Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.04.2017, 14:26

Як ОСББ розпочати утримання земельної ділянки?

Юристка з питань управління житлом, Агенція Марії Осипчук

Минулого тижня ми розглядали питання правового регулювання відносин, пов’язаних із правом власності на земельну ділянку, на якій розташовані багатоквартирний будинок, приналежні до нього споруди та його прибудинкова територія. Не менш важливо вирішити пита

Минулого тижня ми розглядали питання правового регулювання відносин, пов’язанихіз правом власності на земельну ділянку, на якій розташовані багатоквартирнийбудинок, приналежні до нього споруди та його прибудинкова територія.

Не менш важливо вирішити питання, яким чином ми, співвласникибагатоквартирного будинку, маємо право розпочати утримання земельної ділянки тавикористовувати для цього кошти з рахунку ОСББ.

Насамперед давайте згадаємо теорію, на якій будується діяльність ОСББ. Напочатку своєї діяльності, а в подальшому – щорічно, кожне ОСББ затверджуєкошторис на утримання будинку та розмір внеску, який сплачує кожен співвласник.

Правління ОСББ має право розпоряджатися коштами ОСББ виключно в межахкошторису, затвердженого Загальними зборами. У той же час, саме Правління готуєпроект кошторису, який потім мають затвердити Загальні збори.

Таким чином, для того, щоб отримати гроші для здійснення певної діяльностіз утримання будинку та прибудинкової території,спочатку необхідно внестивідповідну статтю витрат у кошторис ОСББ.

Але яким чином ми можемо розрахувати, скільки коштів потрібно для утриманняприбудинкової території, якщо ми не знаємо, які в неї межі та яка вона взагалі?

З одного боку, здається, що таке питання не повинно виникати, оскільки ЖЕКстільки років сумлінно утримував за наші гроші певну територію.Проте, якщопридивитись до цієї ситуації ретельніше, виявляється, що територія, якоюопікувався ЖЕК, має назву «прибиральна територія».

Що ж таке «прибиральна територія»? Це територія, яку нам нав язують для прибирання. Але, разом з тим, нема жоднихправових підстав для того, щоб ми прибирали саме цю територію, а не якусь іншу.

Яким шляхом цю задачу вирішило вже не одне ОСББ?

Щоб ми мали право використовувати гроші співвласників на утриманняконкретної прибудинкової території, нам необхідно скликати Загальні збори, наяких спільно з власниками квартир та нежитлових приміщень будинку прийнятирішення про те, яку територію ми хочемо утримувати.

Такі Загальні збори скликаються та проводяться Правлінням за звичайноюпроцедурою, яка передбачена Законом України «Про об ' єднання співвласників багатоквартирного будинку». Дляприйняття рішення нам треба набрати «за» понад 50 % голосів співвласників.

У рішенні, яке будуть приймати Загальні збори, необхідно зазначити, якоюбуде прибудинкова територія, яку співвласники готові утримувати. До рішення маєбути додано план цієї території із зазначенням її меж.

Після того, як рішення прийнято, необхідно повідомити орган місцевогосамоврядування про те, що з визначеної дати ви починаєте утримувати відповіднутериторію.

Отже, доки співвласники не отримають земельну ділянку, на якій розташованобагатоквартирний будинок, споруди та його прибудинкова територія у власністьабо в постійне користування, без відповідного рішення ОСББ не має прававикористовувати гроші на утримання прибудинкової території.

Як казав Сюнь-Цзи, мати надію на закони і до того ж розуміти їхній зміст –тільки так можна досягти згоди.

Останні записи