Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.09.2012, 23:43

Самостійне виправлення злободенних податкових помилок

Аудитор, директор АФ "Трансаудит"

Один з засобів позасудового вирішення податкових ускладненнь

           Відомо, що в каламутній воді ловити рибку можна і руками. Ось і Податковий кодекс, як слушно зазначено в , саме що не єкаламутна вода. На жаль, у тій каламуті краще почуваються податківці, а неплатники податків. Саме на зміну цього негативного явища написані рядки,викладені нижче.

Попередньо наведемо витяг зі статті 50ПКУ:

„50.1. У разі якщо у майбутніхподаткових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 102цього Кодексу) платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться ураніше поданій ним податковій декларації… , він зобов'язаний надіслати уточнюючийподаткової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку...

50.2. Платник податків під часпроведення документальних планових та позапланових виїзних перевірок не маєправа подавати уточнюючі розрахунки до поданих ним раніше податкових деклараційза будь-який звітний (податковий) період з відповідного податку і збору, якийперевіряється контролюючим органом...

50.3. У разі якщо платник податків подаєуточнюючий розрахунок до податкової декларації, поданої за період, що перевірявся,відповідний контролюючий орган має право на проведення позапланової перевіркиплатника податків за відповідний період”.

Найпоширенішим (мабуть, з огляду наекономічність) видом перевірок платників податків є камеральні за приписами п.75.1 та статті 76 ПКУ: тотально перевіряється вся податкова звітність. Протесуттєву частину виявлених при камеральній перевірці помилок (за виняткомпомилок, пов’язаних з прострочуванням подання податкової звітності, сплатиподатків тощо) платник податку чудово може виправити самостійно наданнямуточнюючої звітності за статтею 50 ПКУ.

Зокрема, ефективнимє самостійне виправлення помилок, відображених в актах камеральних перевірок іобумовлених  порушенням припису п. 200.4ПКУ: включенням сплачених сум ПДВ безпосередньо до складу податкового кредиту з ПДВ, а не до бюджетного відшкодування (див. ).Робити виправлення треба не пізніше 10 календарних днів по отриманніподаткового повідомлення-рішення за формою В4”, що воно буде складено за п. 57.3 ПКУ. Можнаробити і раніше, тобто негайно по отриманні акту камеральної перевірки. Одночасно(в межах зазначеного десятиденного терміну) слід надіслати до державноїподаткової служби в АР Крим (містах Київ та Севастополь, області або окрузі)адміністративну скаргу відповідно до приписів пп. 56.2 та 56.3 ПКУ з пропозицієюскасувати податкове повідомлення-рішення, бо питання вичерпано: порушення вже немає.

Податківці в цьогорічному дев’ятнадцятому числі свого "Вісника податковоїслужби" наполягають, щоб платник податку в місяці отримання повідомлення-рішеннядобровільно відобразив зі знаком „-”в рядку 21.3 податкової декларації з ПДВсуму того самого податкового кредиту з ПДВ, який вони мали намір забрати примусово.Це пастка, і для запобігання попадання в неї чисельних імпортерів та іншихплатників податків, які мають податковий кредит з ПДВ, цього робити не можна.

Останні записи