Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.09.2017, 08:39

Що б я сказала на YES-14

Cуддя Октябрського районного суду міста Полтави, лауреат міжнародної відзнаки Blueprint for Free Speech

Нещодавно я була учасницею 14-ї Щорічної Зустрічі YES (Ялтинська Європейська Стратегія). Цьогоріч у роботі представницького міжнародного форуму взяли участь найвищі керівники української держави та почесні гості – Девід Камерон, Тоні Блер, Александр Квасн

Нещодавно я булаучасницею 14-ї Щорічної Зустрічі YES (Ялтинська Європейська Стратегія).

Цьогоріч у роботіпредставницького міжнародного форуму взяли участь найвищі керівники українськоїдержави та почесні гості – Девід Камерон, Тоні Блер, Александр Кваснєвський, КондолізаРайс, Джон Керрі, Андерс Фог Расмуссен, Роберт Гейтс, Ньют Гінгріч, Курт Волкері багато інших видатних особистостей нашого часу.

Наскільки менівідомо, суддя, тим більше з провінційного місцевого суду, був запрошений на YESвперше.

Формат моєї участіне передбачав окремого виступу. Та про всяк випадок невеличкий текст япідготувала.

Ось він.

*   *   *

Про мою історіюзнають уже далеко за межами України.

Я суддя місцевогосуду, яка розглядала справу за корупційним обвинуваченням Полтавського міськогоголови.

На мене чинивсятиск. Мене намагалися підкупити. За моєю заявою злочинні дії мера та його посібниківбули задокументовані правоохоронцями. Усе це відбулося наприкінці 2014 – на початку2015 року.

Однак і досі ніхтоіз винуватців не притягнутий до кримінальної відповідальності.

Натомість я тривалийчас позбавлена повноважень судді.

Голова суду, якийсприяв меру, створював умови, щоб я перестала бути суддею.

І тільки нещодавноУповноважений Верховної Ради з прав людини, Рада суддів України, Національне агентствоз питань запобігання корупції стали на мій захист.

Сподіваюсь, щорішучості у справі очищення суддівських лав вистачить і Вищій раді правосуддя.

Тільки цей органможе звільнити суддю, який зганьбив своєю поведінкою це високе звання.Наголошу, у даному випадку мова йде про голову суду, який сприяв тиску на мене збоку мера і здійснював такий тиск сам.

Стосовномера. Рік тому після втручання Комітету з питань запобігання і протидіїкорупції Верховної Ради України розслідування цієї кримінальної справи булозабране у прокуратури Полтавської області, що фактично стала адвокатом мера, іпередане до Національного антикорупційного бюро України.

Наскількимені відомо, детективи свою справу зробили достатньо швидко та якісно.

Теперсправа за Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою.

Однакнавіть висунення обвинувачення мерові у злочині, на жаль, не гарантує   швидкого та справедливого вироку суду.

Такаскладається практика. Нереформовані суди не проявляють бажання притягувати докримінальної відповідальності корупціонерів-високопосадовців. Цього і нестанеться, якщо в Україні не буде створено повноцінного Антикорупційного суду.Участь у формуванні якого повинні взяти провідні фахівці та експерти з-закордону. Крім того, украй необхідно щоб до цього суду увійшли фахівці, необтяжені надто тривалим досвідом суддівства, щоб вони не перенесли негативнітрадиції, які десятиліттями накопичувались у судовій системі України.

Якпоказує мій досвід, суддівське середовище чинить прихований опір змінам, небажає очищувати свої лави, а запропоновані владою темпи судових реформ – невлаштовують суспільство. Що підтверджують ексцеси із захопленням будівель судівта інші протестні акції, які відбуваються в різних частинах України.

Останні записи