Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.03.2011, 14:45

Скасування прожиткового мінімуму – це профанація

Голова Національного форуму профспілок України

Днями ЗМІ повідомили «сенсаційну» новину. Президент у рамках боротьби з бідністю вимагає від уряду вилучити з бюджету таке «ганебне» явище, як прожитковий мінімум. Важко зрозуміти, що конкретно мав на увазі голова держави, але, швидше за все, його слова н

Днями ЗМІ повідомили «сенсаційну» новину. Президент у рамках боротьби з бідністю вимагає від уряду вилучити з бюджету таке «ганебне» явище, як прожитковий мінімум. Важко зрозуміти, що конкретно мав на увазі голова держави, але, швидше за все,  його слова не так розтлумачили. Адже скасувати прожитковий мінімум не так просто. Це поняття прописане у 46 статті Конституції України, і до нього прив’язані соціальні виплати. 

Але річ навіть нев тім. Якщо ми дійсно хочемо боротися з бідністю, то потрібно не вилучатитермін прожитковий мінімум або замінювати його якимось іншим, наприклад,середньою зарплатою, а суттєво підвищити ту мінімальну суму, на яку народ маєжити протягом місяця.

Півроку тому,коли прожитковий мінімум складав 907 грн., Національний форум профспілокУкраїни проводив соціальний експеримент. Кілька волонтерів у різних регіонахУкраїни протягом місяця намагались прожити на суму тодішнього прожитковогомінімуму у 907 гривень. Це вдалося лише одному учаснику. В результатіексперименту та наших розрахунків виявилося, що мінімальна сума, на яку можна вУкраїні прожити місяць і не померти з голоду – 2356 грн.

Згідно збюджетом, на цей рік закладено зростання прожиткового мінімуму до 953 грн. Цеабсолютно нереальна цифра, адже з урахуванням інфляції ця сума має бути не меншніж 2500 грн. Український прожитковий мінімум, як зазначив президент, дійсноганебний. Але його треба не вилучати з бюджету, а підвищувати до реальногорівня. І тоді не важливо, як термін, до якого будуть прив’язуватися іншісоціальні витрати будуть називатися. Це може бути і «прожитковий мінімум», якце є сьогодні в Україні, чи «межа бідності», - тобто половина середньоїзарплати, - до якої прив’язується соціальна політика в Європі

Останні записи