Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.12.2015, 11:18

Боротися з корупцією треба не «на папері», а на прикладах реальних дій

Колишній в.о директора ДП "Одеський морський торговельний порт"

Від початку Революції Гідності минуло вже два роки, але, на жаль, повністю викорінити корупцію у нашій державі поки що не вдалося. Через процвітання хабарництва та кругової поруки страждають безліч державних підприємств та відомств.

Від початку Революції Гідностіминуло вже два роки, але, на жаль, повністю викорінити корупцію у нашійдержаві  поки що не вдалося. Черезпроцвітання хабарництва та кругової поруки страждають безліч державних підприємствта відомств.

Через масштабну корупцію, яканабирала обертів  протягом чотирьохостанніх років, зазнало значних фінансових втрат і державне підприємствоУкрпошта. Воно було змушене зупинитися у розвитку, що сприяло активнійдіяльності конкурентів.

Тому  для мене, як керівника підприємства, боротьбаз корупцією в Укрпошті стала одним з основних напрямків діяльності. Завдякиініційованій мною Програмі щодо запобігання і протидії корупції, на Укрпоштірозпочалися активні дії з усунення перешкод на шляху до економічноговідродження підприємства. Ми намагаємося виявляти будь-які корупційні ризики,запобігаючи створенню корупційних схем та неефективному витрачанню коштівУкрпошти.

Антикорупційна програма вУкрпошті активно втілюється в життя і вже принесла вагомі результати. Завдякивпровадженню Антикорупційної програми на 2015-2016 рр. в Укрпошті вже виявленоі попереджено порушень на суму майже 95 мільйонів гривень.

З метою запобігання проявамкорупції в Укрпошті, на держпідприємстві діє система електронних закупівель.Електронні торги сприяють  спрощеннювзаємодії з великою кількістю постачальників, створенню жорсткої конкуренції тамаксимальній прозорості процедур закупівель. Як результат – зменшення вартостізакупівель та економія коштів для підприємства.

Так, завдяки участі Укрпоштипідприємства в пілотному проекті Уряду із запровадження електронних закупівельв системі «ProZorro» структурні підрозділи «Укрпошти» провели 238 успішнихелектронних закупівель. Загальна сума проведених торгів склала майже 40мільйонів гривень, хоча очікувана вартість закупівель складала більше 43мільйонів гривень. Саме завдяки електронному реверсивному аукціону мизекономили більше 3 мільйонів гривень бюджету Укрпошти.

За рахунок вжиття напідприємстві низки оптимізаційних заходів, впровадження нововведень та втіленнюантикорупційної програми,  прибутокУкрпошти зріс у два рази порівняно з плановими показниками. За це час Укрпоштасплатила 1010 млн. грн. податків, зборів, обов’язкових платежів до бюджету тадержавних цільових фондів, що на 1,3% більше, ніж за аналогічний періодминулого року.

Таким чином, Укрпошта власнимприкладом довела, що якщо масштабно взятися за викорінення корупції напідприємстві та грамотно підійти до організації діяльності, можна показатигарні результати роботи та отримати значні прибутки. Однак це лише початок, інам ще є над чим працювати. Ми й надалі активно розслідуватимемо всі факти, щомають підозру на корупційну складову, та вживатимемо жорстких заходів. Боротьбапродовжується. Зараз ми докладаємо максимум зусиль, аби повернути лідерськіпозиції на ринку поштового зв’язку, та продовжуємо створювати міцний фундамент дляпобудови майбутнього Укрпошти.

Дуже б хотілося, аби всідержавні підприємства та відомства, розвиток яких гальмує поширення корупції,очистилися від хабарників та спрямовували зароблені кошти на вдосконаленнясвоєї діяльності.

Зараз в державі налагоджуєтьсяробота нових антикорупційних органів. Залишається сподіватися, що вониефективно впораються з покладеними завданнями, і в Україні боротися з корупцієюбудуть не лише на папері та у палких промовах, а на прикладах реальних дій.

 

 

Останні записи