Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.03.2017, 13:18

Чи можна зберегти контроль над будинком, залучивши управителя?

Юристка з питань управління житлом, Агенція Марії Осипчук

Сьогодні пропоную поговорити про те, які обов’язки має виконувати управитель та як, врешті-решт, зберегти контроль над своїм багатоквартирним будинком та якістю наданих послуг у випадку, якщо управління будинком здійснює управитель.

Сфера житлово-комунального господарства України –надзвичайно динамічна: переважна більшість співвласників багатоквартирнихбудинків усвідомили свою відповідальність за стан власного будинку та розпочалиповноцінне управління. Деякі співвласники обрали створення ОСББ, а деяківирішили залучити професійного управителя.

Сьогодні пропоную поговорити про те, які обов’язки маєвиконувати управитель та як, врешті-решт, зберегти контроль над своїм будинкомта якістю наданих послуг у випадку, якщо управління будинком здійснюєуправитель.

Хто ж він такий – управитель багатоквартирного будинку? Цефізична особа-підприємець або юридична особа, яка визначена спільним рішеннямспіввласників або одноразово призначена органом місцевого самоврядування танадає послуги з управління. Управитель – це сама та особа, яка маєзабезпечувати належне утримання Вашого багатоквартирного будинку у разі, якщоВи не готові робити це самостійно.

В першу чергу, управитель має забезпечити належнеутримання багатоквартирника та його прибудинкової території у відповідності донормативів та вимог, передбачених чинним законодавством України. Тобто, вбудинку, в якому обрано справді фахового управителя, завжди вчасно проводитьсядезінсекція та дератизація, під’їзд виглядає охайно та затишно, ліфтові шахтизнаходяться в гарному стані та працюють безперебійно. При професійномууправлінні всі місця загального користування мають утримуватися в ідеальномустані.

Окрім того, саме управитель має захищати праваспіввласників на спільну сумісну власність у багатоквартирному будинку відбудь-яких загроз та порушень. У випадку, якщо співвласники приймуть рішення проздавання спільного майна в оренду, саме управитель буде уповноважений укластидоговір з орендарем та слідкувати за належним станом майна, переданого воренду.

Також управитель зберігає та оновлює технічнудокументацію на будинок, інформує співвласників про необхідність у капітальномуремонті. Саме він має право безперешкодного доступу в будь-яке приміщення длявчасної ліквідації аварій.

Таким чином, управитель – це своєрідний майстер на всіруки, який має позбавити Вас будь-яких переживань щодо стану будинку та забезпечитийого належне утримання та вчасний ремонт.

З вищеперерахованого може скластися враження, що управитель– це чарівна пігулка, яка може позбавити будинок від будь-яких проблем. Такдійсно може бути. Але тільки в тому випадку, якщо ми будемо пам’ятати профактор контролю.

Управителя багатоквартирного будинку має контролюватикожен співвласник або ОСББ, якщо у багатоквартирному будинку створено об єднання. Проектом ЗаконуУкраїни «Про житлово-комунальні послуги» передбачено, що співвласники маютьправо викликати управителя для фіксації факту ненадання послуг або наданняпослуг неналежної якості. В такому випадку, управитель зобов’язаний з’явитисядля підписання відповідного акту та здійснити перерахунок вартості послуги зуправління за весь час ненадання послуг з управління будинком або наданняпослуг неналежної якості, а також сплатити споживачу неустойку у розмірі тапорядку, передбаченому договором.

Викликати управителя для фіксації факту ненадання послугабо надання послуг неналежної якості може будь-який співвласник. У випадку,якщо управитель не з’являється для підписання акту-претензії, документ можебути підписаний не менш як трьома споживачами відповідної послуги танаправлений управителю рекомендованим листом.

Крім того, у випадку незадоволення якістю послуг, якінадаються управителем, мешканці мають право скликати збори співвласників абоЗагальні збори ОСББ (якщо воно у будинку створено) та прийняти рішення проприпинення договірних відносин з чинним управителем та обрання нового.Управитель має бути повідомлений про припинення договірних відносин не менш якза два місяці до визначеної зборами дати припинення.

Таким чином, управитель, так само як і ОСББ, є цілкомдоречною формою управління багатоквартирним будинком. Проте, якщо забувати абоумисно ігнорувати необхідність контролю за управлінням Вашим багатоквартирником,то це наразить мешканців на небезпеку отримання неякісних послуг.

Останні записи