«У них - своё понятье равенства и мира в виде нелепыхдоктрин.
"Чем хуже, тем лучше" - закон дураков,вот цель этих штампованных совков.
Они в создании своём не виноваты, их выпестовалавласть,
Которой выгодно плодить дегенератов, чтоб ненарокомне пасть.»

Игорь Тальков «Совки»

 Еволюційний процес покладений в основу біологічного тафізичного світів передбачає покращення будь-якої системи, організму чи явищашляхом самовдосконалення з метою кращого виживання або існування тапротистояння новим викликам природи.

Будь-яка з суспільних систем будь-то правова, політична чиекономічна система також піддається процесам еволюції шляхом саморозвитку.Старе та непотрібне або ж непродуктивне відмирає, нове більш удосконалене табільш продуктивне продовжує існувати далі. Саме такий порядок речей закладенийу всесвіті.  

Розвиток економічної системи суспільства можливий у двох напрямах:     

Екстрактивний тип зростання. Здійснюється шляхом збільшення обсягівзалучених до процесу виробництва ресурсів.

Інклюзивний тип  — це такий,який здійснюється шляхом ефективнішого використання ресурсів на основінауково-технічного прогресу (НТР) та найкращих форм організації виробництва.

Проте  політична таекономічна системи тісно пов’язані між собою. При екстрактивній моделі розвиткуполітичної системи економічна система також буде екстрактивна, а приінклюзивній політичній системі інклюзивною буде й економічна.

Тепер детальніше про ці два шляхи політико-економічногорозвитку суспільств:

Екстрактивна політичні інститути зосереджують владу в рукахвузької еліти й накладають слабкі обмеження на здійснення ними влади. Тодіекономічні інститути структуруються цією елітою задля відбирання ресурсів урешти суспільства. Екстрактивні політичні інститути дають змогу елітамконтролювати політичну владу для вибору економічних інститутів із найменшимобмеженням чи опором, тобто вони збагачують цю саму еліту, а їхня економічнамогутність і влада консолідують політичне домінування.

 Інклюзивні політичніінститути, широко розподіляючи владу, схильні викорінювати такі економічніінститути, які експропріюють ресурси багатьох, зводять бар’єри для виходу наринок і придушують ринки, щоб вигоду отримували лише одиниці. Такі політичніінститути ускладнюють також узурпацію влади та руйнування основ інклюзивнихінститутів. Ті, хто контролює політичну владу, не можуть легко використовуватиїї задля власного збагачення. Інклюзивні економічні інститути створюютьсправедливий розподіл ресурсів, підтримуючи існування інклюзивних політичнихінститутів.  

Детальніше читайте у книзі Дарона Аджемоглу та ДжеймсаРобінсона «Чому нації занепадають: походження влади, багатства та бідності».

Тут все простіше буде зрозуміти,  якщо порівняти Північну Корею (Екстрактивнакраїна) та Південну Корею (Інклюзивна країна). Молодь на півночі від 38-ї  паралелі живе у бідності без підприємницькоїініціативи, творчості чи адекватної освіти (окрім пропаганди на підтримкурежиму), що б підготувала  їх допрофесійного життя. Після школи їх чекає армія в якій служать 10 років. Книгмало, про Інтернет немає й мови. У молоді півночі немає права власності, немаєможливості розпочати власний бізнес чи стати багатим. Відсутній доступ доринків де можна було б використати свої вміння або ж кошти для купівліпотрібних чи омріяних товарів.

Діти півдня здобувають гарну освіту і відчувають підтримку,що заохочує їх докладати зусиль та досягати успіхів. Підлітки Південної Кореїзнають, що в разі успіху їхньої підприємницької діяльності вони споживатимутьплоди своїх інвестицій і зусиль. Вони можуть поліпшити умови свого життя,купити машину, будинок і медичне обслуговування. На півдні ви можете найматиробітників, продавати свої продукти і послуги та витрачати гроші за власнимбажанням. А на півночі є лишень чорний ринок.

 

     Атепер простішою мовою:

При «нормальній» політичній системі (інклюзивній) всі граютьза правилами і влада обмежена законом, політичною  опозицією, та народним гнівом. При«жлобській» політичній системі (екстрактивній) влада належить жлобам, якізовсім не збираються грати за правилами. Жлоби узурпують усі народні багатства,тобто абсолютно відсутній справедливий розподіл здобутих суспільством ресурсівяк наприклад це відбувається за інклюзивної політичної системи, задляукріплення своєї влади і для того щоб не виникало політичних конкурентів, тобтощоб бідняки фактично були не в змозі політично протистояти олігархам (Ой!Вибачаюсь, помилився. Мав на увазі жлобів.:). Не в інтересах жлобів також грати за правилами, бо при такому розкладі вони обов’язково програють. Жлобам не потрібна критика з бокуопозиції та чесна конкуренція, оскільки при чесній грі вони програють, бонасправді вони ніхто і ні нащо не здатні ледарі.  Жлобам потрібен«беспредел» бо тільки за нього вони чогось можуть отримати (посади, гроші,статус). Тому жлоби завжди будуть проти Інклюзивної політичної системи, їмпросто це не вигідно. Абсолютний рай для жлобів це «застій» - це коли повністювідсутня будь-яка навіть теоретична альтернатива жлобській системісвітосприйняття. Проте «застій»  завждипризводить до розвалу системи та краху держави, як це було з Радянськимсоюзом.