Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.07.2020, 22:53

Що буде з обліком і як це вплине на бізнес

Експерт з економічних питань, практик

Чому кваліфіковані бухгалтера ідуть з професії

Коли бухгалтера приймають на роботу, часто задають питання : «Ви читаючий бухгалтер чи ні?» Тобто чи слідкує бухгалтер за змінами у законодавстві, які стосуються бухгалтерського та податкового обліку, чи він користується тільки набутими знаннями та консультаціями знайомих бухгалтерів, податківців. Забігаючи наперед скажу: «Читаючих» бухгалтерів з кожним роком залишається все менше, вони йдуть з професії.

Викликано це тим, що бухгалтерський облік уже багато років потерпає від постійних змін. Його весь час лихоманить. Законодавці зарегулювали його вже так, що фахівець, який глибоко вникає і намагається дотримуватися законодавства, просто не витримує. Оцінюючи всю ступінь відповідальності, він усвідомлює, що гра не варта свічок. Тим паче, що часто праця бухгалтерів оцінюється досить скромно. Тому бухгалтери віддають перевагу іншим професіям, з меншою відповідальністю і більшою оплатою, наприклад,часто стають  фахівцями з продажу, які наразі доволі поширені, затребувані і високооплачувані.

Якщо  дуже коротко, то історія кардинальних змін в обліку почалася  у дев’яностих роках, коли ввели  податковий облік та запровадили національні стандарти. До речі, на мою думку, стандарти створювалися, мабуть, теж у турборежимі, бо написані вони так, ніби зробили переклад за допомогою гул-перекладача з іншої мови, навіть не потрудившись застосувати власні визначення і терміни. У 2000 році змінили план рахунків. З часом вирішили, що два обліки вести не дуже зручно,тому об’єднали  бухгалтерський з податковим. Але до цього часу ті бухгалтери, які знали бухоблік вже в силу свого віку пішли з професії, а ті, хто прийшов їм на заміну більше були зорієнтовані на податковий облік, тому в бухгалтерський глибоко не вникали. Постійні зміни законодавства з податку на додану вартість призвели до того, що головні бухгалтери тепер більшість часу витрачають на обслуговування цього податку. На цьому законодавці не зупинилися, вирішили ще і більшість підприємств перевести на міжнародні стандарти бухгалтерського обліку, ніби, щоб залучити іноземних інвесторів. А, можливо, підприємство не хоче нікого залучати, чому б йому самому не вибирати, як вести облік.

Крім того, закони написані таким чином, що багато їх статей, можна тлумачити зовсім по різному. І ти весь час сумніваєшся чи те, що написано чорним по білому істина, чи потрібно від податківців чекати якихось сюрпризів у вигляді інших трактувань. А за кожне порушення штраф, штраф, штраф…

Хочеться звернутися до законодавців і запитати: для кого ви все це пишете? Яка мета усіх цих змін: заплутати бухгалтерів остаточно, чи зробити облік чіткий, зрозумілий, стабільний? Кожен бухгалтер схилиться до першого варіанту. Спустіться з небес, подивіться на реалії життя, на рівень підготовки фахівців, на технічне забезпечення (особливо в сільській місцевості), на умови праці, її оплату та спитайте думку фахівців звичайних підприємств.

Обов’язки бухгалтера дуже широкі: нараховувати та сплачувати різноманітні податки,  зарплату,  вести складський облік,  розрахунки з контрагентами,  здійснювати банківські платежі, залучати кредитні кошти, здавати податкові та статистичні звіти, знати кадрові питання і багато іншого.  А у податковій кожен інспектор займається якимось одним податком, у пенсійному тільки ЄСВ, в інспекції з праці - своїми питаннями, а бухгалтер, який часто взагалі один веде весь облік, повинен знати все. Він навіть не може піти у відпустку, бо якщо зі звітами та податками ще якось можна виділити пару тижнів, то впроваджена  реєстрація податкових накладний вимагає постійної присутності. Все  це сприяє тому, що грамотні фахівці залишають обрану професію.        

А тепер давайте оцінимо, як впливає на облік те, що в професії залишаються бухгалтери, які діють за принципом: менше знаєш – краще спиш. Очевидно, що дуже негативно.

Але ж від якості бухгалтерського обліку залежить дуже багато, іноді навіть доля підприємства чи бізнесу. Адже метою ведення бухгалтерського обліку є надання власникам чи керівництву повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан та результати діяльності підприємства для прийняття ними управлінських рішень. Якщо облік неякісний, то і інформація сумнівна, викривлена, не повна.

А ці постійні зміни, складність, зарегульованість, неоднозначність визначень, недосконале програмне забезпечення створюють для бухгалтера нестерпні умови для виконання їх професійних обов’язків. 

Останні записи