Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.11.2011, 11:44

У влади вибір – або всеукраїнський круглий стіл, або репресії

Голова Національного форуму профспілок України

Влада повинна ініціювати Всеукраїнський круглий стіл, присвячений проблемам соціальних пільг, саме відсутність прозорої соціальної політики і є причиною масштабних акцій протесту.

У проектібюджету на 2012 рік суттєво скорочені соціальні витрати, зокрема, скасованівиплати для 16-ти категорій громадян. Більш того, замість обіцяних Януковичемпід час виборчої кампанії 1200 гривень мінімальної пенсії, в бюджеті закладенілише 823 гривні. Якщо влада прагне уникнути соціальних конфліктів, вона має,принаймні, пояснити чому під соціальне скорочення потрапили саме ці категоріїгромадян. Ініційований владою загальноукраїнський круглий стіл на темусоціальних пільг мав би стати майданчиком для модерування проблемних соціальнихпитань, і це був би кращий формат, ніж обговорювати ці самі питання намайданах. 

Зокрема,першочерговими питаннями щодо яких влада мала би навести свої аргументи,повинні бути критерії, за якими визначаються категорії, які потребують, або непотребують соціальної підтримки, а також - перспективи інших категорійгромадян, які поки не потрапили під перегляд соціальних пільг.

Другимпитанням Всеукраїнського круглого столу мали би стати шляхи використаннякоштів, «заощаджених» владою у такий спосіб, і розуміння того, яку самесоціальну модель в державі ми матимемо після змін в соціальній політиці.

Якщо владавідмовиться від щирого діалогу з суспільством, протестні  дії будуть зростати, і тоді у владизалишатимуться в арсеналі лише репресивні дії. Профспілки готові стати співорганізаторами діалогу між владою тасуспільством, але правильно було би, аби саме від влада йшла така ініціатива, -це би підтвердило, що в Уряді надають перевагу діалогу, а не новим майданам.

 

Останні записи