Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.02.2018, 16:51

Інтелектуальна власність: захистити неможливо проігнорувати

Суддя Окружного адміністративного суду міста Києва

Наша країна рухається правильним шляхом. Ми починаємо розуміти цінність інтелектуальної праці та дедалі гостріше відчуваємо важливість її захисту.

Наша країна рухається правильнимшляхом. Ми починаємо розуміти цінність інтелектуальної праці та дедалі гостріше відчуваємоважливість її захисту. 

На моє переконання, власністьінтелектуальна аж ніяк не поступається своєю цінністю певним фізичнимнапрацюванням та досягненням. Хто сказав, що для написання повісті треба витратити менше зусиль, аніж, скажімо, для  відкриття власного магазину? Зрозуміло, щозусилля потрібно витратити принципово різні. В першому випадку людина інвестуєтворчий потенціал, емоції, переживання й весь свій креатив. Бізнес ви безкреативу теж, звичайно, не побудуєте;). Але все ж у левовій частці випадків вмагазин вам доведеться інвестувати гроші, спеціальні знання та попередній досвід,а не творчі потоки енергії. 

Як захистити ваш магазин (читайте: “фізичну” власність) в Україні – питання відносно зрозуміле. А як бути з повістю? Тобто з інтелектуальноювласністю. Дегарантія, що ваш твір/ наукову розробку/ винахід не присвоїть собі особа чикомпанія X

Наразі в Україні створюєтьсяВищий суд з питань інтелектуальної власності. Чи є в цьому сенс? Чи буде вінефективним? Що каже нам про такий тип суду світова практика? 

Сьогодні говоримо про це. 

Наразі на нашій планеті існують орієнтовно 90 таких спеціалізованих судів. Так трапилося не випадково, адже сьогоднісуспільні та бізнес-відносини дедалі частіше базуються на інтелектуальнійвласності. Тому левова частка держав сторює такий тип судів.

Особливо поширена такапрактика серед країн успішних. Наприклад, у Німеччині функціонує Федеральнийпатентний суд. У Японії успішно функціонує Вищий суд з інтелектуальнійвласності. Такі ж суди (з дещо іншими назвами) працюють у Великій Британії таШвейцарії. 

Яким буде суд в Україні?

Почнемо з того, що позитивниммоментом є те, що цей суд усе ж таки буде.  Аджейого створення сприятиме вирішенню проблеми розмежування юрисдикції судів щодоінтелектуальної власності. А це означає, що   буде застосовуватися єдина практика щодо вирішення суперечок у контекстізахисту інтелектуальної власності. 

Наступний позитивний момент - покращенняіміджу України на міжнародній арені. Наявність суду, призначенням якого єзахист інтелектуальної власності, позитивно сприймається нашими партнерами. Аджесьогодні левова частка бізнесових, економічних і соціальних проектів будуєтьсясаме на власності інтелектуальній. 

Чим конкретно буде займатися цей суд в Україні?

Суд брозглядатиме справи, що стосуються прав на торгові марки, промислові зразки, винаходи такомерційні найменування. Також у межах компетенції цього суду буде вирішенняпитань щодо реєстрації й обліку прав інтелектуальної власності.

Справи у спорах щодо прававтора; у спорах, які виникають із відносин, пов'язаних із захистом віднедобросовісної конкуренції, теж будуть у межах компетенції новоствореного суду.

Між іншим, цікавим і відноснопроблемним є момент вирішення справ про визнання торговельної марки добревідомою.  Адже наразі не вирішено питанняпро процесуальний механізм. І заради справедливості варто зазначити, що це неєдине проблемне питання суду інтелектуальної власності. 

Що не так?

Нагадаю, що територіальносуд буде розташовано в Києві. А це означає, що якщо конфлікт із приводуінтелектуальної власності у вас виникне десь у Дніпрі, то вам доведетьсяпакувати валізу й їхати вирішувати його до столиці. Тобто тут ми говоримо пропроблему доступу до правосуддя, яка наразі для цього суду актуальна. 

Дивним також видається і створення Вищого суду з питань інтелектуальної власності за відсутності судів нижчихінстанцій з розгляду таких справ.  Алеце взагалі питання окремої дискусії. 

Ще один момент пов’язаний ізкваліфікацією суддів  та необхіднимизнаннями в цій специфічній сфері. Майбутніми суддями (за умовами конкурсу) мають право бути чинні судді з трирічним досвідом, патентні повірені та адвокати. Чи будеу відібраних з цих категорій достатньо досвіду для здійснення судочинства? Цепитання риторичне. 

Моментполягає у тому, що суд з питань інтелектуальної власності мав би об’єднатиосіб, які мають як досвід роботи в цій сфері, так і відповідну спеціальнуосвіту та знання. Дивною для мене є ситуація, коли обов`язки судді виконуватиме патентний повірений, який жодного разу в житті не стикався з судом і йогореаліями.

 Підбиваючи підсумки, висловлюнадію на те, що цей суд дасть можливість дійсно захистити інтелектуальну власністьнаших громадян від незаконних зазіхань. Ну а переконатися у цьому (або ж ні) мизможемо, щойно Вища кваліфікаційна комісія суддів завершить конкурс та обере21 суддю новоствореного суду. 

Останні записи