Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.03.2021, 11:12

ДПС в 2020 році: Зменшення боргу, подолання податкових схем та комунікація з платниками

Заступник голови Державної податкової служби України

Минулий рік став вирішальним для введення нових підходів та практик в Державній податковій службі України.

Підбиваючи підсумки року, а також аналізуючи досягнення в 2021 році, можна із впевненістю стверджувати, що трансформація не лише почалась, але й вже продемонструвала перші результати. Зокрема, це стосується і управління податковим боргом, супроводом ДПС в судах, роботи з адміністративними оскарженнями. 

Далі - детальніше.

Управління податковим боргом: Зменшення кількості боржників та суми боргу

Станом на початок 2020 року загальний податковий борг становив 123,6 млрд гривень. Між іншим, ця сума більша за будь-яку статтю річних видатків державного бюджету 2020 року.  

З огляду на те, що минулий рік через пандемію коронавірусу став турбулентним для більшості платників податків, було б логічно очікувати на катастрофічне збільшення кількості боржників та суми податкового боргу. Однак на початок 2021 року динаміка свідчила про зворотнє.

По-перше, значно зросла добровільна сплата податкових боргів без застосування примусових методів стягнення. 

По-друге, частково борг зменшився завдяки ухваленню Верховною Радою відповідного Закону, що передбачив внесення змін до Податкового кодексу. Це дозволило списати податковий борг всім платникам, в яких його сукупна сума не перевищувала 3060 грн. 

Механізм списання податкового боргу також дозволив податковій автоматично відсіяти “дрібних” боржників. І відповідно зосередитись на більших. 

Вже є й перші результати цієї сфокусованості - наприклад, зовсім нещодавно ДПС супроводжувала в суді справу ПАТ “Дніпроолія”, яке через укладення договорів купівлі-продажу на 1,1 млрд гривень намагалось ухилитись від сплати своїх податкових боргів. Втім, договори визнані недійсними. А підприємство буде змушене сплатити борги.

Результати розгляду судових справ: В 4 рази ефективніше наповнення бюджету

Прозоре та справедливе адміністрування податків ДПС сьогодні доводить також в судах різних інстанцій. Зміна підходів дозволила суттєво збільшити надходження до бюджету за результатами розгляду судових справ - сума зросла в 4,2 рази в 2020 році у порівнянні з 2019-им.

Крім того, зросла і кількість ухвалених судами рішень на користь ДПС. Що свідчить про більш фундаментальне ставлення податкової до тих спірних справ, які потрапляють на розгляд до судів. 

Також стала помітною тенденція — у гучних справах недобросовісних платників податків суд стає основним інструментом подолання податкових схем. Варто лише згадати кілька показових справ:

- На 1,8 млрд грн збитків та на 607,3 млн грн податку на прибуток забезпечено отримання остаточних судових рішень з питань трансфертного ціноутворення по підприємствам ПАТ «Азот» та ПАТ «Рівнеазот».

- На 6,2 млрд.грн. упереджено штучне декларування підприємствами збиткових показників діяльності (зокрема, такі підприємства: АТ «Укрсиббанк» 1,8 млрд.грн., ПАТ «Дніпровський металургійний комбінат 1,4 млрд.грн., ПрАТ «Укрпангруп» 767 млн.грн.) - надходження внаслідок отримання позитивних судових рішень складатиме 186,7 млн.грн.

- На 1,2 млрд.грн. зупинено незаконне відшкодування ПДВ з бюджету (з них Аграрний фонд на суму 489 млн. грн., ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України 104,6 млн.грн.). 

Ключовий фактор, який вплинув на поліпшення динаміки розгляду судових справ - кропітка нормотворча та методологічна робота Податкової служби для усунення розмиття тлумачень норм. Це підтверджує й зменшення звернень до ДПС зі скаргами на рішення та вимоги контролюючих органів. 

Чому скаржаться менше?

Скарг на податкові повідомлення-рішення, як і самих повідомлень рішень в 2020 році стало менше на 32% та 30,7% відповідно. 

Окрім роботи над нормативними актами та методологією, цьому є ще одна очевидна причина. І полягає вона в тому, що ДПС сьогодні максимально зосереджується на якісній комунікації з платниками. Надаються індивідуальні податкові консультації, спеціалізована Експертна рада при Міністерстві фінансів України також регулярно видає узагальнюючі податкові консультації. Податкова регулярно інформує платників про зміни в законодавстві, терміни подання звітності та сплати податків, свою діяльність через всі можливі канали комунікації. 

А отже, правила «гри» стають зрозумілішими для бізнесу та всіх платників. Прозорість та відкритість ДПС породжує довіру, а відповідно і збільшення рівня добровільності сплати податків, прививаючи українцям податкову культуру. 

Звісно, ще чимало роботи попереду - з цифровізації, автоматизації багатьох процесів, удосконалення законодавчої бази. Та вже сьогодні можна впевнено стверджувати, що сформувавши свої стратегічні цілі та дотримуючись їх, ДПС вдалось продемонструвати свою ефективність.

Останні записи