Делегація організації Razom We Stand, разом із мерами найбільших міст України, вирушила до Сполучених Штатів Америки з надзвичайно важливою місією: забезпечити суттєві інвестиції у відновлення країни, зокрема, в галузі відновлюваної енергетики. Ця поїздка не була просто робочою зустріччю, а частиною масштабної адвокаційної кампанії, що мала на меті не лише відновлення зруйнованої війною інфраструктури, але й позиціонування України як глобального лідера в екологічно чистій енергетиці, що відновлює зруйновану централізовану енергетику відновлювальними джерелами енергії.

Відновлення України: нове бачення

Тиждень для української делегації розпочався у Вашингтоні, округ Колумбія, де було проведено низку зустрічей з американськими урядовцями та фінансовими лідерами. Мери Києва, Хмельницького, Краснокутська, Маріуполя, Миколаєва, Вінниці, Тростянця та Василькова разом із командою Razom We Stand презентували своє бачення майбутнього відновлення України, підкреслюючи, що відновлювані джерела енергії можуть стати ключовими не тільки для відбудови країни, але й для глобальної енергетичної безпеки. З огляду на зростаючий інтерес до чистої енергетики, сонячні, вітрові та проектів що використовують (energy storage) накопичувачі електроенергії були представлені як інноваційні рішення для стабілізації української економіки та енергосистеми.

Одним із найважливіших моментів було те, що відновлювані джерела енергії, завдяки децентралізованому розташуванню , є стійкішими в умовах війни, на відміну від традиційних електростанцій. Це дозволяє надавати енергетичну безпеку навіть в зонах, що постраждали від бойових дій.

Висвітлення інвестиційних можливостей

Razom We Stand презентували Інвестиційний каталог міст України. Цей документ показує, де та як можна вкладати в енергоефективні проекти у містах України. Зокрема, було зазначено про критичний стан інфраструктури країни де лише в 18 містах діє гаряче водопостачання, а більша частина перебуває на межі руйнування. Каталог представив конкретні рішення, які можуть суттєво покращити життєдіяльність українських міст та сприяти сталому майбутньому.

Директор зі стратегії Razom We Stand Олександр Романишин провів кілька важливих зустрічей таких як Міжнародна фінансовоа корпорації розвитку США (DFC), EXIMBANK US та ін. Головний акцент був зроблений на те, що Україна залишається прихильною до кліматичних цілей ЄС та прагне перейти на відновлювані джерела енергії, поступово відмовляючись від викопного палива та застарілої централізованої генерації. Представники DFC висловили свою зацікавленість і пріоритетність у підтримці проєктів зеленої енергетики.

Керівник напрямку енергоефективності та зеленої реконструкції Razom We Stand - Максим Бевз надав обґрунтовану та всебічну оцінку можливостям щодо фінансування проектів зеленої реконструкції що було представлено у відповідному каталозі проектів.

Навчання та стратегічні зустрічі у Вашингтоні

Делегація мала зустріч із головою адміністрації Вашингтона, Кевіном Донахью, де обговорювалися плани округу Колумбія щодо скорочення викидів парникових газів на 50% до 2032 року і досягнення вуглецевої нейтральності до 2050 року. Програми, націлені на розвиток відновлюваних джерел енергії, є може стати прикладом для українських міст, які також прагнуть стати енергонезалежними.

На конференції Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS) "Ведення бізнесу в Україні" Олександр Романишин виступив із ключовим повідомленням: "Європа продовжує імпортувати російське викопне паливо, фінансуючи тим самим військову машину агресора. Нам важливо переключити увагу на відновлювані джерела енергії, адже це — не тільки питання енергетичної безпеки України, а й безпеки всієї Європи."

Зустріч із сенатором Едом Маркі підкреслила важливість відмови від експорту зрідженого природного газу та зосередження уваги на відновлюваних джерелах енергії. Своєю чергою, директор з комунікацій Razom We Stand Джейсон Кіркпатрік розпочав обговорення потенційної майбутньої співпраці.

Майбутнє України – у чистій енергетиці

Презентація Філіпа Гільдебранда, віце-президента BlackRock of Ukraine Wealth Fund, окреслила перспективи інвестицій у 2 мільярди євро в українську інфраструктуру, енергетику та виробництво. Це означає, що Україна має всі шанси стати інноваційним хабом, здатним залучати глобальні інвестиції для стабільного розвитку.

Завершальними пунктами візиту стали дві сесії, організовані Razom We Stand, де йшлося про подальші кроки як зупинити фінансування російських газових та нафтових компаній . Razom We Stand продовжує збирати міжнародну підтримку для створення відновлювального та безпечного майбутнього України, що не лише захистить країну від подальшої енергетичної залежності від викопного палива, але й зміцнить її позиції на міжнародній арені.