнтованої моделі економіки. Інформація про заборгова

Відповіднодо отриманої інформації, загальна заборгованість працівникам «лікарняних» нажовтень цього року склала 17 мільйонів 604 тис. гривень.

Лідеромсеред боржників є Донецька область (більше третини всіх боргів по країні – 5млн. 958 тис. грн.). У Харківській області працівникам заборгували 4 млн. 133тис. грн. лікарняних. Третє місце фактично поділяють Миколаївська область імісто Київ (заборгованість 1 млн. 407 тис. грн. та 1 млн. 371 тис. грн.відповідно).   

Ставлення до виплат лікарняних єне просто соціальної проблемою, а індикатором ставлення влади до своїхгромадян. Саме там, де зараз ці проблеми найбільші, ми нині констатуємонайбільше виявів соціального невдоволення. Крім того, необхідно розуміти, щоофіційна статистика висвітлює лише соціальні проблеми у сфері легальноїзайнятості. Якщо врахувати, що тіньова зайнятість в Україні, за різнимиоцінками, становить від 40% до 60% від офіційної, а також те, що в тіньовомусекторі роботодавці не мають жодних юридичних зобов’язань, то цифрузаборгованості «лікарняних» перед громадянами можна множити у 2-3 рази.

Найменша заборгованість ізвиплати працівникам лікарняних станом на минулий місяць є у Рівненській області(10. тис грн.), Чернівецькій (13 тис. грн.), та Одеській (14 тис. грн.)

Оприлюднюючи статистикузаборгованостей із виплат працівникам економічно активних підприємств у зв’язкуз тимчасової втратою працездатності НФПУ також нагадує, що раніше представникиуряду неодноразово заявляли про наміри покінчити з заборгованостями полікарняних. Так, віце-прем’єр Уряду Сергій Тігіпко зобов’язався ліквідуватизаборгованість до травня 2011, а колишній міністр охорони здоров’я Ілля Ємецьпропонував для подолання заборгованості створити електронну систему контролювидачі «лікарняних».

 

Останні записи