Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.12.2017, 11:14

Поведінка в суді: де здорова межа?

Суддя Окружного адміністративного суду міста Києва

Здається, що з поняттям "поведінка в суді" все абсолютно зрозуміло. Ставимось із повагою до всіх учасників судового процесу, звертаємося на "Ви" і дотримуємось порядку, встановленого суддею.

Здається, що зпоняттям "поведінка в суді" все абсолютно зрозуміло. Ставимось ізповагою до всіх учасників судового процесу, звертаємося на "Ви" і дотримуємосьпорядку, встановленого суддею. Але емоції часто перевершують здоровий глузд.Особливо у стресових ситуаціях. І втрата контролю над собою має абсолютно чіткіправові наслідки для порушників. Паралельно непристойна поведінка окремихіндивідів завдає певних морально-емоційних збитків решті учасників процесу, щотеж варто брати до уваги, перш ніж дозволити собі створити конфліктну ситуаціюв залі суду. Безперечно, межі дозволеного кожна людина має право визначатисамостійно, але виключно до того граничного моменту, що дозволений законом.  

Чому я вирішив порушитицю тему саме сьогодні? Останнім часом забагато резонансних судових справ розглядаютьу доволі напружених або навіть трагічних умовах. Страшна аварія в Харкові тазасідання, за яким спостерігала ціла країна, вибух у залі судового засіданнярайонного суду Нікополя, публічний розгляд справи щодо колишнього очільникаГрузії… Суспільна увага прикута до суду. Виник певний суспільний запит наінформацію, що стосується дозволеного/забороненого та адекватного в контекстівзаємодії з судом. Паралельно практичний досвід демонструє нам брак обізнаностінаселення (та деяких громадських і політичних діячів) щодо питань коректноїповедінки у судах. Тому сьогодні розвіюю міфи та нагадую про те, як необхідноповодитися в суді, щоб одразу викликати взаємну повагу судді й апарату, якзвернутися до суду, як коректно здійснювати журналістську діяльність у стінахприміщення.  

Суд і пошта. Так можна?  

Позовну заяву,скаргу, клопотання чи будь-який інший документ можна надіслати до суду поштою.Одразу зазначу: надсилати документи треба цінним листом з описом вкладення аборекомендованим листом. І, звісно, зберігайте отримане на пошті підтвердженнявашого звернення до суду на випадок виникнення питань стосовно строківзвернення.  

Зауважу, щозвернення до суду через поштове відправлення жодним чином не затягуватиме часурозгляду справи, адже днем вчинення відповідної дії вважається день здачідокумента на пошту, який визначається за поштовим штемпелем, а не за днемнадходження листа до суду.  

Якщо ж є бажанняприйти до суду особисто, тоді варто подати пакет документів власноруч (черезканцелярію суду). Для цього необхідно передати документи в робочий часпрацівнику суду, який веде прийом вхідної кореспонденції. Візьміть із собоюкопію документа, який подаєте, і попросіть працівника апарату суду поставити наньому штамп із датою одержання та реєстраційним номером (або видати відповіднудовідку).  

І останнє в цьомуконтексті: анонімних звернень суд не розглядає. Майте це на увазі.  

Що взяти з собою?  

По-перше –документ, що посвідчує особу. Бажано – дрібні купюри для непередбачуванихмаленьких витрат (отримання копії судового рішення, наприклад). В ідеалі з собоюварто мати нотатки, які Ви робили під час підготовки до судового процесу. Аджев стресових ситуаціях ми схильні забувати важливі моменти.

Ключове:збираючись до суду, необхідно не забути документи, які ви готували для справи,а також ті, які, можливо, були витребувані судом. До речі, витребуванідокументи ухвалою суду краще подавати до канцелярії завчасно, за кілька днів досудового засідання. Таким чином, ви надасте можливість судді ознайомитися звідповідними документами до початку засідання й уникнете можливого зайвоговідкладення розгляду справи.  

Дрес-код?  

Такого, як уресторані – немає. Фейс-контроль на вході теж відсутній. Але, йдучи до суду,бажано вибрати діловий одяг. Уникайте відвідування суду в спортивному абодомашньому одязі. Давайте поважати одне одного! Цього так бракує нашомусуспільству.  

Приходьте до судувчасно. Якщо ж не можете приїхати до суду – повідомте про це заздалегідь уписьмовій формі.  

Вже в приміщенні суду?  

Я розумію, що миживемо в епоху технологій. Але мобільний телефон у суді об'єктивно заважає. Вприміщенні суду бажано перевести мобільний телефон у режим вібро. Під чассудового засідання краще телефон вимкнути повністю. Слід уникати проявунадмірних емоцій: кричати, сміятися, злитися та різко висловлюватися в залісуду – не варто.  

Нагадую про щеодин момент, який слід взяти до уваги: в суді працюють як судді, так іпрацівники апарату.

Суддя не можерозголошувати факти/обставини справи, що перебуває у нього на розгляді, а такожкоментувати рішення своїх колег. Тому велике прохання – не шукайте зустрічі зсуддею. Допомогу в будь-яких організаційних питаннях Вам зобов'язані надатипрацівники апарату суду. Комунікуйте, будь ласка, з ними. Крім того, слід зазначити:якщо ви не є стороною у справі або у вас немає підтвердження повноважень,жодної інформації, окрім дати судового засідання, ви не отримаєте.  

Встати! Суд іде.  

Заходити до залисуду можна після запрошення. Необхідно вставати, коли суддя або колегія суддів входитьдо зали, і підніматися щоразу, коли до Вас звертається суддя. Звертатися досудді заведено словами "Ваша честь". Будь-які інші форми звернення – "високийсуд", "вельмишановний суд" або "товаришу суддя" – є недопустимими.  До інших учасників процесу варто тежвикористовувати ввічливі форми звертання. Забороняється перебивати суд та іншихучасників процесу. Якщо у вас є бажання висловитися чи щось прокоментувати – піднімітьруку. Також зазначу, що неочікувано покидати зал суду – річ неприйнятна. ЯкщоВам треба вийти із зали судового засідання, Ви можете заявити клопотання пропризначення перерви в судовому засіданні.  

Звертаю Вашуувагу, що передавати судді документи та інші матеріали, що стосуються справи,дозволяється через секретаря судового засідання. Іншим способом передатибудь-які матеріали, що стосуються розгляду конкретної справи, не намагайтеся. Назапитання судді відповідати слід правдиво, голосно, чітко та коротко. Тобтотак, щоб Ваша відповідь була зрозуміла всім учасникам процесу.  

Наслідки некоректної поведінки  

Програма-мінімум– ви отримаєте попередження. Якщо ж і після попередження Ви не зможетеопанувати власну поведінку – на Вас чекає видалення з зали суду за порушенняпорядку після того, як суд виніс попередження. Якщо ж Ваша поведінка констатуєнеповагу до суду, готуйтеся заплатити штраф або отримати адміністративнийарешт.  

А якщо я хочу послухати звукозапис? Де мені його взяти?  

Прослуховуванняфонограм може відбуватися в приміщенні суду в присутності працівника апаратусуду. Для цього треба звернутися до працівника апарату суду з відповіднимписьмовим запитом.  

Також зауважу, щоВи маєте право отримати електронну копію запису судового засідання.  

А якщо я журналіст: що потрібно, аби потрапити назасідання?  

Просто прийти тапред’явити журналістське посвідчення, якщо Ви представляєте вітчизняний ЗМІ.Представникам іноземних ЗМІ можна долучитися до засідання за акредитаційноюкарткою, виданою прес-службою Міністерства закордонних справ України. Виняток –закрите засідання, куди представники ЗМІ не допускаються. Останні змінинаціонального законодавства (з врахуванням практики ЄСПЛ) фактично не обмежуютьжурналістів і ЗМІ у здійсненні аудіо/відеозапису судового засідання. Протебудьте готові, що головуючий у справі суддя визначить порядок та дозволенемісце, з якого можливо буде здійснювати запис. Траплялося, що деяківідеооператори намагалися бігати по залу з камерою, щоб відзняти справжнє «кіно»,і заважали перебігу судового процесу. Така поведінка є неприпустимою. Адже вонане є толерантною по відношенню до всіх учасників засідання й відверто заважаєпроцесу.  

І тут я хочу щераз зупинитися на моменті поводження в залі суду. Можна інколи прийняти тазрозуміти не зовсім коректну емоційну поведінку пересічних громадян, які черезбрак відповідних специфічних знань і досвіду спілкування з судом поводяться незовсім типово. Але знаєте, що є дійсно неадекватним? Зневажлива поведінкастосовно всіх учасників процесу від представників влади всіх рівнів таактивістів. Тобто від людей, які ніби навмисно демонструють свою зверхність іневігластво. Такий формат поведінки підкреслює неповагу не лише до суду, але йдо суспільства загалом.  

І наостанок:ставтеся з розумінням до тих заходів, які покликані гарантувати безпечнеперебування в залі суду всіх присутніх. Рамка металошукача – це не забаганка, анеобхідна норма, що повинна запобігти ситуації в Нікополі.  

Сподіваюся, інформаціябуде корисною!

Останні записи