Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.01.2018, 21:31

Юридична фікція або ТОВ "Рога та Копита"

Хоча ТОВки володіють майном, сплачують податки, мають правоздатність укладати угоди, усі товариства це лише витвір нашої уяви або ж юридична фікція або ж просто мем.

По-перше. Вікіпедія: «Юридична фікція (юридичнаабстракція)  — прийом  юридичної техніки, який для цілей правового регулювання визнає існуючимиті юридичні факти, що відсутні в реальному житті, і навпаки.»

По-друге. Цивільний кодекс України: « Стаття140.   Поняття товариства з обмеженоювідповідальністю

1. Товариством зобмеженою відповідальністю є засноване одним або кількома особами товариство, статутний капітал якого поділений начастки, розмір яких встановлюється статутом.

2. Учасники товариства з обмеженоювідповідальністю не відповідають за його зобов'язаннями і несуть ризик збитків,пов'язаних з діяльністю товариства, у межах вартості своїх вкладів. » 

 А тепер будемо розбиратися….  

Уявіть що ТОВ «Рога та Копита»  виробляє автомобілі марки «Шмурзік» та  має у своєму складі заводи, активи, і сотніспівробітників та менеджерів. І ось раптом всі автомобілі забракували, зняли звиробництва та продали на металобрухт. Чи зникне компанія? Ні! А якщо впадеметеорит та зітре з лиця землі усі заводи та активи, компанія втратить усю своювартість а усі три засновника застреляться. Чи 100% зникне в такому випадку ТОВ«Рога та Копита»? Також ні! Бо, навіть в такому випадку спадкоємці засновників зможуть,успадкувавши саму лише назву, вкласти в компанію гроші і відродити колисьпотужне виробництво автомобілів «Шмурзік».

Але, якщо суддя постановить скасуванняТОВ «Рога та Копита» її заводи стоятимуть не ушкодженими але самої компанії вжене існуватиме. Коротше кажучи ТОВ «Рога та Копита» не має потреби у зв’язку з фізичнимсвітом. А чи є вона насправді?

  Протягом тисяч років Homo sapiens жили без будь-яких товариств а ось володіти майном моглилише люди з плоті та крові. Якби у середньовіччі ви мали б якусь майстерню зремонту карет а зроблена вами карета зламалась, усі претензії виставлялись бивам особисто. Ви також повністю понесли б відповідальність у тому випадку колинадумались би позичати гроші для відкриття майстерні. А що таке відповідальністьу ті часи за неповернуті гроші? Продаж усього належного майна, продаж дітей у рабство, продаж дружини у рабство.Як приклад наведу почуту мною кавказьку коломийку: «На базаре №2, там живёт мояжена. Передайте ей привет, что в кармане денег нет.». І навіть тоді при нестачігрошей вас самого могли зробити рабом. Зрозуміло позичати гроші щоб розпочативласну справу охочих було не багато. Що можна було вдіяти? Вигадати юридичнонезалежні компанії, які б могли позичати мільйони, потім збанкрутувати, а їхнізасновники у кінцевому результаті не були б винні кредиторам ні копійки. Ось чомусистема права почала ставитись до товариств як до юридичних осіб, неначе вони єлюдськими істотами з плоті та крові. У США до речі товариства з обмеженоювідповідальністю називають технічним терміном «корпорація», хоча цей термінпоходить від латинського слова corpus , що означає «тіло», а якраз саме тіла ці корпорації і немають. Ну хіба ж  це не іронічно?

Хоча ТОВки володіють майном, сплачуютьподатки, мають правоздатність укладати угоди, усі товариства це лише витвірнашої уяви або ж юридична фікція або ж простомем (Див. : «Ви часом не бажаєте поговорити про ген нашого мему? http:// blog. liga. net/ user/ mterekhov/ article/29186. aspx а також InGod we trust or Trump або ж гроші правда чи вигадка?http://blog.liga.net/user/mterekhov/article/29221.aspx).

Останні записи