Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.10.2016, 17:27

Чи доцільне перепрофілювання Ладижинського будинку-інтернату?

Голова БФ "Станіславенко Людмили"

Перепрофілювання Ладижинського будинку-інтернату IV профілю недоцільне та матиме негативні наслідки для психо-емоційного стану дітей.

ПерепрофілюванняЛадижинського будинку-інтернату IV профілю недоцільне та матиме негативнінаслідки для психо-емоційного стану дітей.

Депутати Вінницькоїобласної ради, представники профільних департаментів спільно з волонтерамививчають діяльність керівництва та закладу. Після виїзного засідання членамробочої групи вдалось окреслити ряд проблем, які існують у будинку-інтернаті тапотребують термінового вирішення. Завдяки тому, що до складу комісії входилипредставники громадськості, відповідних департаментів та депутатського корпусу,робочій групі вдалось дослідити різні напрямки функціонування закладу. Великаувага була приділена питанням архітектурної доступності, адже більшістьвихованців не можуть самостійно пересуватись.   

Перевірка тавивчення роботи закладу було ініційовано після звернення уповноваженогопрезидента України з прав дитини Миколи Кулеби до Вінницької ОДА про проведеннярозслідування щодо повідомлень активістів про розкрадання харчів уЛадижинському будинку-інтернаті.

Заклад длярозумово відсталих дітей планували перепрофілювати у психоневрологічнийінтернат, залишивши у ньому тільки дорослих вихованців. Дітей віком до 18років, а таких 37, мали на меті перевести до Стрижавського будинку-інтернату.Питання перепрофілювання та переведення дітей до іншого закладу викликалоневдоволення волонтерів, які впродовж тривалого часу опікувались дітьми. В своючергу ми спільно з членами Міжфракційного об’єднання «Рівні можливості» в ходічергової сесії підняли питання необхідності проведення виїзного засідання набазі закладу. 

Після візиту доЛадижинського будинку-інтернату нам не вдалось побачити ефективної роботикерівника. Також існують проблеми зі системою звітності, особливо гостро -використання коштів та отриманої допомоги від волонтерів. Після спілкування здиректором закладу залишилось занадто багато питань.

Звичайно в ходіперевірки велику увагу приділили спілкуванню з підопічними закладу таперсоналом. Ключовим моментом для кожного члена комісії є бажання дітей, аджевони перебувають у Ладижинському будинку інтернаті майже все життя.

Завдяки роботіволонтерів умови перебування дітей у першому корпусі відповідають більшостієвропейських стандартів, чого не можна сказати про два інші корпуси. У данійситуації ми побачили, що волонтери вкотре перейняли на себе функції держави.Наразі важливо створити механізм виділення коштів з бюджету на покращення умовперебування дітей у другому та третьому корпусах.

Також не можназабувати про персонал, який відповідально ставиться до своєї роботи. Людиповинні отримувати гідну заробітну плату за свою важку працю. Адже не дивлячисьна низький рівень оплати праці та відсутність чіткої та головне справедливоїсистеми преміювання, санітарки виконують свою роботу.

Після перевіркизакладу залишилось дуже багато питань, які потребують вирішення. Нині миповинні створити максимально комфортні умови для проживання дітей убудинку-інтернаті та гідні умови праці персоналу.

Останні записи