Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.05.2016, 16:30

Важка каВАЛЕРІЯ президента

Голова фонду муніципальних реформ "Магдебурзьке право", народний депутат України 4-х скликань, професор, доктор технічних наук

Як довго Валерія Гонтарева обійматиме свою посаду та якими є причини її "живучості".

  Попри прогнози та сподівання на скору відставку головиНацбанку, Валерія Гонтарева подовжує обіймати свою посаду. Плинність кадрів їїоминає: за час головування Гонтаревої в країні з’явився вже другий прем’єр тапішов у відставку третій генпрокурор. Щоправда, при посаді залишається чиннийголова ЦВК, чия відведена законом каденція вже добігла кінця, та й суддіКонституційного суду, призначені ще за Януковича, потребують ротації, але ніхтоз цих персонажів не викликає у частини політикуму (і майже у всього населення)такого гострого бажання вказати на двері.

  Що цілком зрозуміло, бо Валерія Гонтарева – це не лишедевальвація гривні. І не лише офшорний скандал. Це ще й провалений анонс щодонадання Україні чергового кредиту від МВФ – від початку планувалося, що врамках програми EFF Україна отримає чотири транші протягом 2015 року і ще чотири протягом2016, однак на сьогодні надійшли лише перші два. А це свідчить про недовіру доУкраїни з боку кредиторів плюс про не виконання вимог, які ті ставили передУкраїною.

  Гонтарева – це також і провалена у 2015 році програма зпоповнення золотовалютних резервів. У тому, що державна казна – напівпорожня,глава НБУ звинувачує МВФ, бо мовляв, якраз через ненадходження чергового траншуУкраїна не змогла поповнити резерви. Між тим директор-розпорядник МВФ КрістінЛагард чітко пояснила своїй українській колезі, що Фонду буде складнопродовжувати програму кредитування України, якщо в державі не відбудутьсязначні зміни у царині боротьби з корупцією.

Зрештою, Гонтарева – це ще й не виконана обіцянкавідносно лібералізації адміністративних обмежень на валютному ринку. Покикерівниця Нацбанку каже одне, підпорядкова їй структура говорить інше, видаючирозпорядження щодо пролонгації валютних обмежень, заборони достроковогопогашення резидентами кредитів і позик в іноземній валюті за договорами зрезидентами тощо. Одним словом, все, що робить Гонтарева є або діяннями, котрімежують з порушенням кримінального кодексу, або вкрай непрофесійними танедолугими кроками.

Які, втім, тьмяніють на тлі двох останніх скандалів –«офшорного» та «російського». Суть обох – надто на слуху, щоб вдаватися унадмір подробиць. Як всі ми пам’ятаємо, журналісти-розслідувачі з «Нашихгрошей», посилаючись на документи фінансової компанії Mossak Fonseca , встановили, що до осені 2014 року 22,74% акцій фінансової групи ICU , яку очолювала Гонтарева,належали дружині першого «зама» президента російського банку ВТБ ЮріяСоловйова.

Дружні та родинні зв’язки голови Нацбанку – також окрематема для розмови. Для їх ілюстрування мало одного ВТБ. Тут принагідно слідзгадати й інформацію про те, як син чиновниці, скориставшись інсайдерськоюінформацією щодо стану «Дельта банку», встиг врятувати свій банківській вклад.Гонтарева подавала цю історію в дещо іншому ключі, наголошуючи, що її родинаопинилася серед постраждалих вкладників, і їхні гроші «згоріли» так само, як ікошти інших людей, а Фонд гарантування вкладів компенсував сім`ї Гонтаревихлише частину заощаджень.

Певна річ, що це була неправда, як неправдою є все, щоговорить Валерія Гонтарева. Інколи це просто неправда (на кшталт прогнозу щодотого, що вже невдовзі українська банківська система стане найкращою в світі), аінколи – цинічна брехня (як порада українцям дивитися не на курс валют, а вхолодильник, тобто спроба навіяти собі та іншим, що стан гривні не впливає націноутворення в країні). І це далеко не все, що можна було б закинути Гонтаревої.Кожне звання, на яке вона може бути номінована («найгірший банкір», «найгіршийфінансовий аналітик», «найгірший борець з корупцією») потребує окремої статтіта окремого дослідження.

Якщо попри все це Гонтарева залишається у своєму кріслі,вочевидь, варто зрозуміти причини такої «живучості», аби, відштовхуючись відцього, спрогнозувати ймовірність її відставки. В цьому контексті зайве й нагадуватипро те, наскільки близькою до президента України Петра Порошенка є главаНацбанку Валерія Гонтарева. Давні бізнес-партнери склали успішний (для себесамих) тандем, котрий доволі продуктивно розв’язує актуальні для сторінпроблеми.

Приміром, креатура Порошенка на посаді керівникаАнтикорупційного бюро Артем Ситник допомагає Гонтаревій виплутатися знеприємної історії, пов’язаної з «Дельта банком». НАБУ оперативно проводитьвласне розслідування, в ході якого встановлює: складу злочину в діях Гонтаревоїнемає. Натомість Гонтарева ліквідує банк «Хрещатик», клієнти якого (зокрема,«Київводоканал» та інші столичні комунальні підприємства) вчасно перетікають доМіжнародного інвестиційного банку, серед найбільших акціонерів якого –президент Петро Порошенко (60%) та один з лідерів фракції БПП Ігор Кононенко(15%).  

Цим одним взаємозаліки не обмежуються. Петро Порошенко всілякозахищає свою протеже від звільнення, а компанія Гонтаревої ICU де-факто виконує рольюридичного супроводу президентського бізнесу. В усякому разі, саме представник ICU Макар Пасенюк коментував«офшорний» скандал, в якому виявився замішаний глава держави. І хай речникиголови НБУ стверджують, що Валерія Гонтарева давно не має офіційного стосункудо ICU , подібні спробидистанціюватися як від свого дітища, так і від інтересів президента виглядаютьдоволі недолуго.

Стає очевидним, що Гонтарева для Порошенка – не простозручний та лояльний чиновник (яким, наприклад, є той таки Охендовський в роліочільника Центрвиборчкому). Гонтаревої довірено ведення справ, які є особистимидля її патрона, на відміну від, скажімо, підрахунку голосів чи організаціївиборчої кампанії. І хоч зрощення влади та бізнесу й називається корупцією, цене є тим чинником, котрий здатен зупинити президента у його подальшомупротектуванні голови НБУ. Скільки б прозорих натяків не робила з цього приводуКрістіан Лагард.

Бізнес Валерії Гонтаревої на сьогодні – це проголошеннябанків банкрутами. Зумисне та свідоме проголошення, як правило – без належнихпідстав. Завчасне переведення надійних активів в «свої» банки, введеннятимчасової адміністрації та включення у гру Фонду гарантування вкладів, котрийзалишає ні з чим юридичних осіб, а фізичним повертає лише незначну частинукоштів – ось покроковий сценарій, якій реалізує голова Нацбанку. Безумовно, звідома та за підтримки президента.

Комфортне існування для Гонтаревої Петро Порошенкозабезпечуватиме настільки довго, наскільки це буде можливим. Завершенняпоточного парламентського сезону (а депутати розійдуться на канікули в серединілипня) не обіцяє нічого екстраординарного; всі політичні ексцеси істеблішментякщо й збурюватиме, то не раніше осені. Тоді питання відставки Валерії Гонтаревоїможе бути актуалізоване знову. І тут вже все залежатиме від того, чи захочепрезидент Порошенко потопати разом із нею, чи викине Гонтареву як баласт заборт свого «Титаніка». Доки обнуління рейтингу не накрило президента якдев’ятий вал, від якого вже не буде порятунку.  

Останні записи