Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.06.2017, 14:04

Чому реформу ЖКГ не вдалося втілити за рік?

Юристка з питань управління житлом, Агенція Марії Осипчук

Реформа житлово-комунального господарства полягає не тільки у зміні законів та підзаконних нормативно-правових актів, а й у поступовій зміні ставлення людей до сфери ЖКГ, усвідомленні свого статусу та у зміні моделей поведінки.


1 липня 2017 року виповниться два роки з моменту, коли Закон України “Проособливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку” набравзаконної сили. Саме це стало початком реформи житлово-комунального господарстваУкраїни.

Цей закон запровадив та законодавчо закріпив три форми управліннябагатоквартирними будинками:  

  • управитель; 
  • безпосередньо співвласники; 
  • ОСББ. 

Інших варіантів для організації управління будинком не існує.   

Ми можемо поєднувати різні форми управління, наприклад, створити ОСББ тазалучити управителя. У такому випадку ми зможемо оплачувати послуги управителяна підставі актів виконаних робіт, а кошти на утримання та ремонт будинкунакопичувати на рахунку ОСББ. Якщо ж хочемо залучити управителя без створенняОСББ, ми повинні прийняти рішення про залучення управителя на зборахспіввласників (застосувати форму управління “безпосередньо співвласники”).  

Отже, цей закон врегулював питання управління багатоквартирним будинком.Але чому ми говоримо, що саме з нього розпочалася реформа ЖКГ?  

Реформа житлово-комунального господарства полягає не тільки у зміні законівта підзаконних нормативно-правових актів, а й у поступовій зміні ставленнялюдей до сфери ЖКГ, усвідомленні свого статусу та у зміні моделей поведінки.  

Закон “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирномубудинку” був поштовхом для власників квартир та нежитлових приміщень убагатоквартирниках для усвідомлення ролі співвласників будинку та відповідальностіза його майбутнє.  

Прикінцеві положення цього закону передбачили, що якщо протягом року змоменту набрання ним чинності (тобто до 1 липня 2016 року) співвласникибагатоквартирного будинку самостійно не визначаться з формою управління, тоорган місцевого самоврядування має провести конкурс, за результатами якогопризначити такому будинку управителя строком на один рік.  

Навіщо у законі передбачили таку норму?  

За логікою законодавця, співвласники повинні були за рік усвідомити своюроль та визначити, яким чином хочуть управляти будинком.  

Але все сталося зовсім не так, як бажалося.  

Дійсно, до 1 липня 2016 року була створена неймовірна кількість ОСББ(об’єднань співвласників багатоквартирного будинку), але незважаючи на їхнюкількість тільки декілька відсотків об’єднань дійсно приступили до роботи.  

Чому ми маємо такий результат? 

За свій досвід роботи у сфері ЖКГ я виділила для себе декілька основнихпричин, чому нам не вистачило одного року, щоб організувати ефективнеуправління будинками.  

Найперша і найголовніша причина - відсутність знань та розуміння, що намналежать не тільки квартири та нежитлові приміщення, а й весь багатоквартирнийбудинок. Без усвідомлення себе власниками всього будинку люди ніколи не змінятьсвоє ставлення до його утримання. Діючі ОСББ є успішними саме тому, що проутримання будинком турбується не тільки правління об’єднання, а й усісусіди-співвласники.  

У свою чергу, для того, щоб люди змінили своє ставлення до будинку,необхідна широка просвітницька робота, завдяки якій об’єктивна та достовірнаінформація щодо управління будинком, реформи ЖКГ могла би доходити до кожногогромадянина та громадянки України.  

Необхідність інформаційно-роз’яснювальної роботи є абсолютно зрозумілою.Але що ми бачимо насправді? Велику кількість людей, яка займаєтьсярозповсюдженням міфів і легенд про жах та страшні наслідки реформи ЖКГ. 

Це стосується не тільки закону “Про особливості здійснення права власностіу багатоквартирному будинку”, а й усіх проектів законів, які складають реформуЖКГ: проекти законів “Про житлово-комунальні послуги”, “Про комерційний обліккомунальних послуг”, “Про енергетичну ефективність будинків” та “Про Фонденергетичної ефективності”.  

Поки ми з вами не навчимося критично аналізувати інформацію, а не бутибездумними споживачами, нами постійно будуть маніпулювати.  

Друга причина, проте не менш суттєва - відсутність підтримки та адекватноїреакції з боку місцевої влади.  

Органи місцевого самоврядування мають надавати правдиву та достовірнуінформацію, і в жодному разі не зловживати своїми повноваження дляманіпулювання свідомістю населення.  

Насправді ж органи місцевого самоврядування забули про свою рольпредставників територіальної громади. Непоодинокі випадки, коли люди не можутьрозпочати управління будинком через ОСББ тільки тому що міська рада стверджує,що це неможливо, поки будинок не передадуть на баланс об’єднання, хоча балансуне існує!  

Ми спостерігаємо ситуацію, коли інформаційно-роз’яснювальна кампанія щодореформи ЖКГ на державному рівні майже не проводиться. Органи місцевогосамоврядування не підтримують ані реформу ЖКГ, ані громадян, які хочуть зробитиу своєму будинку кращі умови для життя.  

Що робити?  

Ставати розумними та вчитися критично мислити. Об’єднуватися. Пам’ятати, щовся інформація, якою варто керуватися, написана у нормативно-правових актах.Будь-які експресивні вислови посадових осіб - це їхня особиста думка, оціночнісудження, які не завжди мають відношення до реального життя.  

Коли ми почнемо поважати самі себе та свідомо ставитися до життя - нікомуне вдасться маніпулювати нашою свідомістю.

У Верховній Раді України сьогодні знаходяться законопроекти, завдяки якимможлива реформа у сфері житлово-комунального господарства. І якщо сьогодні мине почнемо вимагати від народних депутатів виконання ними своїх прямихобов’язків щодо представництва інтересів Українського Народу - для реформи ЖКГбудуть потрібні десятиліття. 

Сьогодні наше завдання - домогтися прийняття цих законопроектів. Коженсвідомий українець та кожна українка мають спілкуватися зі своїмибезпосередніми представниками - народними депутатами у відповідних округах, тавимагати від них підтримати пакет законопроектів по реформі ЖКГ, або ж іншимисловами - “пакет законів щодо енергоефективності”. 

Якщо ви прагнете змін та хочете жити у дійсно комфортній тависокорозвиненій країні, закликаю вас підтримати реформу ЖКГ. 

Як це можна зробити? 

Кожен з нас на виборах до Верховної Ради України віддав свій голос за певнуособу, яка сьогодні є народним депутатом України - нашим безпосереднімпредставником. Надішліть лист-звернення до цих представників - нагадайте їм проїхні зобов’язання. 

1. Знайдіть інформацію про те, хто є народним депутатом за вашим виборчимокругом, за посиланням: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat_list

2. Знайдіть адресу громадської приймальні депутата за посиланням: https://pryjmalni.chesno.org/#9/50.7948/29.6666

3. Надішліть йому листа про необхідність ухвалення законопроектів, якіскладають основу реформи ЖКГ. Приклад листа можна знайти за посиланням: https://app.box.com/s/x8sf01njj937jjrgrs22yvmzve2gmzpx .    

На який результат слід сподіватися? Такий “лист щастя” вплине не тільки нашвидкість впровадження реформи ЖКГ, а й на загальне розуміння народнимидепутатами своїх функцій та обов’язків.  



Останні записи