Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.09.2014, 12:27

Тортур у в'язницях більше не буде!

Адвокат, правозахисник

Ще в квітні цього року з'явилася новина про те, що Мін'юст створив Спеціальну комісію з нагляду за додержанням прав людини в місцях позбавлення волі.

Читать на русском

Ще в квітні цьогороку з'явилася новина про те, що Мін'юст створив Спеціальну комісію з нагляду задодержанням прав людини в місцях позбавлення волі.

«Фактично ми вперше даємо можливість правозахисним організаціям отриматибезпосередній контакт із затриманими для того, щоб фіксувати факти нелюдськогоповодження з боку відповідних адміністрацій в’язниць. Тому створення Спеціальноїкомісії – це перший крок з реформування пенітенціарної системи», - зазначивПавло Петренко.

Як і Генеральнийпрокурор, який зараз намагається заборонити заборонене, а саме проведення обшуківв масках, Міністр юстиції «вперше» дав доступ до затриманих правозахисниморганізаціям.

Нагадаю, що ще вжовтні 2012 року в Україні були прийнятий закон, яким створеноНаціональний превентивний механізм по моделі «Омбудсмен плюс». Відповіднодо прийнятого закону, громадські організації за дорученням Уповноваженого зправ людини отримали право без попереднього повідомлення і дозволу відвідуватимісця несвободи в Україні: СІЗО, колонії і в'язниці, медичні, соціальні танавчальні заклади закритого типу. Пам'ятаю це абсолютно точно, тому що бралаучасть в розробці законопроекту.

Але повернемося до новоствореної Мін'юстом Спеціальноїкомісії, які ж результати її діяльності за 5 місяців роботи? В інтернеті невдалося знайти жодних нагадувань про її діяльність за винятком одного. Звітуючипро 100 днів роботи на посаді міністра юстиції ПавлоПетренко розмістив у своєму блозі на ЛБ статтю, в якій зазначено:

«При Міністерстві юстиціїдіє Спеціальна Комісія, яка проводитиме моніторинг умов перебування у СІЗО таустановах виконання покарань.Усі виявлені факти жорстокого поводження із засудженими, корупції, порушеннягромадянських прав будутьоприлюднюватися та передаватися у слідчі органи.»

І там же міністр написав щодо перших (і схоже єдиних)результатів діяльності Спеціальної комісії: в установах виконання покарань іСІЗО в Дніпропетровській області встановлено факт закупівлі продуктівхарчування за завищеними цінами.

Схоже це всі вражаючі результати діяльності, інших згадокнемає. Поздоровляю, тортури і нелюдське поводження у в'язницях переможені ...

Останні записи