Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.02.2015, 11:54

На зрозумілих прикладах - як заробляють гроші на закритому ЄРДРі

Знову хотілося б повернутися до проблеми закритості ЄРДРа.

Знову хотілося б повернутися до проблеми закритості ЄРДРа.

Зазвичай правомірний алгоритм порушення кримінального провадження виглядає досить просто: подається заява про конкретне правопорушення, або слідчим самостійно виявляється з будь-якого джерела факти правопорушень, ці відомості заносяться в ЄРДР протягом 24 годин, керівником органу досудового розслідування призначається слідчий і вперед, розслідувати.

З  моменту внесення відомостей в ЄРДР починається досудове розслідування.

У випадку з так званими «економічними злочинами» процес порушення кримінального провадження може виглядати наступним чином: надходять, або слідчим самостійно виявляються відомості про конкретне правопорушення, ці відомості заносяться в ЄРДР, але разом із цими відомостями безпідставно вносяться назви суб’єктів господарювання, які не мають жодного відношення до конкретного правопорушення, але реєструється в ЄРДРі разом із основним правопорушенням, і виглядає це приблизно так:

«Окрім того, виявлено, що суб’єкт господарювання Х має взаємовідносини з субєктом господарювання Y, де Х перерахував грошові кошти на Y, а останній не поставив товар, що ймовірно свідчить про безтоварність операцій». І таких Х та Y в одному ЄРДРі може бути десятки.

При  цьому, не зазначаються відомості, на підставі чого «виявлено» правопорушення, ким, в результаті здійснення яких слідчих чи процесуальних дій і найцікавіше, на підставі яких розумових процесів підібрана така, з великої літери ПРАВОВА категорія, як «ймовірно».

Внесення в ЄРДР окрім даних про конкретне правопорушення, відомостей про інших суб’єктів господарювання, які «ймовірно» щось вчинили дозволяє правоохоронним органом майже без обмежень «доїти» бізнес.

Зазвичай далі йде стадія природнього відбору, подається до суду клопотання про тимчасовий доступ до речей та майна, або обшук, а особливо екстравагантні направляють Запит в порядку ст. 93 КПК про надання документів в межах кримінального провадження і повістку директору про виклик на допит в якості свідка, і  обов’язково направляють засобами поштового звязку, або вклеюють скотчем у двері.

Чого варті телефонні дзвінки на кшталт «доброго дня, податкова міліція, Вам необхідно до нас під’їхати, поспілкуємося», або «Вам необхідно під’їхати надати нам пояснення», на запитання це допит, відповідають ні, на запитання в межах кримінального провадження, відповідають ні. Зазвичай, їм просто необхідно встановити, що Ви – це Ви і де Ви знаходитесь! Коли вчиняєш спроби підвищити рівень обізнаності співрозмовників, посилаючись на те, що такої норми в законі немає, яка зобов’язує Вас їхати до міліції без будь-яких підстав на те – ображаються і «ліплять суб’єкту господарювання «9 стан»».

В таких випадках суб’єктам господарювання варто бути буквоїдами, оскільки направлений Запит про надання документів в межах не пов’язаного кримінального провадження – нонсенс, Ухвала суду про тимчасовий доступ до речей та документів без зазначення місця, де необхідно надати доступ, або без пов’язаного кримінального провадження - також нонсенс. Незрозуміло, взагалі, хтось вивчає у суді причино-наслідкові зв’язки?

Багатьом нам відомі випадки присвоєння «9 стану» - не знаходження за місцем реєстрації навіть без виїзду представників правоохоронних органів на місце реєстрації платника податків, по вказівці блокування електронної звітності, позбавлення свідоцтва платника ПДВ. В таких випадках необхідно підтверджувати місцезнаходження субєкта господарювання через подання форми 6 до реєстраційної служби та звертатися із позовом до суду про оскарження дій контролюючого органу.

Тут і виявляється слідством, хто надає документи чи біжить з переляку до податківців - той «здувся», оскільки одразу по цих документах виділяється окреме кримінальне провадження і ви вже на гачку. Одразу приходять «спеціально навчені люди»,  вступають в етап переговорів, ну а далі все зрозуміло, хто кого розведе.

З огляду на викладене, для приведення досудового слідства в русло, насамперед «правовідносин», вважаю за доцільне розробку та внесення відповідних змін у законодавство України, якими передбачити відкритість відомостей, які заносяться в ЄРДР та обмежений суб’єктний склад, який може мати право доступу до цих відомостей по відповідному Запиту, але до субєктного складу обовязково повинні бути включені адвокати.

Останні записи