Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.05.2011, 16:43

Надходження до Пенсійного фонду майже не змінилися

Голова Національного форуму профспілок України

Надходження до Пенсійного фонду залишилися, в кращому разі, на рівні минулого року, а не збільшилися на 18%, як про це говорить Президент. Днями Віктор Янукович заявив, що у квітні 2011 року до Пенсійного фонду надійшло 11,5 млрд. грн., або на 18% більше,

Надходження доПенсійного фонду залишилися, в кращому разі, на рівні минулого року, а не збільшилисяна 18%, як про це говорить Президент. Днями Віктор Янукович заявив, що у квітні2011 року до Пенсійного фонду надійшло 11,5 млрд. грн., або на 18% більше, ніж заперіод з початку року і це пов’язано зі «зростанням заробітної плати» та«зростанням економіки».

Надаючиінформацію Президенту про підвищення надходжень до Пенсійного фонду, автори забулиуточнити, що раніше кошти з підприємств надходили до чотирьох фондів. Допенсійного та до трьох фондів соцстрахування: з тимчасової втратипрацездатності, від нещасних випадків на виробництві та на випадок безробіття.Після впровадження так званого «єдиного соціального податку» гроші надходятьспочатку до Пенсійного фонду, а вже потім розподіляються між іншими фондами.Тому чисто математично надходження до ПФ збільшилися, але до зростанняекономіки це не має жодного відношення.

Питома вагаприєднаних до Пенсійного фонду трьох соціальних фондів складає 9,76%, майже10%. Відтак, Пенсійний фонд автоматично збільшився на майже 10%, без жодноговідношення до динаміки економіки.

Крім того, неможна скидати з рахунків інфляцію, яка протягом квітня склала 4,4%.

Отже, з 18%відсотків так званого «зростання» майже 10% забезпечені надходженнями з трьохфондів соцстрахування, 4,4% - «з’їла» інфляція. Треба врахувати і незрозумілуситуацію з підприємцями-спрощенцями, яких стало менше, але податків доПенсійного фонду платять більше, без жодного відношення до зростання економіки.Якщо скласти всі ці цифри, то виходить, що йдеться про банальну маніпуляцію.Адже надходження до Пенсійного фонду якщо й збільшилися, то максимум на 3, а нена 18%, а якщо з’ясувати ситуацію з підприємцями-спрощенцями, можливо цінадходження і зменшилися.

Владі необхідно оприлюднитидетальніші звіти щодо надходжень до Пенсійного фонду за минулі роки та зачотири місяці нинішнього року. Або – визнати маніпуляцію.

Останні записи