Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.07.2017, 18:46

Виїзд за кордон дитини без згоди одного з батьків

Адвокат, Партнер Адвокатського об'єднання "Fidelium"

Один з батьків принципово не дає згоди на виїзд дитини за кордон? Не варто опускати руки. Законодавством передбачена процедура щодо надання дозволу на виїзд за кордон неповнолітньої дитини.

У зв’язку з діючим режимом «безвізового режиму» громадянимасово планують відпочинок, туристичну подорож, поїздку до родичів, або навітьі лікування в одному із санаторіїв країни Європи. Але плануючи відпустку разомз дитиною яка не досягла шістнадцяти років, не варто забувати і про законодавчіобмеження щодо даного питання.

Статтею 313 Цивільного Кодексу України визначено, щовиїзд громадян України, яким не виповнилося 16 років, можливий тільки за згодоюбатьків (усиновлювачів), піклувальників та в їхньому супроводі або в супроводіосіб, уповноважених ними. У той же час фізична особа, яка досягла шістнадцятироків, має право на вільний самостійний виїзд за межі України.

Також, дане обмеження передбачено Правиламиперетинання державного кордону України громадянами України (затвердженіпостановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 р. № 57), що виїзд зУкраїни дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків абоінших осіб, уповноважених одним з батьків допускається при наявностінотаріально посвідченої згоди другого з батьків.

Отже, якщо з дитиною їдуть обоє батьків, то в такомуразі не виникає ніяких проблем.

Якщо за кордон з дитиною їде один з батьків, іншиймає надати згоду, яка нотаріально посвідчується.

Але є інші обставини, коли батьки розлучені, та одинз батьків принципово не дає на це згоди. Що ж робити далі?

Спершу варто зазначити, що згідно норм чинногозаконодавства, розірвання шлюбу не дає автоматично права одному з батьківвивозити спільну дитину в будь-яке місце у світі без згоди та відома іншого зколишнього подружжя, тому що згідно Сімейного кодексу України – мати, батькомають рівні права та обов’язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебуваливони у шлюбі між собою.

Тому якщо ви розірвали шлюб і дитина проживає зодним з батьків, це не дає підстави йому без згоди виїжджати за територіюУкраїни з дитиною.

Протез кожного правила існують винятки:

1) другий з батьків є іноземцем абоособою без громадянства, що підтверджує запис про батька у свідоцтві пронародження дитини, і він відсутній у пункті пропуску;

2) коли у паспорті громадянинаУкраїни для виїзду за кордон, з яким прямує громадянин, який не досяг16-річного віку, або проїзному документі є відповідний запис про вибуття напостійне місце проживання за межі України чи відмітка про взяття наконсульський облік у дипломатичному представництві України за кордоном;

Але якщо дані винятки Вас не стосуються, тоді є лишеодин законний спосіб це звернення до суду з позовом про надання дозволу навиїзд за кордон неповнолітньої дитини без згоди одного з батьків.

До судового процесу слід підготуватися доситьвідповідально, а саме зібрати максимально велику доказову базу, щодо:

- факту ухиляння одного з батьківвід надання згоди;

Для прикладу:

- доказами ухиленняможе бути письмове звернення мати до батька (або навпаки) щодо необхідностіз'явитись до нотаріальної контори у певний день та час для надання дозволу длявиїзду дитини за кордон (зазначити країну та проміжок часу для виїзду). Такезвернення обов'язково надіслати з описом вкладення та повідомленням провручення;

- чіткого переліку країн, які вибажаєте відвідати та конкретний проміжок часу;

Для прикладу:

- виїзд в Болгарію у період з 10.07.2017 року по15.09.2017;

- виїзд до Республіки Кіпр з 1 вересня 2017 року по30 вересня 2017 року включно;

- виїзд до Республіки Німеччини на строк до 10вересня 2017 року;

- відповідностіпоїздки інтересам дитини;

Для прикладу:

- поїздка закордон необхідна для оздоровлення, що буде підтверджуватись довідкою злікувального закладу (наприклад, довідка дитячого лікаря, що дитина потребуєоздоровлення у зв’язку з тим, що постійно хворіє);

- забезпечення повноцінноговідпочинку дитини, підвищення рівня світогляду дитини, ознайомлення з культуроюінших народів, можливістю покращити свої навички у вивченні іноземної мови, щоє забезпеченням інтересів дитини в межах здійснення батьківських прав таобов'язків;

Також, додатково можнавказати, що один з батьків не має певної міри матеріально надати таку можливістьдитині, і лише ви як заявник можете сприяти тому, що дитина відпочиватиме закордоном та з користю проведе канікули або своє дозвілля.

При максимально повному зібранні відповіднихдоказів, у вас буде набагато більше шансів щодо отримання відповідного дозволу.Тому в таких випадках дану роботу необхідно доручити все ж таки фахівцю вгалузі права, тобто юристу або адвокату.

Також слід зазначити, що до даного питання вамнеобхідно підійти завчасно, бажано не менш як за пів року, адже із навантаженням та неукомплектованістюсуддів та персоналу, тривалих відпусток у суддів, відсутністю інших межрозгляду для цієї категорії справи, а також при наявності усних запереченьбатька або процесуальних зловживань з його боку, отримання рішення усправі може затягнутися на досить тривалий термін.

- http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/66859323

- http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/66860454

- http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/67446245

- http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/67211800

Останні записи