Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.03.2018, 07:18

Нечесні закупівлі. Коли у справу вступає СБУ?

Юридичний консультант в сфері публічних закупівель (тендерів)

Які повноваження в частині публічних закупівель має Служба безпеки України.

В Україні є велика кількість органів, які уповноважені здійснювати контрольза закупівлями та використанням бюджетних коштів. Сюди можна віднести іДержавну аудиторську службу, і Рахункову Палату, і Державну казначейськуслужбу. Повноваження цих органів більш-менш зрозумілі. Однак, які повноваженняв частині публічних закупівель має Служба безпеки України (далі - СБУ) - меншвідомо. Можливо, це пов’язано з секретним характером роботи даної структури абож неконкретизованим характером норми закону, якою їм надаються повноваження.

Повноваження СБУ

Повноваження щодо контролю за закупівлями містяться у статті 7 ЗаконуУкраїни «Про основи національної безпеки», де зазначається, що національнабезпека включає питання економічної безпеки держави Україна. Фактично,раціональне, вчасне і ефективне забезпечення потреб установи через проведенняпроцедури закупівлі і буде трактуватись в даному випадку економічною безпекою.  

Ця норма містить уточнення, що “   на сучасному етапі векономічній сфері однією з основних загроз є переважання в діяльностіуправлінських структур особистих, корпоративних, регіональних інтересів надзагальнонаціональними”.

Статтею 2 Закону України “Про службу безпеки України”встановлено, що до завдань СБУ також входить попередження,  виявлення, припиненнята розкриття злочинів. Зокрема, щодо корупції у сфері управління і економіки таінших протиправних  дій, які безпосередньо створюють загрозу життєвоважливим інтересам України. Тобто, СБУ має можливість здійснювати, як іпревентивну функцію, через звернення до Замовника до завершення закупівлі, такі каральну функцію шляхом відкриття досудових розслідувань.

Власні повноваження СБУ реалізує на підставі статті 6  Закону України “Про контррозвідувальнудіяльність”.   

Що стосується, джерел інформації, то ними можуть бути:

1.заяви і повідомлення громадян,  

2.заяви громадських організацій,  засобів масовоїінформації;

3.матеріали органів  досудового розслідування тасуду;

4.матеріали правоохоронних  органів та іншихорганів державної влади України щодо  загроз державній безпеці України таін.

Варто зазначити, що особливу увагу СБУ приділяє самеоборонному комплексу, Збройним Силам України, енергетики, транспорту та зв'язку (п.6 ч.1 ст.24 Закону України “Про Службу безпекиУкраїни”).

Досудове розслідування

Що стосується досудових розслідувань, то повноваженняорганів безпеки обмежуються   розслідування злочинів у сферінаціональної безпеки і оборони та пов’язаних з тероризмом.

Якщо бути більш детальними, то перелік статтей, заякими можна відкрити досудове розслідування та які належать до підслідностіданої структури, передбачені ч. 2 ст. 216   Кримінально-процесуального кодексу України.

Фактично, на сьогодні СБУ позбавлена повноважень щодорозслідування корупційних злочинів. Їх компетенція повністю стосується лише тихвипадків, коли дії певних державних чи приватних структур несуть загрозу длянаціональної безпеки.

СБУ проти закупівель з “ЛНР”

Щоб краще зрозуміти повноваження СБУ, розгляньмореальні кейси.  

2 грудня 2016 року слідчим СБУ було відкрито  досудове розслідування  за статтею 258-3Кримінального кодексу України (Створення терористичної групи чи терористичноїорганізації).

Між структурним підрозділом ПАТ Укрзалізниці і ПрАТ"Науково-виробничий центр "Трансмаш" було укладено договір навиконання  послуг з капітальногоремонту лінійного обладнання  рухомого складу загальною вартістю 6,6 млн грн.. Слідством встановлено, щовиробничі потужності постачальника знаходяться на тимчасово окупованійтериторії України у Луганську. Станом на 12.07.2017 року роботи по договорубули виконані лише частково, частина майна, що була передана на ремонт долуганського підприємства, у встановлений термін до замовника не повернуто.Посадові особи ПрАТ "НВЦ "Трансмаш" підтримують стійки зв'язки зкерівництвом самопроголошеної "ЛНР" та сплачують вказаній організаціїгрошові кошти, які в подальшому спрямовуються на фінансування діяльностінезаконних військових формувань т.зв. "ЛНР".

Також, в ході слідства виявлено, що посадові особи ПАТ“Укрзалізниці” впровадили схему проведення закупівель товарів (комплектуючих)без укладання відповідних договорів, без використання електронної системизакупівель. Так було незаконно перераховано кошти ТОВ «Завод «Магніт у розмірі1 млн грн , ТОВ «ТД «Октава»1,3 млн грн, ТОВ «ПКП «Пневмоапарат» - 1,1 млн грнта ТОВ «Виробниче підприємство «Генератор» - 1,6 млн грн.

Результатів даної справи на сьогодні немає, однакостанній процесуальний документ, який був оприлюднений, стосується звільненнявід кримінальної відповідальності посадових осіб ПАТ “Укрзалізниці”.

Змови учасників - повноваження СБУ?

На противагу попредньому розслідуванню наводимоситуацію, коли органи безпеки, працюючи на випередження порушень, зобов’язализамовника відмінити торги. Мова йде про  закупівлю м'яса  для дитячих садочківРівненщини. В новині Рівненського місцевоговидання   говорилось: "Зазначеніучасники можуть вдаватись до змови з метою забезпечення перемоги одного зучасників", - цитата із листа СБУ.

Цікавим є те, що в   реєстрі АМКУ       відсутнірішення щодо змови учасників, які взяли участь в закупівлі. Чи належить доповноваження СБУ прийняття рішень з приводу змови учасників?

На жаль, ознайомитись з повним текстом листанеможливо. Однак, якщо підставою для відміни торгів був тільки імовірний фактзмови учасників, то такий контроль за закупівлями більше зашкодить, ніж принесекористі.

Загалом, Служба безпеки України має широкіповноваження, якими активно користується в межах профілактичної робота тапревентивної функції до укладення договору про закупівлі.

Як видно з інформації в медіа просторі та судовійпрактиці, найчастіше предметом розгляду органів безпеки є факти завищення цінипід час закупівель й необґрунтований вибір переможцем. Однак, потрібно сказати,що дивними видаються рекомендації в частині порушення законодавства про захистекономічної конкуренції, зокрема щодо обов'язку замовника відмінити закупівлючерез імовірну змову учасників. Ніяких оцінок… думки вголос.

Останні записи