Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.02.2013, 12:51

"Весняні" страйки бюджетників

Голова Національного форуму профспілок України

Нинішня редакція Держбюджету, в якій на IV-й квартал взагалі не передбачені кошти на зарплату медиків та освітян, може стати поштовхом для серйозної дестабілізації в суспільстві.

Нинішняредакція Держбюджету, в якій на IV -й квартал взагалі не передбачені кошти на зарплатумедиків та освітян, може стати поштовхом для серйозної дестабілізації всуспільстві .

Соціальніпоказники бюджету на 2013 рік з урахуванням аналізу соціологічних дослідженьсуспільних настроїв, дають всі підстави вважати, що Україна знаходиться на межіхвилі протестів. При цьому, не виключено, що акції громадянської непокориможуть бути «підігріті» й політичною складовою.

Сьогодніуже майже половина населення вважає, що захист своїх прав та інтересів шляхомакцій протесту – буде найбільш правильним та дієвим механізмом, а більшетретини готові брати безпосередню участь у вуличних мітингах та пікетах, якщо умовижиття і надалі погіршуватимуться. Те, як пропонує цього року українцям житивлада, дає всі підстави вважати, що народ не витримає таких цинічних знущань.

Оцінюючизагальні суспільні настрої, масштабні акції протесту можна очікувати в серединіквітня. Все ж таки є вірогідність того, що по завершенні першого кварталуПарламент  перегляне бюджет та внесе унього зміни. До того ж саме ці зміни багатьма розцінюються, як індикаторпринциповості опозиції. Тому, думаю, народ ще почекає до весни. Але, якщоситуація залишатиметься така ж невтішна, то з середини квітня розпочнеться активна підготовка до масштабнихпротестів.

Представникамколективів медичної та освітянської сфери не слід зволікати, а потрібнощонайшвидше заявити про свою рішучу готовність до захисту своїх трудових прав,інакше влада і надалі буде задовольняти свої потреби за їхній рахунок. У тойчас, як на жовтень-грудень уряд разом із Парламентом вирішили взагалі залишитимедиків та вчителів без зарплат, повертаються VIP -пільгидля народних депутатів, виділяються 108 млн.грн. на ту ж «Феофанію».

Нагадаю,що у березні 2011 року освітяни страйком домоглися відновлення 20% надбавок дозарплат, і ці ж надбавки їм передбачили на весь рік у Держбюджеті-2012. Натомістьдля медиків бюджет минулого року гарантував лише виплати на оздоровлення, а вреальності вони й ще кілька разів відчули затримку з виплатою зарплат. Якбачимо – цього року ситуація ще гірша. Тому діяти потрібно активно та швидко.

Останні записи