Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.06.2017, 09:30

Рахувати по-новому: чого українцям чекати від нового закону?

Юристка з питань управління житлом, Агенція Марії Осипчук

22 червня 2017 року Верховна Рада України 238 голосами прийняла Закон України “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання”. І хоча Президент України поки не підписав закон, а отже, документ іще не набрав законної сили, вже зараз варто знати,

22 червня 2017 року Верховна РадаУкраїни 238 голосами прийняла Закон України “Про комерційний облік тепловоїенергії та водопостачання”. І хоча Президент України поки не підписав закон, аотже, документ іще не набрав законної сили, вже зараз варто знати, що змінитьсяз моменту набрання ним чинності.

У першу чергу, необхідноусвідомлювати, навіщо Україні потрібен цей закон і чому він є невід’ємною ідуже важливою частиною реформи житлово-комунального господарства.

Закон “Про комерційний облік тепловоїенергії та водопостачання” встановлює основні засади обліку спожитихкомунальних послуг. За логікою закону, весь обсяг послуг, який увійшов убудинок, має бути оплачений споживачами. Завдяки такому принципу монополісти незможуть нараховувати мешканцям більший обсяг послуг, ніж був реально наданий, аспоживачі більше не зможуть не помічати проблеми та великі обсяги втрат черезстарі труби та зношеність інженерної системи.

Що ж зміниться для нас, пересічнихукраїнців, з прийняттям цього закону?

Відтепер в багатоквартирних будинкахбуде два види вузлів обліку: комерційні та розподільні. У чому різниця? Вузликомерційного обліку встановлюються для розрахунку загального обсягу спожитоїкомунальної послуги. В свою чергу, вузли розподільного обліку дозволять розподілитиобсяг спожитих комунальних послуг між усіма споживачами. При цьому вузламикомерційного обліку обладнуються всі вводи зовнішніх інженерних мереж убудівлі, а вузлами розподільного обліку має бути обладнана кожна квартира танежитлове приміщення, якщо існує технічна можливість.

Завдяки такому підходу ми будемоточно знати, який обсяг послуг увійшов у будинок і скільки споживає кожнаквартира. Різниця між загальним обсягом спожитих послуг та сумою спожитихпослуг усіма квартирами буде вказувати на розмір втрат послуг всерединібудинку.

На що вказують ці втрати? Насампередна зношеність інженерної системи. В такому випадку споживачам слід провестианаліз інженерних комунікацій будівлі та визначити, чи потрібно робити ремонт,чи система знаходиться у придатному до використання стані.

Другою причиною втрат може бутинечесна поведінка деяких споживачів. Якщо труби знаходяться у нормальномустані, а втрати все одно є, то скоріш за все один зі споживачів послуг у вашомубудинку встановив засоби, які дозволяють незаконно зменшувати показникилічильників.

Авжеж, виявити хто зі споживачівкористується нечесними способами заощадження, неможливо. Але співвласники маютьусвідомлювати, що за таке заощадження одного споживача все одно будуть вимушенізаплатити всі інші споживачі, які проживають у будинку. Тому першочерговимзавданням співвласників має бути роз’яснювальна робота серед своїх сусідів.

Якщо з приладами обліку всібільш-менш зрозуміло, то постають інші, не менш важливі питання, на які мисьогодні будемо шукати відповідь.

Хто має платити за встановлення вузлів обліку у багатоквартирномубудинку?

Ми - споживачі відповідних послуг,співвласники багатоквартирного будинку. Вартість встановлення вузлів облікувизначається окремо для кожної будівлі, але розмір внесків за встановленнявузлів обліку може бути розстрочений на 5 років або на інший строк за згодоюсторін.

Відповідно, за умови можливостірозстрочення платежу, встановлення вузлів обліку не буде створювати фінансовихпроблем для споживачів.

Крім того, закон передбачає, щооргани місцевого самоврядування мають право приймати рішення про виділеннякоштів для оснащення будівель вузлами як комерційного, так і розподільногообліку. В такому випадку, після встановлення вузлів комерційного та/аборозподільного обліку, вони стають спільною сумісною власністю всіхспіввласників, які несуть відповідальність за їхню схоронність та подальшуексплуатацію.

Разом з тим, якщо вузли комерційногообліку мають бути встановлені на всіх вводах зовнішніх інженерних мереж убудівлі, то з вузлами розподільного обліку все виявляється трохи складнішим.

Закон передбачає, що окреміприміщення у будинку повинні бути обладнані вузлами розподільного облікувідповідних послуг, які дозволять розподілити обсяг спожитих послуг між усімаспоживачами багатоквартирного будинку. Такі вузли обліку мають встановлюватисяу кожному місці відгалуження систем опалення та водопостачання у приміщення.

За загальним правилом, встановленнявузлів розподільного обліку в окремих приміщеннях є обов’язковим за умови, щоіснує технічна можливість для встановлення таких засобів обліку.

Як визначити, чи існує технічнаможливість? У цьому нам допоможе Кабінет Міністрів України, який найближчимчасом повинен встановити порядок визначення технічної можливості встановленнявузлів розподільного обліку теплової енергії та економічної доцільностівстановлення приладів - розподілювачів теплової енергії.

Що робити, якщо технічна можливість встановити вузли розподільного облікутеплової енергії у квартирі відсутня?

У такому разі на всіх опалювальнихприладах має бути встановлено прилади - розподілювачі теплової енергії, крімвипадків, коли це економічно недоцільно (такі випадки визначає КабінетМіністрів України). Крім того, всі опалювальні прилади при застосуванні вузліврозподільного обліку теплової енергії або приладів - розподілювачів тепловоїенергії обладнуються автоматичними регуляторами температури повітря уприміщенні відповідно до будівельних норм.

Скільки у нас часу для встановлення вузлів розподільного обліку?

Закон передбачає, що якщо на деньнабрання ним чинності будівля була приєднана до зовнішніх інженерних мереж абообладнана системою автономного теплопостачання, гарячого водопостачання,автономного водопосотачання, співвласники такої будівлі зобов’язані обладнатиокремі приміщення вузлами розподільного обліку протягом 3 років з дня набрання чинності цим законом.

Що нового закон передбачає для забудовників?

Відтепер завершені будівництвом новіжитлові і нежитлові будівлі будуть прийматися в експлуатацію тільки за умовиобладнання цих будівель та приміщень в них засобами обліку - комерційного тарозподільного.

Отже, якщо ви купуєте квартиру уновобудові, вона повинна бути обладнана усіма необхідними засобамирозподільного обліку, а сама новобудова - вузлами комерційного обліку на всіхмісцях вводу зовнішніх інженерних мереж.

Хто платить за обслуговування та заміну вузлів обліку?

Як і у випадку зі встановленнямвузлів обліку, всі витрати щодо обслуговування та заміни вузлів комерційного тарозподільного обліку несуть споживачі відповідних послуг або співвласникибудинку.

Таким чином, закон спонукатимеукраїнців усвідомлювати свою відповідальність за стан всього будинку - оскількибільше ніхто не буде закривати очі на втрати послуг через зношеність інженерноїсистеми. А отже, співвласники мають знайти вихід з цієї ситуації - створитиоб’єднання співвласників багатоквартирного будинку та спільними зусиллямипривести будинок у належний стан, що згодом допоможе досягти суттєвої економіїта значно покращити умови проживання.


Останні записи