Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.07.2014, 16:25

Фракція “Батьківщина” перейшла в опозицію до свого Прем’єр-міністра

Адвокат, правозахисник

Сьогодні Верховна Рада України розглянула проект Закону України «Про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів».

Текст статі російськоюмовою – ТУТ.

 

Сьогодні Верховна Рада України розглянулапроект Закону України «Про внесення змін до Конституції України щодо посиленнягарантій незалежності суддів».

За результатами голосування остаточногосхвалення законопроекту так і не відбулося, адже «за» проголосували лише 111народних депутатів України із 300 необхідних.

Вже з самого ранку стало зрозуміло, щоголосування щодо цього законопроекту буде непростим, якщо й взагалі відбудеться.

Так, за повідомленнями ЗМІ , депутатські фракції «Батьківщина» та «Свобода» відмовилисяголосувати за цей законопроект.

Крім того, саме у зв’язку із неявкою представниківцих депутатських фракцій на засідання Комітету Верховної Ради України з питаньправової політики, заплановане на сьогодні засідання комітету не було проведеноі він не зміг  надати свій висновок щододоцільності чи недоцільності схвалення парламентом відповідного законопроекту.

Результати голосування теж свідчать, щодепутатські фракції «Батьківщина», «Удар» і «Свобода» не підтримали внесеннязмін до Конституції України.

Здавалося б нічого особливого нетрапилося, депутатські фракції вже не вперше висловлюють таким чином своюпозицію щодо тих чи інших законопроектів.

Однак необхідно звернути увагу на деяківажливі події, які передували сьогоднішньому засіданню парламенту.

Зокрема, 27 червня цього року ЗМІ опублікувалиповідомлення про те, що представник Президента України Р.Князевич зазасіданні Погоджувальної ради в парламенті запропонував внести зміни доКонституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів. Цейзаконопроект буврозроблений раніше під керівніцтвом Заступника Глави АПУ Андрія Портнова тавже був попередньо схвалений парламентом. І, дійсно, буквально за декілька днівми бачимо відповідний проект Закону у порядку денному Верховної Ради України.

Отже, з цього можемо зробити висновок, щоГлава держави через свого представника у парламенті підтримує прийняття цьогозаконопроекту.

Не менш важливим є і той факт, що КабінетМіністрів України також виступив за підтримку внесення змін до КонституціїУкраїни щодо посилення гарантій незалежності суддів (відповідна таблиця ізвисновками КМУ щодо законопроектів сьогодні була роздана у Верховній РадіУкраїни , фото таблицы ТУТ ) народнимдепутатам України.

Таким чином, маємо ситуацію, колиПрезидент України і Кабінет Міністрів України виступають за прийняттязаконопроекту, а депутатські фракції «Батьківщина», «Свобода» та «Удар» -проти, при цьому деякі з них публічно декларують свою позицію щодо різкогонеприйняття запропонованих змін.

З такої поведінки народних депутатівУкраїни виникає закономірне питання: чому депутатські фракції, які входять допарламентської більшості, не підтримують позицію ними ж сформованого уряду ісвого ж Прем’єр-міністра, призначеного від фракції «Батьківщина», чи можливо йпарламентська більшість як така вже відсутня.

Крім того, такі дії депутатських фракцій можнарозглядати як відкритий виклик Президенту України П.Порошенку та реалізації йогоініціатив, оскільки це призводять до того, що Глава держави, який отримавзначну підтримку з боку населення на виборах, не в змозі реалізувати свої законодавчіреформи.

Цілком закономірно складається враження,що Глава держави,  задекларувавшинеобхідність вжиття певних заходів, у підсумку не здатен забезпечити їхпрактичну реалізацію, оскільки парламентська більшість, яка на словах виражає підтримкуПрезидента та готовність приймати необхідні українському суспільству закони, напрактиці демонструє повне ігнорування його пропозицій.

Крім того, законопроект, який сьогоднібув відхилений парламентом, відкривав шлях для повноцінної судової реформи тавиконання європейських стандартів, оскільки положення цього проекту Закону булисхвалені Венеціанською комісією.

Однак схоже що найближчим часомреформування Конституції України у частині судоустрою не входить у планидепутатських фракцій «Батьківщина», «Удар» та «Свободи». Нагадаю, що відповіднодо статті 158 Конституції України, законопроект про внесення змін доКонституції України, який розглядався Верховною Радою України, і не бувприйнятий, може бути поданий до Верховної Ради України не раніше ніж через рікз дня прийняття рішення щодо цього законопроекту.

Отже, завдяки окремим депутатськимфракціям, в найближчий рік судова реформа Україні не загрожує.

Останні записи