Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.09.2011, 16:52

Ми повинні стати на заваді дискредитації ідеї ОСББ! (Звернення)

Ексміністр з питань ЖКГ

Останнім часом в Україні набирає обертів масована кампанія щодо тотальної осббізації багатоквартирних будинків. Вона не обмежується лише словами і закликами – усюди в регіонах та містах України до органів влади доводяться планові завдання із створення ОСББ

Звернення головиСпілки власників житла України до Уряду України, органів місцевогосамоврядування, співвласників багатоквартирних будинків

 

Останнімчасом в Україні набирає обертів масована кампанія щодо тотальної осббізаціїбагатоквартирних будинків. Вона не обмежується лише словами і закликами – усюдив регіонах та містах України до органів влади доводяться планові завдання ізстворення ОСББ, на людей чиниться тиск, їх скрізь примушують створювати«добровільні» об’єднання – і це  викликаєтривогу і занепокоєння в населення.

Кінцевамета цього процесу не проголошується , і на перший поглядздається, що метою провідників ідеї тотальної осббізації є лише сам процес.Втім, одночасно не припиняються спроби прийняття Житлового Кодексу, що  передбачає широкі права управляючимкомпаніям, яким від ОСББ потрібне єдине і останнє рішення – про передачубудинку в управляння. У натиску, під яким розгортається кампанія по створеннюОСББ, чітко проглядаються інтереси певних фінансових угруповань, які прагнуть вмаксимально короткий термін монополізувати ринок управляння житловим фондом. Такимчином компрометується не лише ідея ОСББ, а й ідея управляючих кампаній.

Цевідбувається за умов, коли в Україні навіть концептуально не визначені засадиЖитлової політики. ОСББ оголошується наріжним каменем реформи системиуправління житловим фондом, але сьогодні ніхто навіть не уявляє майбутнюструктуру форм власності у житловому фонді держави, не кажучи вже про модельуправління ним з урахуванням умов різноманіття цих форм. На жаль, нашікерманичі не вивчають і не враховують світовий досвід, який дає чітку відповідьна те, що частка утворень співвласників в житловому секторі ніде не сягаєбільше 25-30%.  Не став для них наочним іпереконливим негативний досвід Казахстану і Російської Федерації, де по сутітакий самий процес себе не виправдав, але і сьогодні ми повторюємо їх помилкисемирічної давнини. Ми вже не говоримо про те, що у відповідності до Програмиреформування ЖКГ та Програми економічних реформ  Президента цьому процесу мають передуватисуттєві структурні зміни і вирішення найболючіших питань, таких як створенняфонду співфінансування капітального ремонту будинків і наповнення його грошима,законодавче визначення механізмів спів фінансування, прийняття нового Закону«Про ОСББ», внесення низки змін до Цивільного кодексу та інших законодавчихактів, вирішення  питань оподаткування,тарифоутворення тощо.

Невирішені  принципові питаннявзаємовідносин ОСББ  з природнимимонополіями (зберігається дискримінаційний підхід до ОСББ і ЖБК), питанняоподаткування ОСББ,  не вирішені проблемипільг і субсидій . Сьогодні при формуванні тарифів мешканці будинків ЖБК таОСББ мають неоднакові умови з тими, хто проживає у будинках комунальноївласності – це також призводить до відвертої профанації самої ідеї об’єднання. За2 роки профільний комітет Верховної Ради так і не знайшов часу розглянутипроект ключового для діяльності ОСББ закону «Про енергоефективність будівель».Понад 4 роки Верховна Рада безрезультатно розглядає різні версії нового базовогоЗакону «Про ОСББ», в той час як існуючий Закон не забезпечує ефективних умовдіяльності ОСББ,  через що ОССБ вбагатьох випадках створюються формально і існують лише на папері.

Сьогодністворення ОСББ перетворюється в небезпечну справу: за умов законодавчоїневизначеності і незахищеності членів об’єднань стаєреальною загроза відчуження майна громадян на підставі нових положеньПодаткового Кодексу.

Мипроголошуємо, що процес створення ОСББ обов’язково повинен супроводжуватисяформуванням конкурентного ринку житлово-комунальних послуг і державного фондудля фінансової підтримки об`єднань у питаннях першого капітального ремонтубудинків, як це передбачено і чинною Програмою реформування ЖКГ, і Програмоюекономічних реформ  Президента.

Мивиступаємо як за свідоме створення ОСББ, так і за підтримку ЖБК і втілення механізмівсамоорганізації населення. Ми наполегливо закликаємо не поспішати із передачеюжитлового фонду на баланс новостворених ОСББ без формалізації обов’язків з бокудержави, з боку муніципалітетів.

Потрібнонарешті визнати, що наша країна не готова до такої осббізації ні ментально, ніінституціонально, ні фінансово, в державі відсутнє стратегічне бачення шляхіввиходу з глухого кута, в якому ми знаходимося з моменту початку непродуманоїпочатку непродуманої приватизації житлового фонду у 1992 році.

Томуми звертаємося до всіх громадян - власників житла з проханням не прийматипоспішних рішень і бути максимально уважними і виваженими в ситуаціях, колийдеться про долю єдиного ресурсу, який ви отримали в результаті приватизації.Лише ваша особиста зваженість і поміркованість допоможе не повторити того, щосталося із власниками земельних паїв.

Мизвертаємося до міських голів із закликом не йти на поводу в тих хто вимагаєнегайного створення об’єднань – реформування галузі ЖКГ є надскладним завданнямі  не має простого рішення! Якщо висьогодні станете  на передньому планіцієї бездумної осббізації – без ресурсу, без закону, без грошей, без усього! –саме ви скоро перетворитеся на заручників ситуації.

Мипідтримуємо зусилля Президента і його особистий контроль за ходом  реформування галузі ЖКГ. Але звертаємо увагуУряду, що спроби  довести якісь «планові»показники щодо повальної осббізації просто призведуть до дискредитації самоїідеї добровільного об’єднання.

Мизапрошуємо Уряд до максимально об’єктивного, професійного діалогу з незалежнимекспертним середовищем. Сподіваємося на фахову, незаангажовану позицію новогоМіністра з питань ЖКГ і віримо, що на відміну від попередників, він зможедонести свою позицію до вищого керівництва держави. 

Мизакликаємо до негайного переосмислення, комплексного аналізу стану справ зтриваючою  осббізацією і виправленняпомилок, оскільки інакше ми ризикуємо за історичною аналогією повторити сумнийдосвід радянської колективізації.   Радимовсім, хто виступає з подібними безвідповідальними і необдуманими заявами щодоповної осббізації, зупинитися і повернутися до концептуальних засад Житловоїполітики України, в якій, безумовно, знайдеться місце як для ОСББ, так і дляЖБК та  інших органів самоорганізаціїнаселення, включно із секторами соціального, орендного житла та приватнихдохідних будинків. І це відповідатиме європейській практиці, що, у свою чергу,засвідчить реальне прагнення України інтегруватися в сучасну Європу.

 

 

ГоловаСпілки власників житла України,

Міністрз питань ЖКГ 2007-2010 рр.                                                       О.Кучеренко

 

Останні записи