Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.05.2012, 12:24

Світ боротьби за мову. Мій світ і мої переконання

Народний депутат України Верховної Ради VI скликання (2007-2012)

Наступ на мову – це наступ на кожного патріота нашої держави. Зроблена проба забити Її, затуркати, загнати «за Можайськ», створити всі умови щоб вмерла. Але кажу вам: НЕ ПОМРЕ УКРАЇНСЬКА МОВА. Бо для мене Мова і Мати слова синоніми. Бо патріоти України на

В п’ятницю для нас був тяжкий день.

Попереду була низка законопроектів, серед яких 9073. Підняттямовного питання чекали всі.

Я, так само чекав цей закон на розгляд. Але із відчуттям невідворотногогоря, що наближається.

Горя для громадян і мене особисто. Горя для моєї віри і моєїУкраїни.

До цього, в ніч з четверга на п’ятницю вичитую закониКолєсниченка-Ківалова, Мовчана, Кіріленка.

Серед них 9073 – на моє переконання - спроба відновитиштучне гетто для української мови.

Це неможливо, кажу сам собі. Бо навіть вносити такийпроект  до розгляду – саме по собі  вже висловлення негативної позиції до моєї України.

В п’ятницю, до розгляду проекту закону в залі роблюдекілька спроб пояснити авторам проекту їх помилки. Але це безрезультатно. Нічогоокрім агресії у свій бік не дочекався. Жодної змістовної дискусії. Здається, щосамі не читали «власного твору» і стали продовженням чужої волі.

Щож, тоді залишається тільки одна зброя – слово, виступ,позиція.

Фракція «Реформи заради майбутнього» збиралася 4 разищодо мовного питання. Рішення єдине – ми проти перегляду мовного питання вУкраїні. Можливо, саме з огляду на це, на деяких членів групи чиниться тиск. Некрасиваі підла форма примусу. Не дивлячись ні на що, група вистояла. Заява зроблена. Післяякої, починається бійка.

Шкода що так, кажу собі. Бо Литвин закрив засідання, а моглиб просто відхилити закон і забути про його існування. Таким чином  емоції  іне витриманість депутатів не дали поставити жирну крапку в цьому ганебномупитанні.

Шкода ще й тому, що тиждень попереду. Тиждень випробувань.

Бо щиро кажу вам. Частіше за все герої не ті хто на «фото».

І на завершення.  Наступна мову – це наступ на кожного патріота нашої держави. Зроблена проба забити Її,затуркати, загнати «за Можайськ», створити всі умови щоб вмерла. Але кажу вам:НЕ ПОМРЕ УКРАЇНСЬКА МОВА. Бо для мене Мова і Мати слова синоніми. Бо патріоти Українина сторожі. БО МИ ПРОТИ!

Шкода, що через обмеженість 3-ма хвилинами, не зміг в п’ятницювпродовж виступу сказати все, що підготував. Саме через це, публікую повнийтекст мого виступу.  Бо скорочений, дещовідрізняється.

26.05.2012

 

ПОВНИЙ ТЕКСТ ВИСТУПУ.

19:04:25

КАПЛІЄНКО В.В.

Шановні депутати! Шановні українськігромадяни! Від імені та за дорученням депутатської групи "Реформи зарадимайбутнього" маю честь висловити нашу позицію відносно проекту Закону9073.

Ми всі різні. Ми маємо різні життєві позиції іце природно. Але ми – народні депутати України! І маємо єдину ідеологічнупозицію щодо мовної політики в державі. Депутати фракції "Реформи зарадимайбутнього" за жодних обставин не будуть підтримувати зміни суспільнихвідносин, що виникають у процесі застосування мов України, (Оплески) якщо за своєю суттю вони перешкоджають утвердженню тафункціонуванню державної української мови. А саме така спроба зроблена цимзаконопроектом.

З чого ми виходимо. Проблеми мови у населенняУкраїни нема! Ця тема підігрівається штучно і приводить до поляризаціїсуспільства! При цьому принцип вільного мовного  самовизначення, який  визначений у цьому законопроекті, невстановлюється  ані Конституцією України,ані  міжнародно-правовими актами, ані  Конвенцією Ради Європи про захистнаціональних меншин, ані  Хартією  регіональних або міноритарних мов.

Стаття 5 цього закону стверджує, що держава відтепер повинна сприяти  розвитку саме багатомовності, при цьомучастина перша  7 статті  підкріплює затвердження багатомовної держави!?

Частина 2 статті 7 затверджує виключнийперелік з 18 регіональних мов, до яких віднесено російську, вірменську,німецьку, кримськотатарську, русинську, караїмську, ідиш тощо. Насправді мовнихменшин в Україні набагато більше, чому саме ці мови потрапили до списку, незрозуміло.

Стаття  7 передбачає  задекларовану  можливість отримання статусу регіональної мови за умови, що чисельність окремоїмовної групи на відповідній території складає  10 і більше відсотків. Прицьому, пунктом 2 частини третьої цієї ж статті передбачено, що «в окремихвипадках» рішенням місцевої ради статус регіональної мови може бути наданонавіть, якщо чисельність мовної меншини складає менше ніж 10% від всіхпроживаючих на відповідній території. Тобто, наприклад пів відсотка. Це неприпустимо!

Ще більш «цікава» норма передбачена частиною 6статті 7. Відтепер мова або мова меншин, яка отримала статус регіональної мови,стає обов'язковою  для виконання  місцевими органами державної влади, органамимісцевого самоврядуванні, об’єднаннями громадян, установами, організаціями,підприємствами і  навіть  фізичними особами! При цьому за «будь яке зволікання чи створення перешкод» зкористуванням регіональною мовою передбачено введення карної відповідальності(стаття 161 ККУ).

Наступна стаття 10 або стаття 11 передбачаютьпріоритет саме   російської мови надіншими. Читайте  уважно цей законопроект.

Стаття 20 передбачає надання навчальним закладам   всіх прав  на обмеження української, а значить державноїмови. Приватні вищі навчальні заклади приймають рішення  щодо державної мови навласний розсуд. Українська мова більше не буде  обов'язковою навіть у державних та комунальних навчальних  закладах, не маючи в процесі навчання жоднихпереваг окрім, наприклад мови тестів.

Статтею 24 телерадіокомпаніям Українинадається право на власний розсуд обирати мову мовлення: українську, російськуабо мову меншини.

Яка вартість цього законопроекту? Ми рахуємо, що це більше  3 мільярдів на рік. Цей  закон направлений насправді на створення геттодля  української мови, а значить  України. Кожен депутат депутатської групи"Реформи заради майбутнього" стоїть на бороні  інтересівУкраїни  і нашої держави. Славаукраїнській мові! Слава Україні! (Зал увідповідь: Героям слава! Оплески )

м

Останні записи